Corel WordPerfect Office X4

Gammel storhet har kommet i ny versjon, vi har tatt en titt.

Publisert
Sist oppdatert
Vi som sverget til WP betraktet Word som et simpelt plagiat.


De av oss som har levd noen år vet at en gang var WordPerfect ensbetydende med tekstbehandling på PC. Første gang undertegnede stiftet bekjentskap med WP var tilbake i 1987, den gang var det DOS-versjonen som rulet, og tro meg - fikk du først kontroll på hurtigtaster, F-taster og dokumentkoder var den knusende effektiv og sørget for at du alltid hadde full kontroll over resultatet. I hvert fall nesten.

Overlegent

>
WP var overlegen, men det begynte å hangle litt når publikum forventet en Windows-versjon. Den kom først i 1991, seks år etter at Windows så dagens lys. Jeg var blant dem som brukte WP for Windows, mens flere og flere studiekompiser hadde fått øynene opp for Microsoft Word 2.0. Vi som sverget til WP betraktet imidlertid Word som et simpelt plagiat. Raskere, ja, men langt fra like funksjonsrik. Og hvor var dokumentkodene?

Siden vet vi alle hvordan det har gått med Word, og hvis du er i 20-årene er det slett ikke sikkert du har noe forhold til WordPerfect i det hele tatt. Sannheten er imidlertid at produktet lever fortsatt, til tross for at det har vært på randen av nedleggelse en rekke ganger. Men etter at Corel kjøpte WP fra Novell i 1996 har det i det minste dukket opp nye versjoner innimellom, og da som en del av en større Office-suite, Corel WordPerfect Office.

Helt ny versjon

Nå har Corel nettopp lansert en ny versjon av denne suiten, og den har fått navnet Corel WordPerfect Office X4.

Klikk på bildet for å se flere skjermbilder fra WordPerfect Office X4
Klikk på bildet for å se flere skjermbilder fra WordPerfect Office X4
Vis mer


I tillegg til tekstbehandleren WordPerfect består pakken av regnearket Quattro Pro, presentasjonsverktøyet Presentations, epostprogrammet WordPerfect Mail, notatverktøyet Lightning, analyseverktøyet Visual Intelligence og tegneprogrammet Presentations Graphics.

Og i likhet med storebror Microsoft Office kommer WordPerfectOffice i mange forskjellige utgaver, også en professional-utgave med databaseprogram, hjemme- og studentversjon til lavere pris, og en familieutgave som kan installeres på flere PCer.

Slik ser WordPerfect ut i 2008-drakt

Dette får du

Naturligvis er WordPerfect Office kompatibel med Microsoft Office. Du kan uten videre både åpne, redigere og lagre filer laget i MS Office, inkludert 2007-versjonens XML-baserte filformater. Men hva er det som skal få gamle og nye WP-brukere på banen igjen? Pris er naturligvis ett argument, alle versjonene av suiten er nemlig langt rimeligere enn Microsoft Office.

Et annet argument er at WP Office har sydd PDF-støtte inn i alle applikasjonene. Og da mener vi ikke eksportering, men også importering og redigering. Du kan altså åpne en PDF-fil, og endre innholdet - blant annet.

Og menyene. De er så fulle av funksjoner og muligheter at det nok kan virke overveldende på uinnvidde, i god WP-tradisjon. Men når du starter programmene får du spørsmål om du heller ønsker Microsoft-aktig grensesnitt. Det skal gjøre det enklere for deg som kommer fra

Spørsmålet er om det du får er nok. De som ønsker et alternativ til Microsoft Office har tross alt allerede et godt et, og det er gratis, nemlig OpenOffice.

Hvis du likevel skulle bli fristet til å prøve den gamle storheten kan du gjøre det i 30 dager uten kostnad. Du må riktig nok registrere deg som bruker hos Corel, men da får du tilgang til alle prøveversjonene som tilbys av selskapet.

Last ned og prøv selv

Du finner mer informasjon og kan laste ned WP Office fra denne siden (ca 350 MB). Og hvis du skulle like den, koster en full versjon ca 1.500 kroner. Home&Student-versjonen koster 600 kroner. Ulempen er at norsk versjon ikke foreligger, i hvert fall ikke foreløpig, men norske ordlister får du med.

Hvis du vil se hvordan WP Office ser ut i praksis, finner du mange skjermbilder her.

Les også:

12 norske gratisprogrammer du må ha

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer