Casio QV-R40

Etterfølgeren til suksessen QV-R4 er etter vår mening blitt enda bedre. Dette er utvilsomt det raskeste digitalkameraet vi har testet så langt.

Casio QV-R40
Publisert

QV-R40 er Casios siste våpen mot blant annet Canon Digital Ixus 400 og de andre minikameraene. I likhet med det omtalte Ixus-kameraet, har også QV-R40 metallhus, 4 megapiksels bildebrikke og 3x optisk zoom. Her er ingen detaljer som stikker ut og skaper problemer når du putter kameraet i lommen, og både vekt- og størrelsesmessig innbyr det også til lommeplassering.

Starter på sekundet

Men det mest oppsiktsvekkende ved dette kameraet er oppstartstiden. Den er oppgitt til 1 sekund, og det er ikke langt unna sannheten! Tidligere er det kun kameraer uten optisk zoom som har kunnet måle seg, i følge våre målinger. Dessuten reagerer utløseren kjapt, på tidelen dersom du har stilt fokus til uendelig. Autofokusen er også rask, men regn med noen tideler fra du trykker til bildet er tatt. Hvis ikke du trykker halvveis ned først, da. Da reagerer kameraet spontant.

Casio QV-R40

Her er en kjapp oppsummering av de viktigste tekniske egenskapene:

 • 4 megapiksels bildebrikke
 • 10 MB innebygd minne, utvidbart med MMC/SD-kort (medfølger ikke)
 • 3x optisk zoom-objektiv, brennvidde tilsvarende 39 -117 mm, f/2,8-4,8
 • Nærgrense 10 cm
 • Optisk søker og 1,5" LCD-skjerm (84.960 punkter)
 • 21 forhåndsdefinerte, motivrelaterte innstillinger (bestshot scenes)
 • Ytre mål: 88 x 60.5 x 32.7 mm (BxHxD)
 • Vekt: 210 gram (inkl batterier)

  Kameraet har begrenset vidvinkel, noe som ikke alltid er like morsomt når du skal få med mye på kort avstand, for eksempel ved innendørsfotografering. Blitsen har kort rekkevidde (2,9 meter ved full vidvinkel), oghar heller ikke hjelpelampe, noe som kan skape problemer for autofokusen ved dårlig belysning. Vi opplevde derimot ikke problemer under "normale" innendørsforhold, og skulle du gjøre det, har du heldigvis muligheten til å fokusere manuelt.

  Mange muligheter

  Kameraet har temmelig mange muligheter for manuell kontroll, for eksempel kan du justere ISO-verdier, lukkerhastighet, hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, styre skarphet, farger osv. Dessuten kan du se et live histogram på LCD-skjermen under fotograferingen, som viser eksponeringen før du tar bildet (og etter, under avspilling). Det er slett ikke vanlig på kameraer i denne klassen!

  I tillegg kan du velge mellom de omtalte forhåndsinnstillingene, som omfatter alt fra nattfotografering til portrett og kjæledyr. Videoopptak kan du også ta, men dessverre uten lyd, og hvert klipp kan være på maks 30 sekunder.

  Nesten optimalt

  Betjeningsmessig er dette kameraet så nært optimalt som mulig, synes vi. På toppen sitter av/på-bryter samt utløseren. Denne er omkranset av zoom-kontrollen. På baksiden finner du knapper for avspilling og opptak, menyvalg, samt en knapp som lar deg bytte visningsmodus på skjermen. En fireaksers rund knapp med SET (tilsvarer OK) i midten gir deg direkte tilgang til blant annet blits, makro og opptaksmodus. Sistnevnte kan programmeres, for eksempel til å bytte mellom hvitbalanseinnstillinger. Meget nyttig!

  Casio QV-R40

  Menyene er intuitive så det holder, de er i tillegg både lekre og ryddige. Her har flere andre kameraprodusenter mye å lære!

  I tillegg til å være raskt å starte og knipse med, reagerer også knappene momentant. Spesielt likte vi den raske responsen når vi bladde oss gjennom bildene vi hadde tatt. Innzooming på bildene er dessverre ikke like raskt, og langt tregere enn for eksempel det omtalte Digital IXUS 400.

  Casio QV-R40

  Selv om oppløsningen på LCDen ikke er så høy som på en del av konkurrererende kameaer, syntes vi den var tilstrekkelig. Vi hadde ingen problemer med å se om bildet ble skarpt eller ikke.

  Casio har utstyrt kameraet med 2 oppladbare batterier av typen Li-ion fra Sanyo. Ja, du gjettet kanskje riktig; de er av den nye typen på 2100 mAh, og er særdeles seiglivet. Her kan du regne med minst et par hundre bilder mellom hver lading. Du kan dessuten også bruke vanlige alkaliske batterier dersom du skulle få behov for et bytte.

  Bildekvalitet

  Når det gjelder bildekvalitet, får også denne også godkjent. Optikken i disse små kameraene er aldri helt uten lyter, ei heller i QV-R40. Vi oppdaget blant annet en tendens til dybdeuskarphet nederst i høyre hjørne på bildene ved full vidvinkel, samt noe kromatisk feilbrytning. Vi har også sett mindre bildestøy fra andre kameraer i klassen, men husk at dette sjelden blir synlig på utskrifter/fremkallinger, selv i A4-størrelse!

  Kromatisk feilbryting er mer fremtredende på bildet tatt med Casio QV-R40 (venstre) enn Canon Powershot G3. Sistnevnte er et stort kamera med langt mer avansert optikk.
  Kromatisk feilbryting er mer fremtredende på bildet tatt med Casio QV-R40 (venstre) enn Canon Powershot G3. Sistnevnte er et stort kamera med langt mer avansert optikk. Vis mer

  De negative sidene høres kanskje voldsomme ut, men i praksis er de ikke det. De fleste bildene vi tok ble vi godt fornøyd med. Kameraet er dessuten svært morsomt å bruke, både fordi det er så lynkjapt, men også fordi brukervennligheten er meget høy.

  Vi har lagt ut noen av bildene vi tok, slik at du selv kan vurdere kvaliteten. Du finner bildene her.

  Bildene overføres til PC via USB-kabel, og kameraet dukker opp som en ekstern disk i Utforsker.

  Konklusjon

  Casio QV-R40

  Noen små optiske svakheter til tross, dette er et flott minikamera, og kan anbefales til alle som verdsetter hastighet, brukervennlighet, liten størrelse og lav vekt, og som samtidig ønsker et kamera som tar normalt gode bilder. Absolutt et godt alternativ til IXUS-serien.

  Vi skulle gjerne sett at det hadde vært utstyrt med mer minne. 10 MB holder ikke lenge, så du bør kjøpe deg et minnekort med det samme. Prisen på kameraet er uansett relativt lav, selv når du tar med deg et 64 MB SD-kort i kassen.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer