McAfee lover bedring

Da McAfee kontaktet Dinside

Lover bot og bedring, blant annet etter kritikk i Dinsides PC-tester. Men en god sikkerhetspakke er bare et steg på veien.

HJELPER MED KRITIKK: McAfee-programmene har vært gjenstand for mye kritikk fra oss. Det førte til at en av toppsjefene tok kontakt med oss. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HJELPER MED KRITIKK: McAfee-programmene har vært gjenstand for mye kritikk fra oss. Det førte til at en av toppsjefene tok kontakt med oss. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har fulgt med på Dinsides PC-tester gjennom årene, vet du at vi ofte har vært svært kritiske til produsenter som fyller maskinene sine med programmer du slett ikke har bruk for - spesielt de programmene som plager deg med alskens advarsler og skremselspropaganda hvis du ikke betaler etter endt prøveperiode.

Du har kanskje brukt 10-15.000 kroner på en slank og solid lekkerbisken av en premium-PC, og da er det fullstendig urimelig at slikt skal være en del av pakka, mener vi.

Derfor har vi vært kritiske til McAfee

Sikkerhetsprogrammene fra McAfee er blant dem som i flere år har hatt en lei tendens til å «gjøre mye av seg», mener vi. McAfee eies av Intel, og en tidsbegrenset prøveversjon av McAfee-programvare har nærmest vært obligatorisk på PC-er fra en rekke produsenter de senere årene.

En ting er at programmene historisk sett har vært til dels meget ressurskrevende, noe som kan føre til at PC-en blir treg. En annen ting er alle de forstyrrende varslene som popper opp mens programvaren er aktiv, og kanskje verst: Alle skremslene som kommer når prøveperioden er over.

Da vi nylig testet en relativt dyr PC fra HP, fikk vi tre varsler a la denne i løpet av fem minutter i Windows 10:

Typisk advarsel fra McAfee. Skjermdump: Dinside
Typisk advarsel fra McAfee. Skjermdump: Dinside Vis mer

Man får lett inntrykk av at dersom man ikke betaler, lever man virkelig farlig. Slik er det faktisk ikke, Windows 10 kommer med sikkerhetspakken Defender som standard. Den er gratis, og har du i tillegg brukbart nettvett, gjør den en helt OK jobb for de fleste av oss.

For ingen sikkerhetsprogrammer beskytter deg 100 prosent, spesielt ikke mot tankeløshet - og hva gjelder McAfee Internet Security, er den bare middels bra på å gjenkjenne virus og heller dårlig på å avsløre phishing-forsøk, skal vi tro denne ferske testen fra Ziff Davis.

En av toppsjefene tok kontakt

Vi har faktisk vært så kritiske mot McAfee-programmene, at vi for kort tid siden ble kontaktet av en av sjefene i selskapet. Han ville gjerne ha inngående beskrivelser av hva vi var misfornøyde med. Etter en del e-poster frem og tilbake, fikk jeg til slutt dette svaret:

«I’m looking forward to see your future reviews as I believe you will be happy to see that we have reduced the warnings and our products are now lighter on resources.»

Det er vel og bra, og viser at det hjelper å være kritisk, men flere og flere PC-produsentet har allerede innsett at en ren Windows uten tredjepartsprogrammer gir den beste opplevelsen når man fyrer opp sin nye PC første gangen.

Acer og Lenovo har allerede såkalte Signature-modeller (les: PC-er renset for søppel) i det norske markedet, og Asus følger opp med Pure. På alle disse modellene er det Microsoft Defender som står for sikkerheten.

Bruk hodet

Uansett hvilken sikkerhetspakke du velger å bruke, må du altså i tillegg bruke hodet når du bruker PC-er, mobiler og nettbrett som er tilkoblet nettet. Her er noen kjappe råd, de fleste har vi også gitt deg tidligere her på Dinside:

#1: Hold datamaskinen, mobilen eller nettbrettet oppdatert. Ikke vent i ukesvis når du får beskjed om at en oppdatering er tilgjengelig for operativsystemet ditt, en app, program eller tillegg. Ofte innholder slike oppdateringer også kode som tetter kjente sikkerhetshull som ellers ville gjort deg sårbar mot angrep.

#2: Ikke bruk en administratorkonto på PC-en hvis du ikke trenger det. Opprett en standardbruker som du bruker til vanlig. Da vil blant annet viktige systemfiler og innstillinger være beskyttet mot angrep. Her ser du hvordan du gjør det.

#3: Vær kritisk når du klikker på lenker. Kanskje spesielt annonser om programmer som skal gjøre PC-en eller mobilen din raskere, sikrere, frigjøre lagringsplass, fjerne trusler eller lignende. Veldig ofte er de fra useriøse aktører som har helt andre hensikter, men de kan godt være flinke til å lage pene nettsider, så ikke la deg lure der - ei heller når lenkene kommer i e-poster.

Har du først kommet inn på nettsider med et innhold som er ulovlig eller i gråsonen, er faren stor for at de også inneholder elementer som er laget for å avsløre og utnytte sårbarheter hos brukerne. Ta gjerne en titt på nettlesertillegget Web of trust, som automatisk advarer deg om lenker du ikke bør trykke på.

#4: Koble deg gjerne til nettet gjennom en VPN-tjener. Den kan også være med på avsløre nettsider med uhumske hensikter, samt gjøre det vanskeligere for svindlere å spore deg. Les mer her.

#5: Ikke last ned gratisprogrammer fra andre steder enn hos de som har laget det, eller apper utenfor Google Play eller App Store. Det finnes mange nettsteder som tilbyr gratis nedlasting av apper og programmer, men de skal også tjene penger, og derfor får du ofte med andre programmer på kjøpet. Se bare hva som skjedde da HowToGeek lastet ned de 10 mest populære gratisprogrammene fra download.com.

Søk gjerne litt på nettet om du er interessert i å laste ned en app eller et program. Skriv gjerne appen eller programmets navn etterfulgt av «malware», «scam» eller lignende i søkefeltet for å se om andre har negative erfaringer med programmet. Les flere anbefalinger i vår artikkel om de farlige gratisprogrammene.

#6: Ikke bare trykk neste, neste, neste, ferdig når du installerer programmer. Les det som står på skjermen – ofte kan det være at du får med andre programmer og verktøylinjer på kjøpet, men som regel kan du fjerne et kryss for å unngå det. Ta gjerne en titt på Unchecky, som automatisk krysser vekk den slags for deg.

#7: Bruk trygge passord som er enkle å huske, samt tofaktor-autentisering der det er mulig. Bytt passord regelmessig, unngå å bruke samme passord flere steder. Her gir vi deg alle de beste passordtipsene.

Fortsett lesingen her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer