CPU-Z og GPU-Z

Vet du egentlig hva som sitter i datamaskinen din?

Publisert
Sist oppdatert

For mange databrukere er datamaskinen et magisk vidunder. Tastetrykk går inn, bilder kommer ut og alt føles mer eller mindre under kontroll. Hva som er og skjer i selve boksen er mindre interessant.

Men selv om du gjerne kan bruke datamaskiner resten av livet uten å vite forskjellen på en CPU og GPU, vil du før eller siden komme borti situasjoner der det er greit å vite litt om hva som befinner seg under "panseret".

Hvis du for eksempel ikke vil blåse masse penger på en ny datamaskin når den begynner å bli litt lang i tanna er det magiske ordet oppgradering. Da er det en stor fordel å vite hva du har, slik at du kan handle inn komponenter som passer.

Les: Latterlig billig å oppgradere

Andre ganger kan det være at det nye, kule spillet i handelen har et minimumskrav når det gjelder grafikkløsningen din. Hvor mye minne har du egentlig på ditt grafikkort?

Å innhente informasjon om systemet ditt betyr på ingen måte at du må åpne selve maskinen. Det finnes en rekke programmer som gjør jobben for deg, og noen er litt grundigere enn andre.

Grundig om det grunnleggende

Et av våre favorittprogrammer er SIW, som vi selvfølgelig allerede har skrevet om, men når sant skal sies innhenter også SIW svært mye informasjon du aldri kommer til å ha behov for. Det kan derfor virke litt overveldende eller uoversiktlig, spesielt med tanke på at vi i de fleste tilfeller kun har behov for informasjon om prosessor, minne, grafikkort og hovedkort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer