Core i5 på Intel hovedkort

Rimelig oppgradering med plass for utvidelser.

Core i5 på Intel hovedkort
Publisert
Sist oppdatert

Å oppgradere PC-en byr på utfordringer, det er et hav av forskjellige hovedkort og prosessorer man kan velge mellom. I tillegg kommer minne, kjøler, lagringsmedier og ekstrautstyr.

Helt sentralt er hovedkortet, det ligger i navnet. I dag er det svært nærliggende å kjøpe et hovedkort med sokkel for de nyeste Intel-prosessorene, da har du store valgmuligheter videre i prosessen.

Hovedkort kommer i mange størrelser og varianter, med et høyst varierende antall innebygde finesser. Noen byr på alt som finnes, andre overlater slikt til tilleggsutstyr i form av ekstra kort eller eksterne enheter.

Skal du bruke maskinen som basisplattform for utvidelser med avanserte video, lyd og andre tilkoblinger trenger du ikke et hovedkort med surround, middels avanserte innebygde videoløsninger osv.

Skal du bruke maskinen til kontorbruk eller annet som ikke krever annen spesiell maskinvare er et enkelt hovedkort med muligheter for eventuell utbygging senere også et utmerket valg.

Core i5 på Intel hovedkort


Hovedkortet vi brukte til å oppgradere vår snart fem år gamle kontormaskin, som hadde en Core 2 Duo E8400 på et Foxconn hovedkort var fra Intel og lyder det klingende navnet DZ77SL-50K. Prosessoren vi valgte er en Intel Core i5 3570K.

Core i5 på Intel hovedkort


Dette skulle gi en maskin som er opptil tre ganger så rask som den gamle maskinen, og med SSD som systemdisk i tillegg blir det uansett en ny verden.

Intel DZ77SL-50K

Kortet er bygget på Z77 brikkesettet, har 1155 sokkel og støtter selvsagt de nyeste Ivy Bridge prosessorene.

Det har tre PCI Express kontakter (x1, x16 og x4) og tre PCI-kontakter. PCI Express X4 kontakten er åpen i den ene enden, slik at det også støtter grafikkort, men ikke med alle linjene. Det er altså teknisk mulig å sette inn to ekstra grafikkort i tillegg til den interne grafikken.

Core i5 på Intel hovedkort


Forøvrig er det seks SATA-tilkoblinger hvorav to er 6 GB. Det sitter fem kontakter inne på hovedkortet og den sjette er plassert på den eksterne braketten som eSATA.

Core i5 på Intel hovedkort


Det er seks USB-tilkoblinger på braketten, to av disse er USB 3.0. I tillegg er det to kontakter for USB 2.0 og en for USB 3.0 på hovedkortet. Det følger ikke med braketter til disse, det må ordnes på kabinettet eller av tredje part.

Ellers er det HDMI utgang, Gigabit nettverk og stereo lyd ut på linje/hodetelefon pluss mikrofoninngang. Det er også tilkoblinger for lyd til analoge kontakter på kabinett, samt SPDIF.

Core i5 på Intel hovedkort


Det er også en gammeldags PS/2 kontakt for tastatur/mus hvis man skulle ønske å koble til noe riktig gammelt.

Les også: Ivy Bridge: Her er oversikten

Core i5

Vi valgte prosessoren Core i5 3570K som kjører på 3.4GHz, har 1MB L2 og 6MB L3 hurtigminne. K-modellen kan også overklokkes dersom man ønsker det.

Denne prosessoren har fire kjerner og er den raskeste i Core i5-serien. Prisforskjellen mellom den billigste og dyreste er beskjedne 300 kroner, så vi fant ingen grunn til å spare noe her. Opp til den nyeste Core i7-serien er det et sprang på 500 kroner, så der satte vi grensen.

Øvrig maskinvare

Vi spanderte 8 GB HyperX minne fra Kingston og en velvoksen Hyper 212 kjøler fra Coolermaster.

Core i5 på Intel hovedkort


SSD er en Intel 330 på 120 GB og til lokal lagring beholdt vi den gamle lagringsdisken på 640 GB og det optiske drevet.

Vi brukte også det gamle grafikkortet, siden vi bruker to skjermer, og noen ganger tre.

Ytelse


Windows' egen ytelsesindeks ga beskjedne 2,1 i resultat. Årsaken til dette var det gamle grafikkortet, men de øvrige verdiene på Prosessor (7,6), Minne (7,7) og Harddisk (7,9) er toppresultater. Og på denne maskinen er det det som betyr noe.

Geekbench Score ble 13 209, PCMarks 7 ga 4414 og Passmark 2 535,7

I praksis oppleves maskinen som svært rask, ikke minst på grunn av SSD. Oppstarten er nå på få sekunder, så man rekker knapt nok å henge fra seg jakka etter at maskinen er slått på. Tidligere var det tid til å gå og hente kaffe pluss småprat underveis.

Programmer starter opp på et par sekunder og nettsider spretter på plass.

Konklusjon

Oppgraderingen ble meget vellykket, for omtrent 3500 kroner ble maskinen flere ganger raskere og i tillegg nærmest lydløs, etter at den gamle harddisken ble parkert for godt.

Testresultat

Intel DZ77SL-50K

Rimelig hovedkort med de nødvendige egenskaper

Ingen spesielle

Testresultat

Intel Core i5 3570K

Utmerket prosessor

Ingen spesielle
Les også: Intel Core i3 på miniITX-hovedkort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer