Ditto gir deg full kontroll over utklippstavlen i Windows

CTRL-V på steroider

Kopier og lim inn akkurat det du vil, når du vil. Dette verktøyet kan endre hverdagen din.

LIM INN MER: Kontroll-C og kontroll-V har sine åpenbare begrensninger, til tross for at det er et av de mest brukte verktøyene i Windows. Med Ditto kan du kopiere én ting, to ting, tre ting - og så lime dem inn i den rekkefølgen du trenger dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LIM INN MER: Kontroll-C og kontroll-V har sine åpenbare begrensninger, til tross for at det er et av de mest brukte verktøyene i Windows. Med Ditto kan du kopiere én ting, to ting, tre ting - og så lime dem inn i den rekkefølgen du trenger dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Kontroll-C og kontroll-V, kopier og lim inn, er trolig den mest brukte snarveien i Windows.

Du markerer det du vil kopiere, trykker kontroll-C, går inn der du vil lime det inn, og trykker kontroll-V. Enkelt og greit. Men det stopper der.

For utklippstavla, eller «clipboard» som amerikanerne kaller det, lagrer ett stykke informasjon av gangen. Kopierer du en tekstsnutt, og så en til, forsvinner den første.

Det høres kanskje ikke ut som et gigantisk problem, men vi tipper du har opplevd det. Og kanskje du ikke innser problemet før du prøver løsningen: Ditto.

LATTERLIG ENKELT: Her har vi trykket kontroll-shift-V i Google Docs, og får opp Ditto-lista over alt vi har kopiert, som dermed kan limes inn ved å bare trykke opp og ned i lista. Legg merke til at den inneholder både tekst og bilder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LATTERLIG ENKELT: Her har vi trykket kontroll-shift-V i Google Docs, og får opp Ditto-lista over alt vi har kopiert, som dermed kan limes inn ved å bare trykke opp og ned i lista. Legg merke til at den inneholder både tekst og bilder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Slik bruker du Ditto

Det finnes mange Windows-verktøy for jobben, ofte kalt «clipboard managers». Men Ditto er vår favoritt, da den gjør nøyaktig det den skal, uten noe mer vissvass.

Slik fungerer Ditto:

  1. Du kopierer det du skal ha på vanlig måte, med kontroll-C. Vil du kopiere flere tekstsnutter så gjør du det, også dette på helt vanlig måte, én etter én.
  2. For å lime inn trykker du ikke på kontroll-V som du pleier, men en tastekombinasjon du selv bestemmer. For eksempel kontroll-shift-V.
  3. Lynraskt vil Ditto melde seg som et lite vindu, med en liste over alt du har kopiert. Ved å enten trykke flere ganger på tastekomboen, trykke den nedover med piltastene eller trykke med musa, velger du det du ønsker, som så limes inn.

Hva er vitsen, spør du? Se for deg at du skriver en tekst med et vanskelig navn. Du kan kopiere navnet og lime det inn der du trenger det, ja, men skal du kopiere noe annet i mellomtida, forsvinner navnet.

Ikke med Ditto. Da kan du ha så mange vanskelige navn, standardfraser, kodesnutter eller tekstavsnitt du bare vil – alltid klare til å limes inn, hvor du vil, når du vil.

Installasjon og oppsett

Ditto høres kanskje mer komplisert ut enn det er; etter rundt fem sekunder med bruk kommer du til å skjønne greia. Og du kommer trolig til å innse hva nettopp du kan bruke den til, også.

Ditto fungerer ikke bare med tekst, heller – også blant annet bilder du kopierer legges inn i kopilista.

TO MINUTTER: Å installere Ditto går kjapt, å sette opp en tastekombo er gjort på få sekunder og å lære seg hvordan det fungerer i praksis går nærmest umiddelbart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO MINUTTER: Å installere Ditto går kjapt, å sette opp en tastekombo er gjort på få sekunder og å lære seg hvordan det fungerer i praksis går nærmest umiddelbart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Slik kommer du i gang:

  1. Det finnes flere måter å installere Ditto på. Det enkleste er å laste det ned i Windows 10 sin Microsoft Store, helt gratis.
  2. Når programmet kjører får du et lite ikon nederst til høyre på startmenyen. Ett trykk på ikonet gir deg lista over hva du har kopiert, og ved å trykke på innholdet limes det inn i programmet du bruker.
  3. Men Ditto brukes best med en tastekombinasjon. Høyreklikk på ikonet og velg «Options» for å sette opp din egen, for standarden er den noe upraktiske kontroll-Ø. Du får muligheten i fanen «Keyboard Shortcuts», hvor du kan trykke på en av boksene og trykke på tastene du ønsker å bruke. Selv bruker vi kontroll-shift-V.

Trenger du lignende funksjonalitet for Mac, iOS eller Android? Les denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer