Casio QV-R3 og QV-R4

Disse to kameraene er bygd over samme lest. De er svært kompakte, men er likevel svært rikt utstyrt. 3,2 og 4 megapixels oppløsning, kombinert med 3x optisk zoom, vil dekke de aller fleste behov for en alminnelig fotoamatør.

Publisert
Casio QV-R3 og QV-R4
Casio QV-R3 og QV-R4

Designet er elegant og innkapslingen i rustfritt stål gir et meget solid inntrykk. Når kameraet er avslått vil det tilbaketrukne objektivet etterlate en glatt overflate som gjør at kameraet glir lett ned i en lomme, mens det innebygde objektivdekslet gir god beskyttelse. Med unntak av den tynne stroppen som fester plastdekslet over kontaktene, har jeg ikke funnet nevneverdige svakheter ved selve konstruksjonen.

Egenskaper

På tross av små ytre mål, er kameraene fylt av gode og nyttige funksjoner, samt noen mindre nyttige. Særlig likte jeg mulighetene til selv å bestemme hvordan farger, skarphet og kontrast skal behandles, samt de manuelle valgene for eksponering, fokus og hvitbalanse.

Intervallopptak vil sikkert noen finne morsomt, likeså muligheten til å sy sammen to bilder med dobbeleksponering, men jeg syns det hadde vært morsommere om videoopptakene hadde hatt lyd. Best Shot, som har hele 33 motivrelaterte programmer, er vel også å overdrive litt.

Søkeren overrasker med justerbar dioptri og et søkerbilde som avviker lite fra det fotograferte bildet.

Bildekvalitet

Bildene har en tendens til å bli litt ulne med standard innstillinger. I en viss grad skyldes det at kameraet tilfører lite skarphet i signalbehandlingen, men det har nok også noe å gjøre med optikken og autofokusen.

Fargene er alminnelig naturtro med korrekt innstilt fargebalanse, men det er litt mer bildestøy ved ISO 100 (ISO 125 for QV-R3) enn de aller beste på markedet.

Eksponering og hvitbalanse fungerte derimot eksemplarisk og det er knapt spor av feil fargebrytning. Dessverre er nærgrensen for makroopptak svært beskjeden, uten mulighet til å justere zoomen mens objektivet er stilt til makro.

Brukervennlighet

I det store og hele er jeg meget tilfreds med brukervennligheten for QV-R3 og R4. Jeg har notert et minus for strømbryteren, som kan virke lett å komme borti ved uhell, men det er kanskje en unødig bekymring. LCD-skjermen er for øvrig litt mørk ved dunkel belysning, og det er ikke mulig å justere dette.

Casio QV-R3 og QV-R4

Jeg var heller ikke imponert over zoomjusteringen. I likhet med mange andre kameraer skjer den trinnvis, slik at fininnstilling av bildeutsnittet er nesten håpløst. De tre øverste knappene på baksiden er små og det samme gjelder vippebryteren, som kan være litt knotete å betjene.

Menyene får godkjent i særklasse, likeså funksjonsrattet. Jeg likte også at den manuelle fokusen har forstørret skjermbilde, at det er mulig å få ruteinndelt søkerbilde og at kameraet har levende histogram i sanntid. Preview-knappen burde koblet om til regulær avspilling, ikke bare vise site bilde.

Utstyrspakke

Med et 11MB internt lagringsminne, var det ventet at kameraene ville bli levert uten minnekort, selv om kortspalte for SD/MMC kort er innebygd. Oppladbar batteripakke og lader, regnet jeg med som sikkert, fordi kameraet er for lite for normale batterier.

Programpakken, som Casio selv har utviklet, er ikke altfor avansert, men dekker de behov folk flest vil ha bruk for.

Konklusjon

Kameraene er brukervennlige, har en lekker og solid utformingutforming. Funksjonaliteten er det heller ikke noe å si på.

På minussiden finner vi først og fremst moderat bildeskarphet og noe bildestøy i enkelte situasjoner, litt mørk LCD-skjerm og relativt svak vidvinkel.

Veiledende pris for Casio QV-R3 er 4.990 kroner, mens QV-R4 koster 5.690 kroner. Disse prisene forsterker inntrykket av at Casio holder lave priser, sett i lys av hva du får for pengene.

Les mer om disse kameraene og se bilder tatt med dem hos vår samarbeidspartner Digit AS

(Testen er utført av Kai Thon for DinSide Data)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer