Core i7 er klar

Neste generasjon Intel-prosessorer er klare

Publisert
Sist oppdatert

Etterfølgeren etter Core2 serien er klar, vi snakker om Core i7-serien som er basert på mikroteknologien kjent som "Nehalem".

De siste dagene har tester av et par modeller av de nye prosessorene blitt lagt ut på en rekke nettsteder for spesielt teknologiinteresserte. Her finner man også dype analyser av ny prosessorarkitektur, støttebrikker og minnehåndtering.

Hva betyr de nye prosessorene for den vanlige PC-bruker?

Mye ny teknikk

Det er flere forskjeller sammenlignet med Core2 som vi har brukt i et par år nå, men den viktigste er at prosesser som tidligere har blitt håndtert av støttebrikker utenfor prosessoren nå er lagt inn i denne. Både minnehåndtering og styring av inn/ut-trafikk til bus'en der skjermkort og tilleggskort sitter sitter nå i selve brikken. og har fått navnet QuickPath Architechture. Dette gir i seg selv langt større hastigheter, spesielt på minnehastigheten som nå er blitt både bredere med 3 kanaler (mot 2 tidlligere) og raskere enn tidligere. DDR3-minne må til for å kunne utnytte dette.

Core i7 er klar


Internt er båndbredden nå på opptil 32 GB/sek mellom kjerne/minne og 25,6 GB/sek mellom kjernene, noe som er langt mer enn på tidligere Intel-prosessorer. AMD har hatt lignende minneløsninger en stund, men selve prosessorkjernene deres har ikke vært like effektive.

Nytt er også SSE4.2, et videreutviklet instruksjonssett optimalisert for prosessering av streamingdata, nå også med ATA - Application Targeted Accelerators. Det er syv av de siste og er spesielt utviklede elementer i prosessoren som tar seg av forskjellige typer strenger og tekst, typisk i forbindelse med håndtering av XML.

Asus P6T Deluxe med X58 brikkesett
Asus P6T Deluxe med X58 brikkesett Vis mer


På grunn av denne dyptgripende endringen er prosessoren både større og har langt flere pinner enn nåværende generasjon Core 2. Nye hovedkort og ny prosessorsokkel med navnet LGA 1336 er dermed nødvendig, og selvsagt også nytt brikkesett. Soklene for DDR3 (som nevnt over) kommer i grupper på 3, typisk vil vi se 3x2 sokler for minnemodulene, med plass til 12 GB minne - foreløpig.

De hovedkortene som er tilgjengelige ved lansering ligger på 2 500 kroner og oppover.

De som har hatt en PC med Pentium4 prosessor vil kanskje huske at den støttet Hyperthreading. Det var en måte å utnytte prosessorens resurrsser på slik at den kunne håndtere flere data samtidig i køen gjennom prosessoren. På Pentium 4 var dette en blandet suksess og var ikke en del av Core2, men i Core i7 er teknikken på plass igjen. Siden den har 4 ekte kjerner vil prosessoren opptre som om den har 8 kjerner i operativsystemet.

Core i7 er klar


3 modeller i første runde

Ved lanseringen er det tre modeller tilgjengelig:

  • i7-920 på 2,66 GHz til 2 595 kroner
  • i7-940 på 2,93 GHz til 4 995 kroner
  • i7-965 Extreme Edition på 3,2 GHz - med mulighet for overklokking til 8 995 kroner

Alle prosessorene har 8 MB L3 hurtigminne og støtter opptil 24 GB DDR3 minne.

Hva med ytelsen?

Testene viser at de nye prosessorene er opptil dobbelt så raske på visse typer tallknuseoppgaver, som videorendring, bildebehandling og annen medierelatert databehandling. For de som driver med produksjon av lyd og video vil det bety en påtagelig økning i antall prosesser som kan kjøres samtidig.

Sjekk også hva grafikkortet kan brukes til av tallknusing.

Men den største effekten for hverdagsoppgaver skyldes den kraftig forbedrede minnearkitekturen og støtte for 3 ganger så mye minne. Mye av det man driver med på PCen i en arbeidsdag innebærer hovedsakelig at PCen og prosessoren må flytte masse data hit og dit, men ikke på langt så mye resursser går med til å regne så mye på dataene.

For å kunne utnytte den nye arkitekturen optimalt kreves et 64-bits operativsystem, drivere og programvare.

Ny PC, oppgradere eller vente?

Du må altså ha nytt hovedkort, ny prosessor og minne for å oppgradere til Core i7. Selv den mest beskjedne løsningen vil da komme på rundt 7500 kroner med 6 GB minne.

Den heftigste løsningen kommer fort opp i 15 000, og skal du oppgradere skjermkort og strømforsyning så snakker vi om ytterligere flere tusen kroner.

Les om Intels utviklingsstrategi "tick og tock"

Det tar nok noen måneder før prisene kommer ned på et folkelig nivå slik at 10 000 kroners PCene blir utstyrt med Core i7. Vanligvis ville dette ha skjedd litt over nyttår, men med verdensøkonomien i solid bakrus er det vanskeligere enn ellers å spå om framtiden.

Intels egen video om arkitekturen finner du her

En dyp test av prosessoren finner du blant annet her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer