CanoScan 3200F

Kvaliteten hos både skanner og skrivere har etter hvert blitt mer enn bra nok for de fleste. Men vi vil gjerne ha raskere apparater, og det er dette Canon har satset på i CanoScan 3200F. Vi har testet.

CanoScan 3200F
Publisert
Sist oppdatert

Rimelige skannere har tradisjonelt brukt parallellport, senere USB, med støtte for den langt raskere USB 2.0 etter hvert. De dyrere og raskere scannerne brukte SCSI, som brukte tykke og helst korte kabler, og kunne være vrient å få til å fungere sammen med annet tilleggsutstyr.

I dag får vi skannere til under tusenlappen, som er raskere enn mange av SCSI-skannerne fra tidligere, med høyere oppløsning og fargedynamikk, som til sammen gir bedre resultater.En slik skanner er CanoScan 3200F.

Mange bruksmuligheter

CanoScan 3200F


CanoScan 3200F er er bordskanner med noe ekstra. F'en i betegnelsen står for Film, og betyr at den også har belysning i lokket, slik at den kan håndtere både 35 mm dias og filmstriper. Det er bare å fjerne beskyttelsesplaten og sette i filmadapteren, så er det bare å velge riktig format i styreprogrammet.

Dias i ramme legges i åpningen på adapteren, mens negative filmstriper festes med en ekstra ramme som låser filmen.

Det er bare mulig å skanne ett dias eller ett bilde på en filmstripe.

Lokket er også dobbelt hengslet, slik at du kan skanne bøker og andre gjenstander som har litt tykkelse.

Lynrask

Detalj fra papirbilde
Detalj fra papirbilde Vis mer


Tidligere Canon-skannere vi har testet med USB 2.0 var vesentlig raskere enn tidligere modeller, men med 3200F har Canon virkelig klart å gjøre nok et vesentlig sprang på hastighetsskalaen.

Oppvarming og justering av lampen tok riktignok litt tid, faktisk brukte den 1 minutt og 44 skunder på dette, før vi kunne begynne å skanne. Men så tok det av.

Forhåndsvisning av A4 fargebilde tok 3 - tre- sekunder.

Skanning av samme bilde i 300 dpi tok 8 -åtte- sekunder og i 600 dpi 16 sekunder...

Først når vi satte oppløsningen til 1200 dpi begynte det å ta merkbar tid, da brukte den 2 minutter og 14 sekunder. Men resultatet var også storartet.

Dias original. Utsnittet er markert i sort ramme
Dias original. Utsnittet er markert i sort ramme Vis mer


Utsnitt i 72 dpi skjermoppløsning fra dias-skan i 2400 dpi
Utsnitt i 72 dpi skjermoppløsning fra dias-skan i 2400 dpi Vis mer


Dias ble forhåndsvist på 12 sekunder, skannet i 1200 dpi på 33 sekunder og i 2400 dpi på 1 minutt og 6 sekunder. Dette er langt raskere enn tidligere modeller, og også her ble resultatet svært bra. Vi sammenligner jo ikke med en profesjonell filmskanner til 10 ganger prisen, men skal du skrive ut et dias på blekkskriveren til A4 for å henge på veggen, så holder det helt fint.

Selve skanningen av negativ film tok noe lenger tid, med 58 sekunder i 1200 dpi og 1 minutt og 37 sekunder i 2400 dpi.

Skan av negativ film (venstre del) vs av paiprkopi (høyre del)
Skan av negativ film (venstre del) vs av paiprkopi (høyre del) Vis mer


Vi sammenlignet skanning av samme bildet på negativ film og fra en 10x15 papirkopi, og resultatet ble klart i paiprkopiens favør. På illustrasjonen over har vi montert resultatet fra negativ film i venstre halvdel og resultatet av skanning av papirkopien i høyre halvdel. Oppløsningen var så nært den samme i forhold til dimensjonene som vi kunne komme, med 600 dpi for papir og 2400 for film.

Konklusjon

CanoScan 3200F er en allsidig skanner som fungerer utmerket både til hjemmebruk og på kontoret. Den er lynrask og fleksibel, og trenger du ikke muligheten til å skanne mange dias eller negativer i samme omgang, eller større filmformater, så sparer du flere tusenlapper sammenlignet med storebroren 9900F.

Prisen ligger rundt 900 kroner. Mer informasjon finner du på Canons nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer