Colosseum på hybelen?

FØRSTEINNTRYKK: Vi har koblet opp Creative Audigy2 sammen med Inspire 6700, dette blir et 6.1 system som både skal gi kinoopplevelse, optimal surroundlyd i spill og i musikkavspilling. Holder det hva det lover?

Colosseum på hybelen?
Publisert
Sist oppdatert

Høyttalersystemet Inspire 6700 er først og fremst beregnet på bruk sammen med lydkortet Audigy2, som har 6 utganger. Det går an å bruke det sammen med andre lydkort med færre løsninger, men det blir ikke en fullgod løsning og sannsynligvis en del kompromisser med oppkobling og innstillinger.

6.1 konfigurasjonen inneholder 6 separate kanaler med hver sin høyttaler pluss subbass. Subbassen er selvsagt størst og kraftigst, siden det er den som skal flytte luft, og mottar 22 Watt fra sin innebygde forsterker. Senterkanalen skiller seg også ut, den har en buet front og mottar 20 Watt, mens alle sidehøyttalerne foran og bak er mindre og mottar 8 Watt hver. Alle forsterkerne sitter i subbass-kabinettet.

Oppkobling

Det er enkelt å koble opp systemet. Selv om fem av høyttalerne er like, er det kortere ledninger på de tre bak-høyttalerne. Det følger også med klistremerker både til å feste på pluggene og for eksempel under høyttalerne, noe som gjør oppkoblingen enda enklere.
Til volum og sub-kontroll er det en liten sak med to hjul og en kontakt til hodetelefon. Det følger også med en fjernkontroll.

Colosseum på hybelen?
Colosseum på hybelen?
Colosseum på hybelen?
Colosseum på hybelen?
Colosseum på hybelen?


For tilkobling til lydkortet er det også en ferdig kabel med tre fargekodete plugger i hver ende. Det er dessverre ingen farger på kontaktene på braketten til Audigy2-kortet, så her må man ty til bruksanvisningen.

Det er ikke alltid lett å plassere alle høyttalerne i et surroundsystem, heller ikke ledningene. Det finnes gulvstativer å få kjøpt, for alle tre bak- og sidehøyttalerne. Ellers får du plassere høyttalerne i hyller og på vegg, oppå PCer og TVer og annet som måtte egne seg til formålet.

Vi plasserte sidehøyttalerne foran oss på skrivebordet, på hver side av skjermene, med senterhøyttaleren mellom skjermene. Bak- og sidehøyttalerne plasserte vi omtrent så langt vekk som ledningene rakk, for å teste om de klarte å skape nok lydtrykk i dette "virtuelle rommet".

Lytteinntrykk

Etter å ha justert inn og sjekket oppsettet med hjelpeprogrammet som følger med Audigy2, spilte vi av forskjellig musikk og DVD-filmer. Vår testPC hadde i øyeblikket ikke installert et potent skjermkort, så vi fikk ikke testet lydeffektene i spill ved denne anledningen. Det kommer vi tilbake til.

Det vi først og fremst var ute etter å sjekke i første omgang, var i hvilken grad denne løsningen ga kino-følelsen. Den kan defineres på mange måter, men grunntrekkene er at man er omgitt av lyd, som går ut over og kompletterer det visuelle. I tillegg skal det være nok trøkk til at man skvetter til litt når det skytes, krasjer og eksploderer på "lerretet" - altså skjermen i dette tilfellet.

Samtidig forventer vi at det ikke er sjenerende sus, at lyden ikke vrenger ved for lave lydtrykk, og at det er en god tonal balanse i systemet.

Først testet vi avspilling av forskjellig musikk. Lyden er rimelig bra, åpen og definert, men bassen kan lett bli noe dump og grøtete. Dette er et generelt problem med subber, du skal være hårfin på volumkontrollen for bassen.

Det er også helt klart at anlegget gir mer effekt enn høyttalerne klarer å håndtere. Litt for mye pådrag og det vrenger friskt...

Forøvrig er det svært lite sus i anlegget, dessuten vil en hver PC i samme rom overdøve det som er mulig å høre i normal lytteposisjon.

Ved et normalt behagelig lyttenivå ved filmavspilling, var det likevel nok reserver til å gi de dramatiske toppene et spark. Filmlyd på actionfilmer er jo hinsides noe som helst som kan minne om realisme, her er det spesialeffekter hele veien. Selv et lite, men velrettet slag i mellomgulvet på skurken høres ut som om man slipper en tjukkas fra taket av gymsalen, avspilt på halv hastighet... Dette krever sitt av høyttalerne, men vi synes anlegget holder, alt tatt i betraktning.

Vi spilte også noen DVD-er med konsertopptak, og var fornøyd med ytelsen. Det er noe eget med å se hva som spilles på nært hold, det gjør at det aktuelle instrumentet blir "høyere" og fremhevet i totalbildet, uten at det endrer balansen i lydbildet. Her er teknikken bedre enn virkeligheten, det er ikke behagelig å sitte under en skarptromme.

Konklusjon

Kombinasjonen Audigy2 og Inspire 6700 koster under 2 000 kroner og bare høyttalerne koster under tusenlappen - vi synes det gir mye lydopplevelse for pengene.

Anlegget er kraftig nok til både å sjenere omgivelsene og glede lytterne. Det er ikke kraftig nok til å fylle en stor stue, men til et arbeidsrom, hybel, barneværelse eller til nød en PC/TV-krok, fungerer det.

Vi kommer tilbake til tester av hva annet Audigy2 Platinum har å by på i løpet av kort tid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer