Casio Exilim EX-Z4

Vi ble imponerte da vi testet lillebror EX-Z3 i juni i år. Men et halvt år er en evighet i digitalfotoverdenen - og mye har skjedd på den fronten siden da. Hva sier vi etter å ha testet EX-Z4?

Publisert

Den nye generasjon Exilim-kameraer fra Casio er langt mer avanserte enn de første, som kom i fjor. Lille EX-Z4 har fått 4 megapiksels bildebrikke og 3x optisk zoomobjektiv (tilsvarer 35-105 mm på 35 mm filmbasert kamera, F/2,6-F/4,8)l. Det skulle man ikke tro når man holder i kameraet første gang.

Som eneste kamera i oversikten har EX-Z4 innebygd minne, 10 MB for å være nøyaktig.

Casio Exilim EX-Z4


Konstruksjon

Kameraet er svært kompakt, riktignok er overflaten nøyaktig like stor som på Canon Digital Ixus 400, men Exilim-kameraet er mye tynnere, bare 2,3 cm! Bredden er 8,7 cm og høyden 5,7 cm. Og vekten? Aller lettest i denne testen naturligvis, 145 gram - batteri inkludert. Objektivet kjenner vi igjen fra andre mikrokameraer, deriblant Pentax Optio S som vi testet i vår.

Kamerahuset er i matt metall, og det gir en umiddelbar følelse av kvalitet. Det er helt firkantet, uten utstikkende detaljer, og passer derfor godt i lommen. Ja, til og med skjortelommen bør takle vekten og størrelsen på dette kameraet uten at det ser ut som om ting henger for mye av den grunn.

LCD-skjermen måler hele 2", og det er større enn hva man finner på de fleste proffkameraer! Den er meget behagelig å bruke som søker, spesielt når motivet er et stykke unna. Oppløsningen er dessverre litt lav i forhold til størrelsen, og derfor kan det være vanskelig å se om bildet blir skarpt eller ikke. I svak belysning har signalene en tendens til å "danse" på skjermen, noe som gjør det enda vanskeligere å vite hvordan resultatet blir. Du finner en optisk søker også, som kan være grei å bruke når lysforholdene blir for vanskelige.

Kameraet leveres med en dokkingstasjon som også brukes til å overføre bildene samt lade batteriene. Det gjør overføringen enkel, men ulempen er at kameraet ikke kan brukes når batteriet lades. En annen ulempe er at du ha tilgang til dokkingstasjonen for å overføre bildene fra internminnet til PC, for kameraet har ikke USB-kontakt.

Casio Exilim EX-Z4


Funksjoner

Casio Exilim EX-Z4
Casio Exilim EX-Z4
Exilim EX-Z4 er betydelig tynnere enn
Canon Digital Ixus 400.
Exilim EX-Z4 er betydelig tynnere enn
Canon Digital Ixus 400. Vis mer

Kameraet kan ta opp video med lyd i tillegg til stillbilder. Har du lyst til å finjustere opptakene, kan du velge mellom eksponeringskompensasjon, ISO-innstillinger og forhåndsinnstilte hvitbalanseverdier. Du kan også velge hva kameraet skal huske av innstillinger fra hver gang du bruker kameraet.

Du kan også bruke kameraet som diktafon, og legge lydkommentarer til bildene.

Fra menyen velger du opptaksmodus; auto (for fotografering), BestShot (velg mellom 21 programmerte situasjonsbetingede kamerainnstillinger, alt fra portrett til fyrverkeri), samt videoopptak. Dette kan være en god hjelp i vanskelige situasjoner.

For øvrig er det ikke mye du kan stille manuelt, men det er heller ikke vanlig i denne klassen.

Som eneste kamera i testen kan du på EX-Z4 se et live-histogram på LCDen som viser eksponeringen før du har tatt bildet. Tar du deg tid til å sette deg inn i hvordan denne fungerer, kan det hjelpe deg til riktig eksponering under vanskelige lysforhold.

Brukervennlighet

Den store skjermen har god plass til mye informasjon, og det er ikke mange kameraprodusenter som kan matche Casio på brukervennlighet. Menyene er oversiktlige og valgene er lettforståelige.

De vanligste innstillingene velges enkelt og greit fra knapper på baksiden, som makro og blits. Opptaksmodus og selvutløser må du innom menyen for å velge, men det kan vi leve med. To av knappene kan dessuten programmeres til å justere eksponering, ISO eller hvitbalanse direkte.

Du trenger ikke å installere noe som helst for å kommunisere med PCen dersom du har Windows XP; sett bare kameraet i dokkingen, plugg kabelen i en ledig USB-port og trykk på USB-knappen på dokkingen. Deretter dukker kameraet opp som en ekstern disk i Utforsker. Enkelt og greit.

Ytelse

Hvis du verdsetter rask oppstart, finner du neppe mange kameraer som slår EX-Z4. Det tar ikke mer enn 1,7 sekunder fra du slår på kameraet til det er klart til å ta første bilde. Vi testet reaksjonstiden på utløseren, og med objektivet stilt på full vidvinkel, 3 meter fra motivet (innendørs, blits) gikk det ikke mer enn 0,6 sekunder. Dette er det kun Fujifilm Finepix F410 som slår i denne testen. På full tele tok det 0,9 sekunder, fortsatt over middels raskt.

Det tok derimot 6,7 sekunder fra vi hadde tatt et blitsbilde til vi kunne ta et nytt, og det er tregest av samtlige i denne testen.

Du finner kun 6 stoppunkter på zoomen, og det er for lite over et område fra 35 - 105 mm mener vi. Det gir dårlig kontroll over utsnittet, så hvis du er opptatt av dette, må du nok belage deg på å bevege deg litt når du fotograferer. Til sammenligning har Olympus µ[mju:] 400 hele 16 stoppunkter, Nikon Coolpix 3700 har 19!

Den innebygde blitsen er begrenset, og det bør ikke komme som en overraskelse dersom du velger et kamera i denne prisklassen. Kameraet har heller ikke hjelpelampe til autofokusen. God belysning (og full vidvinkel) er derfor en tommelfingerregel for innendørsbruk.

Casio Exilim EX-Z4

Bildekvalitet

Vi forventet ikke bilder i superklassen fra et så lite kamera, men Exilim EX-Z4 gjør sakene sine likevel overraskende bra i mange tilfeller. Spesielt utendørsbildene med klare kontraster, som kirken mot blå himmel (til høyre) er virkelig flotte.

Hvitbalansen hadde store problemer i vårt studiolys, bildene fikk et klart rødskjær. Bildestøyen ble dessuten oftere fremtredende på bilder tatt med EX-Z4 enn de andre kameraene i denne testen, og aksellerte i intensitet i dårlig belysning.

I likhet med testeksemplaret vårt av EX-Z3, opplevde vi uskarphet i venstre bildekant på enkelte bilder. Med tanke på at Kai Thon også opplevde dette i sin test av EX-Z3, begynner vi å mistenke objektivet for å ha skylden her, men det trenger ikke å gjelde alle eksemplarene. Vær obs på dette, synes du det blir sjenerende bør du få byttet kameraet.

Her kan du se noen av våre testbilder, og bedømme kvaliteten selv.

Valuta for pengene

Casio Exilim EX-Z4 koster rundt 4.300 kroner i flere nettbutikker, og det er ingen tvil om at du betaler ganske mye for design og størrelse her. De optiske kvalitetene står etter vår mening ikke helt i stil med prisen, men vi tror målgruppen er mindre kresne på dette området, og mer opptatt av å ha et råtøft kamera som er lett å ta med over alt.

Men 10 MB minne på et 4 megapiksels kamera er en stor vits. Du bør derfor investere i et SD-minnekort med det samme. Du finner neppe noe mindre enn 32 MB-kort, dette koster fra et par hundrelapper, og 64 MB koster rundt 300 kroner. Vi anbefaler minst sistnevnte.

Konklusjon

Av de aller minste kameraene er det ikke mange som matcher EX-Z4, det er det ingen som helst tvil om. Sammenlignet med de andre lommevennlige kameraene i denne testen når det derimot ikke helt opp, først og fremst er det variabel bildekvalitet som må ta skylden for det.

Men kameraets andre kvaliteter er ubestridte; et raskt kamera, robust innpakning, stor LCD og et av de mest brukervennlige menysystemer du vil finne - uansett kameraklasse.

Våre anbefalinger


Tilbake til testoversikten

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer