Clickfree - automatisk sikkerhetskopi av filene dine

Det høres jo ut som en ønskedrøm.

Publisert
Sist oppdatert
Det opprettes rett og slett en profil for hver PC den sikkerhets-kopierer, og innholdet legges i separate, skjulte mapper på Clickfree-disken.


En liten dings som puttes i en USB-port, og uten at du behøver å foreta deg noe mer, blir det tatt sikkerhetskopi av ALT du måtte ha av verdi på harddisken. Skulle PCen bli virusinfisert, filer skulle bli borte eller skadet, er det bare å koble dingsen til igjen, og gjenopprette filene med få museklikk.

Det er slik Xanion ønsker å fremstille sitt Clickfree-produkt. Det er i praksis snakk om en liten ekstern harddisk på 160 GB med innebygd backup-program. Det er lagt vekt på å gjøre prosessen så enkel som mulig, med minimal interaksjon fra brukerens side.

Clickfree - automatisk sikkerhetskopi av filene dine


Slik fungerer det

Disken kobles til USB-porten ved hjelp den medfølgende kabelen. Der får en all den strømmen den trenger for å fungere, og etter få strakser får du spørsmål om du vil kjøre Clickfree-programmet.

Straks begynner nedtellingen til kopi-prosessen starter, totalt 30 sekunder. Ønsker du å forandre på innstillingene, for eksempel bestemme selv hvor og hva det skal tas kopi fra, eller hvis du vil gjenopprette filer, må du klikke på ønsket funksjonsknapp innen de tredve sekundene har gått.

Clickfree - automatisk sikkerhetskopi av filene dine


Deretter skannes harddisken for filtyper som passer med de forhåndsprogrammerte innstillingene, enten de ligger her eller der, men systemfiler og filer som ligger i "Programfiler" hoppes galant over. Fornuftig nok.

PCen vi testet løsningen på hadde to partisjoner, C og D. Begge ble "oppdaget", og filer ble kopiert. I relativt godt tempo.

Clickfree - automatisk sikkerhetskopi av filene dine


Etter få minutter var prosessen ferdig, og 1637 MB var blitt sikkerhetskopiert til Clickfree-disken. Vi fikk presentert en liste over hvilke filtyper som varr blitt kopiert, og kunne blant annet konstatere at vi hadde 187 musikkfiler og 704 fotografier som var blitt sikkerhetskopiert.

På listen fant vi også hele 2301 filer av typen "Artwork and Drawings". Det viste seg i ettertid at det skyldtes at vi hadde lagt installasjons-CDen til Microsoft Office 2003 på D-partisjonen. Alle GIF og DAT-filer var sikkerhetskopiert, men installasjonsfilene etc var blitt utelatt.

Fire video-filer var også blitt sikkerhetskopiert, men ikke DivX-filene som lå i samme mappe (med fil-ending .divx).

For vår del ble det derfor ikke 100% trygg sikkerhetskopiering uten å måtte spesialtilpasse innstillingene, men vi kan ikke annet enn å gi absolutt godkjent karakter til denne delen av prosessen.

På prøve

Hva med deg?

Husker du å sikkerhetskopiere? (Avsluttet)
Uff, nå gav du meg dårlig samvittighet.(35%) 173
Av og til(34%) 169
Ja, jeg har alltid oppdaterte kopier(31%) 155
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For å sette løsningen på ordentlig prøve slettet vi en av mappene med mediefiler på harddisken, koblet fra Clickfree-disken og koblet den til igjen. Hvordan ville den takle at filer var blitt borte siden siste kjøring? Det taklet den på best mulig måte, mener vi. Filene som var slettet ble ikke slettet fra Clickfree, og kun filer som var blitt oppdatert eller lagt til siden sist ble kopiert over til enheten. Det tok bare få sekunder.

Vi likte også at én og samme Clickfree-enhet kan brukes på flere forskjellige PCer. Det opprettes rett og slett en profil for hver PC den sikkerhetskopierer, og innholdet legges i separate, skjulte mapper på Clickfree-disken.

Gjenoppretting... på en måte

Sikkerhetskopiering er vel og bra, men hva om vi ønsker å gjenopprette filene? Her har du flere metoder. Du kan bla i sikkerhetskopiene og gjenopprette individuelle mapper og filer, eller du kan gjenopprette alt. Vi hadde håpet at sistnevnte ville legge tilbake filene på sine respektive plasser, noe som viste seg ikke å være mulig. Du må velge en mappe på harddisken, og deretter opprettes den opprinnelige mappestrukturen under denne.

Selv om du skulle velge rotnivået på stasjon C:, vil det opprettes en mappe som heter C, undermapper til denne, og så videre.

Det betyr at brukere ikke kommer utenom filbehandling i etterkant av en gjenoppretting, noe som hever brukerterskelen betraktelig, etter vår mening.

Clickfree - automatisk sikkerhetskopi av filene dine


Flere vurderinger

Clickfree er en enkel og absolutt god løsning for å sikkerhetskopiere bilder, dokumenter, musikk og film. At flere PCer kan bruke samme Clickfree-disk er også positivt.

Løsningen har imidlertid også noen klare begrensninger. Den første er kapasiteten. 160 GB holder gjerne for én PC, men har du flere og/eller store film- og musikksamlinger på harddisken blir det fort fullt.

Den andre begrensningen er gjenopprettingsdelen, som krever at brukeren kan mer om filbehandling enn bare lagre og åpne filer fra Mine Dokumenter. Og da er ikke veien lang til å tenke andre løsninger. Det finnes nemlig haugevis av alternative programmer som både sikkerhetskopierer og gjenoppretter dataene elegant til "rett" sted. Noen av dem er til og med gratis.

Windows Vista har en sikkerhetskopifunksjon som er nesten like enkel, og som kan brukes sammen med hvilken som helst ekstern harddisk.
Windows Vista har en sikkerhetskopifunksjon som er nesten like enkel, og som kan brukes sammen med hvilken som helst ekstern harddisk. Vis mer


Et veldig enkelt alternativ ligger allerede som standardprogram i flere utgaver av Windows Vista, og kan til og med tidsstyres.

En annen grunn til at vi nevner dette er at Clickfree-disken med 160 GB kapasitet koster rundt 1 400 kroner, mens en helt vanlig ekstern harddisk med samme kapasitet fås for Under 500 kroner. 900 kroner for programvaren på Clickfree er ganske enkelt for dyrt, etter vår mening.

Vi har for øvrig opplevd at Clickfree-programmet krasjet på en av våre test-PCer, men en rask oppdatering av programvaren via Settings-menyen fikset problemene.

Konklusjon

Er du "helt grønn" og vil at alt skal skje automatisk i det du plugger USB-kabelen i PCen, er dette kanskje den enkleste løsningen på markedet, i hvert fall selve sikkerhetskopieringen. For alle andre finnes det derimot nok av alternativer som både er billigere og bedre, mener vi.

Her er noen av programløsningene du bør sjekke ut nærmere, gjerne sammen med en ekstern harddisk:
Microsoft Synctoy (gratis)
AutoVer (gratis)
Second Copy (ca 150 kroner)
Cobian Backup (gratis) Ekstern lenke
Sikkerhetskopiering i Vista (Gratis i Vista) Ekstern lenke

Norsk Clickfree-distributør er Xanion.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer