Casio QV-5700

QV-5700 er et meget avansert kamera til en fin pris. Mer er det ikke å si om den saken. Men hvor mye bedre er det enn forgjengener QV-4000?

Publisert
(Klikk for større versjon)
(Klikk for større versjon) Vis mer
Casio QV-5700

QV5700 stiller i samme klasse som Canon Powershot G2/G3, Sony Cybershot DSC-S85 og Nikon Coolpix 5000 - dvs kameraer for deg som ønsker langt mer enn pek-og-klikk.

Gammel kjenning - på utsiden

QV5700 er i praksis en oppgradert utgave av QV4000, og først og fremst er det oppløsningen som er forbedret fra 4 til 5 megapiksler. Det lyssterke objektivet er det samme, og yter 3x optisk. Det dekker et område som tilsvarer 34-102 mm i et 35 mm filmkamera. Flere konkurrerende kameraer i klassen har forresten samme objektiv. Det er Canon som har laget objektivet, og de benyttet det for eksempel selv i suksesskameraet Powershot G2.

At kameraet leveres med 16 MB CF-minnekort, synes vi er ynkelig. Det gir bare plass til 5-6 bilder i høyeste oppløsning med fin kvalitet. Vi mener kortet burde vært minst dobbelt så stort. Kameraet kan forresten bruke Type I og II-kort, inkludert IBM Microdrive på 1 GB. Høyeste oppløsning er 2560 x 1920 punkter. Du kan også velge et fremkallingsvennlig 3:2-format på bildene, med oppløsning 2544 x 1696 punkter. Smart!

Og kobler du kameraet til PCen, dukker det opp som en egen, ekstern diskstasjon. Hvorfor gjør ikke alle digitalkameraer det? Casios egne programmer for bildebehandling og håndtering følger for øvrig med på CD.

En følelse av kvalitet

QV-5700 gir en umiddelbar følelse av kvalitet. Det er tungt og relativt stort, og innpakket i et klassisk, sort kamerahus, fronten er i metall, baksiden i plast. Selve huset er uforandret fra forgjengeren QV-4000, som var et kamera vi likte godt, og derfor også har brukt mye.

Her finner du blant annet kontakt for ekstern blitssynkronisering (ikke sko, dessverre), hjelpelampe til autofokusen, optisk søker med justerbar dioptri, LCD-panel på toppen, og en høyoppløselig og god 1,8" LCD-skjerm på baksiden.

Her finner du også en rekke knapper for direkte/raske valg av vanlige funksjoner og innstillinger. Blits og selvutløser har for eksempel hver sin knapp, det har også hvitbalansen, men for å endre på den må du snu på det store hjulet bak utløseren. Det kan vi leve med. Samme hjul brukes også for å velge fokusering (manuell, auto, luendelig og makro), når du har trykket ned Focus-knappen. Makro burde etter vår mening kunne velges direkte.

Ubegrunnet kritikk?

Funksjonshjulet består egentlig av to hjul som er plassert oppå hverandre. Nederste hjulet brukes blant annet for å sette kameraet i panorama- og videoposisjon (AVI-video uten lyd, dessverre). Det øverste hjulet brukes for å velge mellom Best Shot, automatikk og manuelle innstillinger. Casio har fått en del kritikk for at man enkelt drar med seg det nederste hjulet når man skal snu på det øverste. Vår mening er at dette ikke er et stort problem, bare man lærer seg riktig teknikk. Og det lærte i hvert fall vi raskt.

Zoom-kontrollen er en bryter som vippes opp eller ned, og den sitter på baksiden.

Det meste av det beste

Kontaktene på siden dekkes av et noe spinkelt gummilokk
Kontaktene på siden dekkes av et noe spinkelt gummilokk Vis mer

Kameraet byr på et vell av manuelle innstillinger - pent pakket inn i en av de mest brukervennlige knappe- og menyløsningene vi til dags dato har sett på digitalkamerafronten. Menysystemet består av en lang liste med valg, og med tommelen styrer du menyen ved hjelp av joysticken til høyre for LCD-skjermen. Det hele er lekkert og enkelt, synes vi.

Nå er riktig nok Casio en av de virkelige veteranene innen digital fotografering, så de har hatt god tid til å utvikle brukervennlige løsninger. Entusiastene vil også sette pris på et av klassens beste live-histogrammer.

Profesjonelt, ja vel, men kameraet kan enkelt brukes av amatører også. Sett bare funksjonshjulet til A - automatikk, og du får ikke en gang gå inn i menysystemet eller styre blits; alt velges for deg, og det fører som regel til fine bilder. Du kan også velge mellom en rekke forhåndsprogrammerete "Best Shots", dvs motiv- og situasjonsbetingede innstillinger, for eksempel for natt-, landskaps- og portrettfotografering.

Treg oppstart

Det store LCD-panelet på toppen gir deg all informasjon du trenger, slik at du ikke behøver å tenne LCD-skjermen på baksiden.
Det store LCD-panelet på toppen gir deg all informasjon du trenger, slik at du ikke behøver å tenne LCD-skjermen på baksiden. Vis mer

Det faktum at motoren som skyver objektivet ut og inn er treg, påvirker også tiden det tar å skru på/av kameraet. Her hadde vi håpet på forbedringer fra forgjengeren, men våre målinger tyder på at så ikke er tilfelle. Det tar i overkant 6 sekunder fra du skrur på kameraet, til det er klart for fotografering. Hvis blitsen er aktivert må du i tillegg regne med noen ekstra sekunder.

Her er det med andre ord et klart forbedringspotensiale fra Casio.

Fine bilder

Når det gjelder bildekvalitet, gjør QV-5700 stort sett en meget god jobb. Hudfarger er det få kameraer i klassen som gjør bedre enn QV-5700, det måtte i tilfelle være Coolpix-kameraene til Nikon, mener vi. Også vanskelige lysforhold takler kameraet meget godt, eksponeringen blir nesten alltid perfekt.

Vi synes bildekvaliteten generelt sett er meget høy, og våre bilder blir oftere vellykket med QV-5700 enn med QV-4000.

Her kan du se noen av våre testbilder, og bedømme kvaliteten selv.

Seige batterier

Et 16 MB kort i et 5 megapiksels kamera. Det burde vært straffbart.
Et 16 MB kort i et 5 megapiksels kamera. Det burde vært straffbart. Vis mer

Batteritypen er enten vanlige 1,5 V AA-batterier x 4, eller de medfølgende oppladbare batteriene av typen Ni-MH. Vi liker godt at du har muligheten til å bruke vanlige batterier, dersom du skulle få behov.

De oppladbare batteriene er seige; Casio oppgir 540 bilder mellom hver lading (kontiunuerlig fotografering). Våre erfaringer er at du kan regne med godt over 200 bilder mellom hver lading ved blandet bruk.

Konklusjon

QV-5700 gjorde et meget godt inntrykk på oss. Kameraet er etter vår mening et av kameraene som gir absolutt mest for pengene. Vi har sett kameraet i enkelte nettbutikker til priser under 6.000 kroner, inkl mva!

Det er helt klart at den langsomme oppstartstiden ødelegger litt for helhetsinntrykket. Kan du derimot leve med det, får du neppe noe bedre kamera til denne prisen!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer