Cucku - sosial backup

Dette var jammen en smart idé. Gratis er den også.

Publisert
Sist oppdatert
En ekstra fordel er at dataene krypteres på din maskin før de sendes over nettet


Du kan ta backup på mange måter:

1. På en ekstern disk, DVD-plater etc.
Veldig enkelt og greit, men samtidig dumt hvis huset ditt plutselig brenner eller tyver stjeler datautstyret ditt.

2. Mot en nettjeneste
Løser brannproblemet, men du har ingen garanti for at nettstedet a) ikke går konkurs, eller b) at de skrur opp prisene.

Hva med et tredje punkt?

3. Hos venner/familie

Dette var slett ingen dum idé. Mange tar backup på DVD-plater og legger dem trygt hjemme hos mor og far, men det er unektelig noe tungvint når man tross alt har mulighet til å overføre jevnlig via Internett.

>> Les også: Den store backup-guiden

Det er her Cucku kommer inn i bildet. Cucku er en såkalt "sosial" backupløsning, der dine filer blir sikkerhetskopiert over nettet og lagret hos en kompis, din gamle far eller hos naboen. En ekstra fordel er at dataene krypteres på din maskin før de sendes over nettet (som gjør at du derfor må ha tilsvarende diskplass ledig), slik at mottakeren ikke har muligheten til å se på por eventuelle private filer du måtte ha lyst til å ha backup av. Kommunikasjonen foregår via Skype.

Slik fungerer det

Du installerer Skype (hvis du ikke har gjort det - det er gratis) og deretter Cucku-programvaren. I installasjonsprosessen oppretter du en Cucku-konto, og du får muligheten til å invitere en venn som kan være din backup-partner (mottakeren må også ha konto hos Skype og kjøre Cucku-programmet). Du kan forresten også ha flere backup-venner, og de kan på samme måte ta backup til din maskin.

Cucku-kontoen opprettes for å kunne generere et passord, slik at du kan motta passordet på et senere tidspunkt hvis du har glemt det. Dette passordet er uavhengig av passordet du valgte til Cucku-kontoen din.

Slik ser programmet ut.
Slik ser programmet ut. Vis mer


Filer du tar backup av krypteres med AES (256-bit), og ikke en gang filnavnene vil være synlige på maskinen der backupen ligger. Dersom du på et tidspunkt må hente filer, kan du logge inn på Cucku og hente filer direkte fra sikkerhetskopien. Har du den fortsatt lokalt vil den selvsagt hentes derfra.

Via programmet velger du så hvilke kataloger du ønsker å ta backup av. Vær oppmerksom på at de fleste her til lands ikke har så veldig stor ut-hastighet på nettlinjene, og at du derfor bør være noe selektiv med tanke på hva du vil ta backup av.

Kontinuerlig backup

Cucku sørger for å ta kontinuerlig sikkerhetskopi, og støtter også inkrementell backup, slik at kun endringer sendes til mottakeren - dette gjøres når du ikke bruker maskinen.

URL: http://www.cucku.com/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer