Chromebooks er ferskvare

Etter datostempelet går ut, får du ikke lenger oppdatert datamaskinen.

SLUTT OM HALVANNET ÅR: Chromebooken vi kjøpte på Black Friday, vil bare motta oppdateringer til juni 2021. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SLUTT OM HALVANNET ÅR: Chromebooken vi kjøpte på Black Friday, vil bare motta oppdateringer til juni 2021. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bærbare datamaskiner som er basert på Googles ChromeOS, kalles gjerne Chromebooks. I motsetning til klassiske PC-er med Windows eller MacOS, der lokale installasjoner av apper og programmer fortsatt er sentralt, skjer det alle meste på Chromebook ute på nettet, gjennom nettleseren.

Vi har tidligere uttrykt begeistring for hvordan denne kategorien har utviklet seg, og konkluderte for kort tid siden at Chromebooks nå for alvor er å regne som en fullgod konkurrent til Microsoft- og Apple-baserte maskiner.

Kommer med datostempel

Men - og det er et stort men, som neppe alle er klar over. Samtlige Chromebooks har en utløpsdato, bekrefter Google. Etter denne datoen vil ikke lenger maskinen får viktige oppdateringer, enten det dreier seg om drivere til maskinvaren, generelle forbedringer i funksjonalitet eller sikkerhetsfikser.

Det betyr for eksempel at dersom det dukker opp nye muligheter i nettleseren, vil du ikke få dem på din maskin. Og hvis det oppdages feil eller sikkerhetshull, er du overlatt til deg selv - og videre bruk av maskinen skjer da på egen risiko.

Selv oppdaget vi at maskinen vi kjøpte på billigsalg fra Komplett på Black Friday, har en utløpsdato som er satt til juni 2021. Det er bare halvannet år til!

Her er noen fakta om utløpsdatoen:

  • Den er normalt 6 1/2 år fra produktet lanseres. Det betyr at hvis du kjøper en modell som har vært på markedet en stund, vil den sannsynligvis ikke bli oppdatert like lenge som da den ble lansert (vårt tilfelle er et meget godt eksempel)
  • Det kan være modeller som blir vedlikeholdt lenger. Blant annet har vi sett eksempler på Chromebooks fra Lenovo som har fått utvidet vedlikehold i tre år.
  • Du kan bruke Chromebooken etter den aktuelle datoen, men vil da ikke få oppdateringer. ChromeOS har en meget sikker grunnstruktur, så det er neppe slik at du plutselig blir eksponert for en rekke farer, men det anbefales alltid å bruke utstyr som er oppdatert på sikkerhetssiden, for å være på den trygge siden.

Slik finner du utløpsdatoen på din Chromebook

Ikke alle produsenter er like ivrige på å fortelle deg når produktet ikke lenger vil motta oppdateringer, så det smarteste du kan gjøre er å besøke Googles support-side FØR du legger inn bestilling på Chromebooken du har lyst på.

Og fikk du en Chromebook med kort holdbarhet til jul, kan det være greit å sjekke hvilke muligheter du har til innbytte.

Her vil du finne samtlige Chromebooks på markedet, sortert etter produsent og modell.

UTLØPSDATOER: Modeller sorteres på produsent. Til høyre ser du når de ikke lenger vil motta oppdateringer. (Skjermdump)
UTLØPSDATOER: Modeller sorteres på produsent. Til høyre ser du når de ikke lenger vil motta oppdateringer. (Skjermdump) Vis mer

Ingen enkel omvei

Nå er det ikke uvanlig med utløpsdatoer i PC-verdenen, og både Windows XP, Windows 8 og nå snart også Windows 7, kommer til et punkt der produsenten ikke lenger bruker ressurser på å vedlikeholde systemene.

Det som skiller Chromebooks fra disse, er at maskinene er låst til operativsystemet ChromeOS. Det betyr at du ikke uten videre kan installere et annet operativsystem med lengre holdbarhet, slik du kan gjøre dersom du har en PC med Windows, og du kan heller ikke oppgradere til en nyere versjon av ChromeOS.

Gjør du noen søk på nettet, vil du se at det likevel kan være mulig å installere andre operativsystemer, men framgangsmåten er ikke akkurat strømlinjeformet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer