Commodore 64x lansert

Åttitallets store helt er tilbake.

Noen blir klam i øyekroken av å se dette bildet. Er du blant dem, bør du definitivt lese videre. Foto: Commodore USA
Noen blir klam i øyekroken av å se dette bildet. Er du blant dem, bør du definitivt lese videre. Foto: Commodore USA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er under 20 år gammel lurer du muligens på hvorfor i alle dager noen skulle ville betale for å få en beige koloss av et tastatur i hus, men faktum er at verden sjelden har sett en mer populær PC enn Commodore 64, som så dagens lys i 1982.

Den gangen kostet maskinen 6.000 kroner; ekvivalent med rundt 15.000 kroner i dag dersom vi justerer for inflasjon, men allerede året etter var prisen halvert, og Commodore 64 fant derfor veien til millioner av hjem verden over. Det finnes ikke offisielle salgstall, men flere estimerer totalsalget til å ligge mellom 25-30 millioner eksemplarer verden over, før Commodore gikk konkurs i 1992.

Originalen hadde en prosessor på 1MHz (=0,001 GHz) og 64kB interminne (=0,000064 GB), og høyeste oppløsning på skjermen var 320x200 piksler. Du kunne koble til både kassettspiller og diskettstasjon, der diskettene var drøye 13cm brede, men noen harddisk fantes ikke.

Retro-blikk på Commodore 64

Ny versjon med moderne maskinvare

Nostalgikere vil muligens kaste seg over den nye modellen, som Commodore selv hevder å være så lik originalen som mulig. I et intervju med New York Times, hevder toppsjefen, Barry Altman, at de i gjennomsnitt har mottatt 5 epostadresser i sekundet fra folk som ville ha mer informasjon om maskinen før den ble lansert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer