Datalagring på DVD-RAM

Panasonic LF-D101N er en meget avansert og fleksibel DVD-RAM-enhet. Du kan bruke den som CD-spiller, DVD-video, CD-ROM, DVD-ROM og harddisk! Hva mer kan man ønske seg?

DVD-ROM-grafen er kortere siden bare 1,6 GB data ble lest i den testen. Foto: Erik Andersen
DVD-ROM-grafen er kortere siden bare 1,6 GB data ble lest i den testen. Foto: Erik Andersen Vis mer
Publisert

Vi har allerede testet CD-ROM- og DVD-ROM-egenskapene i vår 2005">test av DVD-ROM-lesere. Selv om Panasonic ikke er den raskeste, er den fullt brukbar også som leser.

DVD-RAM: En stor diskett

DVD-RAM-diskene ligner faktisk på en stor diskett. Det skyldes caddy-løsningen som Panasonic har gjort meget elegant (2040">se egen artikkel).

DVD-RAM tåler å overskrives inntil 100 000 ganger. Det holder for de fleste. Konkurrentene DVD+RW og CD-RW, tåler til sammenligning bare 1000 overskrivninger.

Programmet WriteDVD!, som formatterer DVD-RAM-skiven med filformatet UDF (2039">se egen artikkel), lar deg utnytte hele kapasiteten, som er 2380 MB pr. side. Påstanden om 2,6 GB pr. side er nemlig en overdrivelse.

Litt treg fortsatt

UDF-formatet er så kompatibelt med vanlige harddisker at vi uten problemer kunne kjøre våre vanlige harddisktester. Til og med sektor-utgaven av aksesstidstesten fungerte utmerket. Det er på tross av at hverken Scandisk eller Defrag fungerer.DVD-RAM-testerTestresultaterLeseytelse over 2380 MB1356 KB/s med 7,2% CPUSkriveytelse over 2380MB623 KB/s med 1,9% CPUAksesstid med sektormåling180 msKombinasjonstest (les/skriv)494/172 KB/s med 15,5% CPUDVD-RAM-disker leses med 1X DVD-hastighet. Det er bare halvparten av farten til en DVD-ROM-disk (se graf). Det går jo an å spekulere på hvorfor det er slik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.