CPU-Z og GPU-Z

Vet du egentlig hva som sitter i datamaskinen din?

Publisert
Sist oppdatert

For mange databrukere er datamaskinen et magisk vidunder. Tastetrykk går inn, bilder kommer ut og alt føles mer eller mindre under kontroll. Hva som er og skjer i selve boksen er mindre interessant.

Men selv om du gjerne kan bruke datamaskiner resten av livet uten å vite forskjellen på en CPU og GPU, vil du før eller siden komme borti situasjoner der det er greit å vite litt om hva som befinner seg under "panseret".

Hvis du for eksempel ikke vil blåse masse penger på en ny datamaskin når den begynner å bli litt lang i tanna er det magiske ordet oppgradering. Da er det en stor fordel å vite hva du har, slik at du kan handle inn komponenter som passer.

Les: Latterlig billig å oppgradere

Andre ganger kan det være at det nye, kule spillet i handelen har et minimumskrav når det gjelder grafikkløsningen din. Hvor mye minne har du egentlig på ditt grafikkort?

Å innhente informasjon om systemet ditt betyr på ingen måte at du må åpne selve maskinen. Det finnes en rekke programmer som gjør jobben for deg, og noen er litt grundigere enn andre.

Grundig om det grunnleggende

Et av våre favorittprogrammer er SIW, som vi selvfølgelig allerede har skrevet om, men når sant skal sies innhenter også SIW svært mye informasjon du aldri kommer til å ha behov for. Det kan derfor virke litt overveldende eller uoversiktlig, spesielt med tanke på at vi i de fleste tilfeller kun har behov for informasjon om prosessor, minne, grafikkort og hovedkort.

Derfor vil vi nå tipse deg om to andre programmer som konsentrerer seg om akkurat disse komponentene. GPU-Z for grafikken, og CPU-Z for resten.

For å ta sistnevnte først - CPU-Z er noe vi har nevnt i flere artikler her på DinSide Data. Spesielt liker vi at vi kan se prosessorhastigheten i sanntid, slik at vi for eksempel kan sjekke at strømsparingsteknologien fungerer som den skal.

CPU-Z og GPU-ZMen CPU-Z gjør faktisk langt mer enn å bare vise detaljert informasjon om prosessoren. Du får også info om PC-ens RAM (herunder type, størrelse og hastighet) og hva slags hovedkort du har. Når det gjelder hovedkortet inkluderer dette BIOS-versjon, brikksesett og om du har AGP eller PCI Express-kontakt for grafikkortet.

GPU-Z konsentrerer seg derimot bare om grafikkortet, og det gjør den også til gangs. Du får vite hva slags type kort det er, hva slags grafikkprosessor (GPU) den bruker, hvor mye og hva slags minne det har, driverversjon og så videre. Klokkehastigheten på minne og GPU er også oppgitt, og dersom grafikkortet har støtte for det oppgis også temperatur og viftehastighet.

CPU-Z og GPU-Z


Både CPU-Z og GPU-Z kjøres uten installasjon. De er dessuten gratis og oppdateres stadig for å holde tritt med de nyeste prosessorene og grafikkortteknologien.

Last ned CPU-Z her
Last ned GPU-Z her

Programmene er kun for Windows.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer