Creative ZEN X-Fi

Meget god lyd og trådløs tilgang til hele mediesamlingen din på PC. Har Creative laget en vinner? Her får du vite svaret!

Publisert
Sist oppdatert
...selv på trikken i rush-tiden behøvde vi aldri å skru lyden høyere enn nivå 17 av 25, og med øynene igjen fikk vi ikke med oss noe som helst av hva som foregikk rundt oss. Herlig!


Det har snart gått et år siden Creative lanserte sin multimediespiller ZEN, som ble belønnet med en sterk firer på terningen i vår test. Nå er Zen X-fi her, med forbedringer under skallet som definitivt fortjener en nærmere titt - og lytt.

X-Fi kommer i to utgaver, en med og en uten støtte for trådløst nettverk (WLAN). X-Fi står for Xtreme Fidelity, og er en teknikk Creative selv har utviklet som skal forbedre lydkvaliteten på sterkt komprimerte musikkfiler, eller "gjenopprette lydeffekter som normalt går tapt ved ripping av musikk", som Creative selv hevder.

Creative ZEN X-Fi


Isolerende øreplugger og innebygd høyttaler

In-ear-pluggene har meget høy kvalitet.
In-ear-pluggene har meget høy kvalitet. Vis mer


I tillegg til dette leveres X-Fi-modellene med såkalte in-ear øreplugger, Creative Premium EP-830. Disse har silikontrakter som sitter tett i øregangen, og isolerer bort ekstern støy i relativt stor grad. Dette medfører blant annet at du kan klare deg med lavere volum enn ved bruk av tradisjonelle plugger, og dermed spare både hørsel og batterilevetid. Du vil heller ikke irritere andre på bussen; lekkasjen andre veien er nemlig også minimal.

En annen nyhet er at ZEN Z-Fi er utstyrt med intern høyttaler. Akkurat den løsningen byr ikke på noen god lydopplevelse, men noen ganger kan det være praktisk likevel. Dessuten kan den aktiveres mens ørepluggene er tilkoblet, slik at andre også får lyd på videoklippet mens pluggene sitter støpt i ørene dine.

Her er en kort oppsummering av de viktigste egenskapene:

 • Creative Zen X-Fi

 • Håndholdt multimediespiller (lyd, bilde, video) med innebygd høyttaler
 • Støtter MP3, WMA og AAC (Lyd), WMV, MP4, XVID/DIVX, AVI (M-JPEG) (Video), JPG (Bilde)
 • WLAN-utgave har innebygd streaming- og chattemuligheter
 • 2,5" skjerm med 16,7 millioner farger og 320 x 240 piksler
 • 8, 16 og 32 GB-versjoner (modellen uten WLAN kun 8 GB)
 • SD-kortleser
 • FM-radio med 30 forhåndsinnstillinger
 • Innebygd mikrofon til stemmeopptak
 • Leveres med programvaren Creative Centrale for overføring av ripping og overføring av musikk, filmer (inkl DVD) og bilder. Denne sørger også for å synkronisere kontakter, kalender og oppgaveliste fra Microsoft Outlook.
 • Mål: 55 x 83 x 12,5 mm, vekt: 70 gram

Zen X-fi kan også lese musikk, bilder og filmer fra SD-minnekort, inkludert SDHC-kort med inntil 32 GB kapasitet.
Zen X-fi kan også lese musikk, bilder og filmer fra SD-minnekort, inkludert SDHC-kort med inntil 32 GB kapasitet. Vis mer


Vi fikk låne en 16 GB-utgave av WLAN-modellen fra Creative, og selv om knappene er endret fra ZEN, var det lett å kjenne seg igjen. Grensesnittet i menyer og skjermbilder er nærmest identisk, og responsen og animasjonene tilsvarende.

Vi synes definitivt ikke de nye knappene representerer noen stor forbedring. De er ikke tydelig merket (litt bakgrunnslys hadde gjort susen), og det er flere av dem enn strengt tatt nødvendig. Det meste går imidlertid an å venne seg til, og vi ble etter hvert dus med Zen X-Fi også, men kan ikke helt skjønne hvordan Creative har tenkt da de plasserte betjeningsorganene på denne spilleren.

Nettverk-moro og utfordringer

Vi var naturligvis spente på det nye Online-valget på menyen. Det viste seg å inneholde diverse undervalg, deriblant Media Server-søk i lokalnettet. Hvis du for eksempel bruker Windows Media Player 11, har du mulighet for å dele mediebiblioteket med andre brukere i nettverket ditt, og dermed få tilgang fra for eksempel andre PCer, XBox 360, Playstation3 og andre kompatible enheter.

X-Fi er en slik kompatibel enhet, og plutselig var vi i stand til å bla i bilder og musikkbiblioteket på PCen, og spille av på spilleren. Det hele var veldig enkelt å sette opp, men vi hadde ikke spilt lenge før vi så at batterimåleren krympet merkbart raskere enn ved lokal avspilling. Uansett en meget artig funksjon som definitivt er nyttig når du befinner deg innomhus.

Med støtte for trådløst nettverk kan du streame media fra PCer i hjemmenettverket ditt, eller fra Creative sine sider på Internett.
Med støtte for trådløst nettverk kan du streame media fra PCer i hjemmenettverket ditt, eller fra Creative sine sider på Internett. Vis mer


Vi fikk imidlertid problemer med avspilling av videofilene våre via WLANet, dette er fordi spilleren ikke er i stand til å dekode materiale som har høyere oppløsning enn 320 x 240 piksler, eller formater som er inkompatible. Det finnes imidlertid flere løsninger på dette problemet, du kan blant annet sette opp en medieserver som konverterer på direkten, som for eksempel TVersity.

Nettverksfunksjonaliteten inneholder også chattemuligheter via Windows Live Messenger-nettverket, men krever at du registrerer deg hos Creative først. Vi har ikke testet denne funksjonaliteten, men fikk koblet oss opp til Creative MediaBox og streamet podcaster fra en rekke kategorier. Spørsmålet er bare om ikke Creative burde har utvidet funksjonaliteten til også å omfatte YouTube og annet levende innhold.

Bedre lyd med X-Fi?

Musikkindustrien har lenge klaget over den dårlige kvaliteten på komprimert musikk, og Creative har her gjort et forsøk på å gjøre noe med det med sin X-Fi-teknikk. Hvor god effekten egentlig er er avhenger i stor grad av sjanger og kvaliteten på materialet i utgangspunktet.

For å sette teknikken på ordentlig prøve konverterte vi noen MP3-filer med høy bitrate til 64 kbps WMA-format og overførte til spilleren. Uten X-Fi aktivert kunne vi blant annet tydelig høre en godt tilsmusset og ujevn diskant. X-Fi-innstillingene består av to valg, Crystalizer og Expand. Førstnevnte skal forbedre lydkvaliteten (to styrkenivåer), mens sistnevnte skal gi et "tredimensjonalt"-lydbilde.

De fire sporene våre fikk litt klarere diskant ved hjelp av Crystalizer, og ja - lyden ble nok noe forbedret, men ikke nok til at vi ved en blindtest i etterkant kunne avgjøre om effekten var lagt til eller ikke, og ikke nok til at vi ikke også i fortsettelsen vil foretrekke høye bitrater i stedet. Expand-funksjonen hadde ingen positiv effekt på våre musikkfiler, det førte bare til at en del av diskanten ble borte. Vi utførte disse testene ved hjelp av de medfølgende ørepluggene.

Uansett valg av forbedringsalgoritmer eller ikke: Ørepluggene som følger med denne spilleren er blant de aller beste vi har sett vedlagt en spiller noen gang, og selv på trikken i rush-tiden behøvde vi aldri å skru lyden høyere enn nivå 17 av 25, og med øynene igjen fikk vi ikke med oss noe som helst av hva som foregikk rundt oss. Herlig!

Overføring, batteri og lading

Zen X-fi kobles til PCen og lades via en standard USB-kabel. Det er et stort pluss.
Zen X-fi kobles til PCen og lades via en standard USB-kabel. Det er et stort pluss. Vis mer


Du kan overføre media til denne spilleren uten å installere verken drivere eller tilleggsprogrammer på PCen (gjelder Windows Vista), men det anbefales. For det første sørger Windows Media Player 11 eller medfølgende Creative Centrale for å konvertere inkompatible mediefiler ved overføring, og i tillegg får du med album-grafikk som går tapt ved kopiering via Windows Utforsker - av en eller annen merkelig grunn. Andre spillere, inkludert Sonys nyere serier, fikser dette uten problemer.

Creative Centrale er brukervennlig nok, men all den tid at DVD-rippefunksjonen ikke fungerer på krypterte DVD-plater, ser vi ikke noen stor grunn til å bruke dette programmet i stedet for Windows Media Player 11 - som alt ligger på PCen din (sannsynligvis). Med mindre du har behov for å ha med deg kontaktene og avtalene dine på MP3-spilleren, selvfølgelig, men vi antar at hvis du har slike behov bruker du allerede mobilen din til dette formålet.

Overføringshastigheten ligger på rundt 3 MB pr sekund, noe som er nærmest å regne som standard i denne klassen.

Her strandet vårt forsøk på å rippe en DVD-film til spilleren.
Her strandet vårt forsøk på å rippe en DVD-film til spilleren. Vis mer


Spilleren lades når den er tilkoblet USB-porten, og batterilevetiden er absolutt akseptabel og holdt fint en hel arbeidsdag med mye trykking, leking og mer eller mindre konstant musikkavspilling. Creative selv hevder at levetiden er 25 timer ved musikkavspilling og 5 timer ved videoavspilling, men oppgir ikke levetid ved bruk av WLAN. Vår oppfatning er uansett at den ligger vesentlig lavere ved slik bruk.

Konklusjon

Creative ZEN X-Fi


Creative har laget en meget god spiller, og skal ha honnør for også å legge ved øreplugger av høy kvalitet. Her er det mange som har syndet før dem, inkludert Creative selv. Sony har alt gjort dette lenge, og la oss håpe mange heretter følger Creative og Sonys eksempler.

X-Fi-løsningen er litt bob-bob i våre ører. Ripp musikken din i minst 192 kbps, og du har en løsning som ørene dine mest sannsynligvis vil være fornøyd med selv uten forbedringsalgoritmer.

Nok en gang blir den største innvendingen vår noe som ikke kan være annet enn lite gjennomtenkte betjeningsorganer, og vi savner også muligheten til å få med albumgrafikk når vi overfører musikk med dra & slipp-metoden i Windows Utforsker. Og når skal vi kunne spille av DivX-filmene våre uten å måtte krympe dem til mikro-format først?

Men for all del: En funksjonsrik, praktisk, fin spiller med topp lyd - til en pris som oppleves som riktig. Slikt blir det en klar femmer på terningen av, og anbefalt-stempel fra DinSide Data!

(Sjekk menyen til høyre for andre MP3-tester)

[Ugjyldig objekt (OPPSUMB)]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer