D-Link DNS-313

En nettverksdisk kan være akkurat hva hjemmenettverket ditt trenger. Vi har testet en av de rimeligste løsningene fra D-Link.

Publisert
Sist oppdatert
Dersom ingen bruker disken, skrus viften av, og etter en stund går også disken i dvale. Dermed spares både strøm og man unngå unødig støy.


Deling står sentralt i de fleste familier, også på det digitale plan. Så hva gjør du da, når alle familiemedlemmene har hver sin PC, og ønsker tilgang til de samme bildene, musikken og filmene?

En løsning er å dele mapper og filer på hver PC, men det krever at PCene er skrudd på til en hver tid for å sikre tilgangen. Hvis brukerne skal ha ulike rettigheter til mapper og filer, krever det dessuten både kunnskap og en del administrasjon for å få til en optimal løsning.

Flere og flere velger derfor en eller annen form for enkel serverløsning, også i hjemmet. I det siste har det vært mye snakk om Windows Home Server, som i praksis er en egen datamaskin med brukervennlig serverprogramvare. Men de fleste klarer seg med langt enklere og rimeligere løsninger, og det er her NAS (Network Attached Storage) kommer inn i bildet.

Rimelig kombiløsning

D-Link DNS-313 er en slik NAS, og den kommer med både nettverks- og USB-kontakt.

D-Link DNS-313


Ved å sette inn en helt vanlig SATA-harddisk på inntil 1000 GB i kabinettet, har du en fiks ferdig løsning for blant annet fildeling i hjemmenettverket. Bruker du USB-tilkoblingen og kobler den direkte til PCen, fungerer den som en helt vanlig ekstern harddisk. Du kan imidlertid ikke koble den både til nettverket og USB samtidig.

D-Link-knappen i fronten brukes for å skru enheten av og på. Hendelen til venstre på baksiden brukes for å vippe harddisken ut dersom den skal byttes.
D-Link-knappen i fronten brukes for å skru enheten av og på. Hendelen til venstre på baksiden brukes for å vippe harddisken ut dersom den skal byttes. Vis mer


Men DNS-313 har også andre funksjoner:

  • FTP-server
  • DHCP-server
  • UpnP AV-medieserveren
  • iTunes musikkserver
  • Dimensjoner (BxDxH) 4.9 cm x 20 cm x 12.4 cm
  • Vekt 1.29 kg
  • Pris: ca 800 kroner
FTP-serveren gjør det mulig å aksessere innholdet for eksempel via Internett. DHCP-server deler ut nettverksadresser, dersom du ikke allerede har en slik server i nettverket. UpnP AV-medieserver betyr at medieinnhold (bilder, musikk, video) kan streames over nettverket, for eksempel til PlayStation 3 og XBox 360-konsoller, mens iTunes musikkserver betyr at musikk på disken vil dukke opp i iTunes-programvaren som kjøres på datamaskinene i nettverket. Dermed får alle til den samme musikken.

Gjort på minutter

Installasjon av harddisken er svært enkel, og krever ikke verktøy. Bare skyv frontdekselet opp, løft det av, dytt harddisken på plass, og skyv dekselet på plass igjen. Enklere kan det ikke få blitt. Deretter kobler du disken til en ledig nettverkskontakt i ruteren eller en annen nettverkssvitsj, og kjører Click'n connect-programvaren som følger med på CD. Resten av prosessen er rett fram, og innbefatter deteksjon av enheten, samt formatering av disken.

Når denne prosessen er ferdig vil administrasjonssiden dukke opp automatisk. Denne er webbasert, og alt ligger innebygd på DNS-313. Her blir du møtt med en veiviser som hjelper deg med å sette opp nettverksnavn på enheten, lage mapper, opprette brukere, sette tilgangskontroll osv.

Administrasjon av tilgangskontroll.
Administrasjon av tilgangskontroll. Vis mer


Du kan også revidere valgene i etterkant, eller kjøre hele prosessen manuelt. Hver funksjon har tilhørende hjelpetekst til høyre, og oppsettet er relativt enkelt.

Som vanlig nettverksstasjon

Når brukerne i nettverket skal aksessere disken, gjør de det enkelt ved å skrive \\nettverksnavn i Utforsker. Dersom det lokale brukernavnet og passordet avviker i forhold til hva som er definert på DNS-313, vil man bli møtt med en innloggingsboks. Deretter er det bare å bla gjennom mappene man har tilgang til. Man kan også koble til mappene ved hjelp av stasjonsbokstaver i Utforsker.

En stor fordel for mange er at filsystemet som brukes på DNS-313 er NTFS. Det betyr at harddisken uten videre kan kobles til en Windows PC, for eksempel hvis enheten skulle ta kvelden. 1 GB av harddiskplassen går imidlertid bort til tre skjulte partisjoner som brukes av NAS-operativsystemet.

Ikke noe lyn

DNS-313 støtter Gigabit Ethernet. I teorien betyr det en maksimal overføringshastighet på 125 MB pr sekund. Det er imidlertid bare å glemme. I vår test brukte vi en Samsung 500 GB harddisk med 16 MB cache og 7.200 rpm, og oppnådde vi en skrivehastighet på rundt 8 MB pr sekund fra PC med Gigabit Ethernet, via en gigabit svitsj. Lesehastigheten var noe høyere, ca 10 MB sekund. Målingene ble gjort med store filer, med små filer må man regne med lavere ytelse, dersom du bruker vanlig filkopiering via Utforsker. Hvis du derimot benytter det medfølgende backup-programmet, SyncBack eller andre sektorbaserte backup-løsninger, vil du kunne få tilsvarende ytelse selv med små filer.

Kabinettet har innebygd vifte som kjører ved behov. Dersom ingen bruker disken, skrus viften av, og etter en stund går også disken i dvale. Dermed spares både strøm og man unngå unødig støy. DNS-313 er uansett ikke spesielt støyende , men vi ville nok ha plassert den et stykke unna en stille arbeidsplass, for eksempel i et skap eller lignende.

Mangelfullt fra D-Link

Vi opplevde imidlertid raskt problemer når vi jobbet mot DNS-313 fra en PC med Windows Vista installert. Vi kunne fint opprette mapper og filer, men det var umulig å slette mapper som ikke var tomme, uansett hvordan rettighetene var satt opp. Fra en PC med Windows XP gikk dette derimot helt fint.

På de norske nettsidene til D-Link fant vi ikke noen løsning, og derfor sendte vi en forespørsel til kundeservice. Etter temmelig mange dager fikk vi et "god dag mann økseskaft"-svar som ikke hjalp oss i det hele tatt, og vi var like langt.

Etter mye googling fant vi imidlertid selv ut at det var kommet flere nye firmware-oppdateringer til enheten, og en av disse skulle løse problemet. Svaret fant vi på en tysk D-Link supportside, der vi også kunne laste ned den nye firmwaren. I skrivende stund er det fortsatt ikke lagt ut noen firmware-oppdateringer på de norske supportsidene, selv om det har kommet mange siden 1.0-versjonen i vårt testeksemplar.

Dette, kombinert med treg respons og mangelfullt svar fra D-link kundesupport, etterlater dessverre langt fra det beste inntrykket.

Konklusjon

Med ny firmware på plass fungerer DNS-313 meget bra. Installasjon, oppsett og administrasjon er enkelt, og prislappen er behagelig. Men forvent ikke noen "gigabit-opplevelse"; som på de fleste NASene vi har testet tidligere er lese- og skriveytelsen over nettverket begrenset i forhold til hva du kan forvente mellom PCer.

Hvis du derimot bare opererer trådløst, regnes fortsatt 8-10 MB pr sekund som lynraskt. I et slikt miljø vil DNS-313 være en glimrende løsning.

For gatepriser og tilgjengelighet, sjekk DinPris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer