Kjøpe DAB-radio

DAB-salget går oppover

Men fortsatt eier bare 72 prosent av oss en DAB-radio.

UT MED FM: NRK, P4 og alle andre riksdekkende kanaler flytter nå over til DAB+. Det er trolig den viktigste årsaken til at salget av digitalradio økte med over 30 prosent i fjor. Foto: Tore Neset
UT MED FM: NRK, P4 og alle andre riksdekkende kanaler flytter nå over til DAB+. Det er trolig den viktigste årsaken til at salget av digitalradio økte med over 30 prosent i fjor. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av 2017 forsvinner de mest populære radiokanalene fra FM-nettet. Og selv om nettradio er et godt alternativ, har de fløeste nå fått med seg at det kan være greit å skaffe seg en DAB-radio.

Ferske tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen taler sitt tydelige språk. Mens det i 2015 ble solgt 740.000 DAB-radioer i Norge, økte tallet til 965.000 i fjor.

Det betyr en økning i salget på 30,4 prosent fra 2015 til 2016.

Mest på kjøkkenet - mindre i bilen

– Da er også tallene for nybiler med DAB med i beregningen. Det ble solgt 155.000 biler i Norge i 2016, og ifølge tall fra Digitalradio Norge har rundt 90 prosent av disse dab installert, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

BIL-VEGRING: Mange kvier seg for å gjøre større inngrep i bilen for å få DAB+-radio. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
BIL-VEGRING: Mange kvier seg for å gjøre større inngrep i bilen for å få DAB+-radio. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet Vis mer

Det er likevel på kjøkkenet de nye digitalradioene har hatt størst suksess. Bileierne virker mer avventende, kanskje med god grunn. Men det fins mange måter å få DAB i bilen på. Den rimeligste løsningen vi fant, koster bare 219 kroner.

Ifølge Digitalradio Norge har bare ni prosent så langt ettermontert DAB-radio i bilene sine, mens hele 25 prosent har investert i en DAB-bordradio.

Totalt eier ifølge Digitalradioundersøkelsen 72 prosent av oss nå en DAB-radio, og salget har altså ifølge Elektronikkbransjens tall hatt en oppgang på tre prosent fra 2015.

Bortimot en million hodetelefoner

På lydfronten er fortsatt hodetelefonen vinneren.

Antallet solgte ligger fortsatt like under millionen i året, en trend som har gått litt ned siden toppåret 2014 med 1,2 millioner solgte.

Og da kommer ørepluggene, som det ikke finnes sikre tall på, i tillegg.

Den gode, gamle platespilleren fortsetter å være populær, på tross av Spotify, Tidal og andre musikkstrømmere.

Salget av musikkspillere med stift og arm sank likevel noe i året som gikk, fra 305.000 til 260.00 ifølge Elektronikkbransjen.

Oppdatert 16/2-2017: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at under halvparten av oss nå har en DAB-radio. Det korrekte tallet er 72 prosent.

LES OGSÅ:
Slik får du DAB i din gamle bil
Billig-løsningen på DAB-problemet
DAB eller nettradio? Vi testet på biltur Oslo-Bergen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer