
De første Exilim-kameraene ble lansert i fjor, den gang vakte de stor oppsikt med sin kompakte utforming. Men første generasjon hadde bare 1,3 megapiksels oppløsning, ingen optisk zoom, og hadde en del svakheter som gjorde det lite aktuelt for dem som ville mer enn bare å peke og klikke.
Superkompakt
Nå er andre generasjon Exilim klar, og hvilken oppgradering! Kameraet er fortsatt meget kompakt, måler 87 x 57 x 22,9 mm, bare litt større enn Pentax Optio S, som vi testet tidligere i vår, og vekten stopper på meget behagelige 145 gram. Men i motsetning til forgjengeren har Exilim EX-Z3 fått både optisk zoom og har dessuten fått tredoblet oppløsning!
Likhetene med Optio S er mange, blant annet er begge kameraene utstyrt med samme kompakte Pentax-objektiv. Det er helt vanvittig at et 3x zoomobjektiv med en brennvidde som tilsvarer 35-105 mm på et 35 mm filmkamera, får plass i et kamera som er knapt 2,3 cm tykt. Lysstyrken er på f/2,6-4,8, og nærgrensen er på akseptable 6 cm.
På innsiden sitter en 3,2 megapiksels bildebrikke, og kameraet har 10 MB innebygd minne. Det holder til 5 bilder i aller høyeste kvalitet, så her må det bygges ut. Ved siden av batteriet sitter derfor en leser for SD/MMC-minnekort, og vi ville ikke kjøpt noe mindre enn 64 MB i dag, som du bør få til 2-300 kroner i nettbutikken.
Gjennomført

Vi synes generelt at Exilim EX-Z3 er et mer gjennomført kamera enn Optio S, først og fremst gjelder dette brukervennligheten. Dessuten er det utstyrt med en LCD-skjerm som er større enn hva man finner på de fleste proffkameraene, som i tillegg er av rimelig bra kvalitet. Vi har brukt den utendørs i solskinn og i mørke, og den har klart seg bra i disse vanskelige forholdene. Det eneste vi har å utsette på den, er at oppløsningen kunne vært enda høyere for at du skal kunne være sikker på om bildet blir skarpt eller ikke.
Det finnes også en optisk søker på Exilim EX-Z3, dersom du skulle foretrekke dette under vanskelige forhold.
Den innebygde blitsen er begrenset, og det bør ikke komme som en overraskelse dersom du velger et kamera i denne prisklassen. God belysning er derfor en tommelfingerregel for innendørsbruk.

Kamerahuset er i matt metall, og det gir en følelse av kvalitet. Det er firkantet, uten utstikkende detaljer, og passer derfor godt i lommen. Ja, til og med skjortelommen bør takle vekten og størrelsen til dette kameraet uten at det ser ut som om ting henger for mye av den grunn.
Brukervennlighet i beste Casio-stil
Den store skjermen har god plass til mye informasjon, og det er ikke mange kameraprodusenter som kan matche Casio på brukervennlighet. Menyene er oversiktlige og valgene er lettforståelige. De er ikke veldig omfattende, men de som har lyst å finjustere opptakene kan i det minste velge mellome eksponeringskompensasjon, ISO-innstillinger og hvitbalanse. Du kan også velge hva kameraet skal huske av innstillinger fra hver gang du bruker kameraet.

Fra menyen velger du også opptaksmodus; auto (for fotografering), BestShot (velg mellom 21 programmerte situasjonsbetingede kamerainnstillinger, alt fra portrett til fyrverkeri), samt videoopptak (med lyd).

Til høyre for LCD-skjermen finner du knapper for de vanligste valgene, for eksempel makro, blits, samt sletteknapp i avspillingsmodus. Betjeningen er langt enklere enn joysticken på Optio S, synes vi. To av knappene kan programmeres til å justere eksponering, ISO eller hvitbalanse direkte.
Kameraet leveres med en dokkingstasjon som også brukes til å overføre bildene samt lade batteriene. Du får også med drivere + programmene Kodak EasyShare, Casio PhotoLoader og Photohands for enkel bildebehandling/organisering.
Du trenger ikke å installere noe som helst for å kommunisere med PCen dersom du har Windows XP; sett bare kameraet i dokkingen, plugg kabelen i en ledig USB-port og trykk på USB-knappen på dokkingen. Deretter dukker kameraet opp som en ekstern disk i Utforsker. Enkelt og greit.
Det oppladbare batteriet har bra ytelse, og du kan regne med å ta bortimot 200 bilder mellom hver lading.