Casio QV-4000

Casio er kjent for å tilby gode kameraer til meget hyggelige priser. Min reaksjon på nyheten om QV-4000, med en prisantydning på under 10.000 kroner, var skeptisk nysgjerrighet. Testen har vist at min skepsis var ubegrunnet.

Publisert
Casio QV-4000
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Casio QV-4000

QV-4000 er en prisbombe, selv om detaljer ved kameraet ikke matcher de dyrere konkurrentene Sony DSC-S85 og Canon PowerShot G2.

Stort og robust

For ikke å foregripe begivenhetenes gang, velger jeg å starte min omtale med selve konstruksjonen. Den forteller at QV-4000 hører med blant de største kompakte digitalkameraene. Derfor kan du like godt se en annen vei dersom kompakt form er et viktig kriterium. Hvis ikke, kan QV-4000 vises seg som en verdig kandidat.

Utformingen av kameraet er bra, men jeg var lite tilfreds med kombinasjonen av rattet for valg av eksponering og rattet for opptaksfunksjon. Det er altfor lett å dreie dem samtidig.

Objektivet er en 3x zoom fra Canon, faktisk det samme som i Canon G2, med F2-2,5 i lysstyrke og en bildevinkel som tilsvarer 34-102 mm på et vanlig 35 mm kamera. Nærgrensen er 30 cm ved normalopptak, men 6 cm i makroposisjon. Zoomen er motorisert, men det er vanskelig å zoome til eksakt bildevinkel.

Bildeoppløsningen fra den 4 megapixels bildebrikken er maksimalt 2240x1680 punkter, men du kan i tillegg velge 2256x1504 punkter, som gir høyde/bredde-forhold 3:2, samt 1600x1200, 1280x960 eller 640x480 punkters oppløsning. For valg av bildekvalitet, byr QV-4000 på ukomprimert TIFF, samt Fine, Normal eller Economy komprimering med JPEG.

QV-4000 har USB grensesnitt for nedlasting av bilder til PC-en og videoutgang slik at du kan vise bildene på en vanlig TV

Rikt på funksjoner

Avanserte kameraer behøver ikke være mer innviklede i bruk, enn enklere modeller. Det gjelder også for Casio QV-4000. Den har helautomatikk, halvautomatikk eller helt manuelle kontroller, av så vel fokus, som eksponering og hvitbalanse. Med evaluerende lysmåling i tillegg til sentrumskonsentrert gjennomsnitt og punktmåling, er du sikret optimal eksponering under alle lysforhold. Kameraet har i tillegg eksponeringskompensasjon og alternative eksponeringer (inntil +/- 2EV).

Lagringen skjer på CompactFlash minnekort og et 16MB kort følger med. Kortspalten er imidlertid tilpasset Type II kort, slik at du kan bruke Microdrive med 1 GB kapasitet.

Litt treg

QV-4000 bruker seks sekunder på bli klar etter at du har slått det på, og det er for tregt i dagens konkurranse. Derimot var autofokusen rimelig rask og presis, med en AF hjelpelampe som assistanse i svak belysning. Du kan dessuten ta seriebilder med inntil 1 bilde i sekundet, samt videosekvenser, men uten lyd.

Den innebygde blitzen har, liksom de fleste andre kameraer, for dårlig lysspredning til å dekke full bildevinkel ved største vidvinkel. Ellers er rekkevidden OK og blitzen har alle vanlige metodene for blitzfunksjon. Kameraet har dessuten kontakt for synkronisering av en ekstern blitz med kabel, men mangler blitzsko.

Den innebygde LCD-skjermen kan benyttes både ved opptak og avspilling. Den er ikke av de beste i kraftig solskinn, da det kan være vanskelig både å se motivet og lese menyene. En snedig detalj er ”preview”-knappen som henter opp det sist fotograferte bildet uten at du behøver å stille kameraet til avspilling. I stedet for LCD-skjermen, kan du med fordel bruke den optiske søkeren, som er utstyrt med justerbar dioptri. Det sparer også strøm.

Strømforbruket er hyggelig på QV-4000 og i Norge blir kameraet levert med oppladbare batterier og lader inkludert i prisen. 270 bilder fikk jeg på hver oppladning med min testprosedyre. Programpakken som følger kameraet er noe mer begrenset enn hva som ville vært ønskelig.

Konklusjon

Selv om Casio QV-4000 mangler noen av de mest raffinerte egenskaper og finesser, gir kameraet full uttelling når det gjelder valuta for pengene. Fire millioner bildepunkter og bildekvalitet av tilnærmet profesjonell klasse for under ti tusen, er simpelthen en prisbombe.

QV-4000 fra Casio gir deg mest for pengene om du kan overse at kameraet mangler lyd på videoopptakene, at den er litt treg i oppstarten, har en lite betjeningsvennlig rattkombinasjon og en LCD-skjerm med ytelser litt under det optimale.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført for DinSide Data av Kai Thon)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer