CD-formater - en oversikt

CD-er opptrer i mange forskjellige formater. Det finnes CDer for lyd, data, video, foto, blandingsformater, spesialformater for spill og for musikkutstyr. Her kommer en oversikt over de viktigste standardiserte formatene som finnes - og også noen andre varianter.

CD-formater - en oversikt
Publisert

CD-DA (Compact Disk - Digital Audio) musikk-CDen.

Dette er det opprinnelige CD-formatet, og det ble lansert i 1982 som resultatet av et samarbeid mellom Sony og Philips. Spesifikasjonen er omfattende, og den ble publisert i en bok med rødt omslag. Derfor kalles formatet basert på denne standarden "RedBook".

En musikkCD kan inneholde maks. 99 spor, og hvert spor må være på minimum 4 sekunder. Men det kan godt være bare 1 spor på hele CDen. I tillegg kan det være indekspunkter som peker på en bestemt sektor.

Dataene opptrer i sektorer på 2352 bytes. I tillegg er det feilkorrigeringsdata (784 bytes) og kontrollinformasjon (98 bytes) for hver sektor. En CD-spiller finner frem informasjonen ved å lese kontrollinformasjonen som fremstår som minutter, sekunder og sektor-nummer.

I kontrolldataene har hver bit i en byte sin bokstav, som går fra P,Q osv til W. Datastrømmen som oppnås når alle 98 de første (P-bit'ene) leses kalles P-subkanalen, de andre (Q-bit'ene) kalles Q-subkanalen osv. Nå du lager en lyd-CD legges denne informasjonen inn, for at CD-spilleren kan finne frem til musikken og vise spilletiden osv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer