Dataspillere sunnere enn sitt rykte

Trodde du unge, ivrige dataspillere bare sitter i sofaen og aldri trener? Da tok du feil.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De aller fleste unge som spiller dataspill, er som andre ungdommer


En svensk undersøkelse blant 2900 ungdom mellom 16 og 25 år viser nemlig at dataspillerne ikke skiller seg noe særlig fra de andre ungdommene.

- De aller fleste unge som spiller dataspill, er som andre ungdommer. Vi kan ikke se noen sammenheng mellom dataspill og dårligere helse, sier Per Nilsson, generaldirektør ved Ungdomsstyrelsen, som står for undersøkelsen.

Les også: Videospill kan være terapi

Ungdomsstyrelsen er en svensk statlig myndighet som jobber for unges tilgang til makt og velferd.

Stresser mindre
Deres undersøkelse viser at sju av ti unge spiller data- eller tv-spill, og at tre av ti spiller ukentlig eller oftere.

De siste årene har dataspillenes konsekvenser for helsen blitt diskutert, og både fagfolk, politikere og foreldre har vært urolige. Uroen har ofte handlet om frykten for overvekt, spillavhengighet og moralske betenkeligheter knyttet til voldsomme spill, heter det i rapporten fra Ungdomsstyrelsen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Les også: Vold på TV skader hjernen

I undersøkelsen har ungdommene blitt spurt om blant annet alkoholkonsum, helse og idrettsvaner. Og den slår kanskje hull på noen myter om ungdom som spiller mye.

Undersøkelsen viser for eksempel ingen store forskjeller på treningsmengde blant de som spiller mye og aldri. Det er heller ingen store forskjeller på hvor ofte ungdommene har hodepine, om de har vanskelig for å sovne, om de er trette om dagen eller sover dårlig.

Ungdom som spiller mye, sier imidlertid at de er mindre stresset enn andre. Det er særlig unge gutter som sier de spiller mye. Det tror prosjektleder Torgny Sandgren ved Ungdomsstyrelsen er årsaken til hvorfor stresset er lavere enn blant ikke-spillere.

- Tidligere studier har vist at gutter er mindre stresset enn jenter. Det er dessuten mer sosialt akseptert for gutter å drømme seg bort i en tv-spillverden, sier Sandgren til Dagens Nyheter.

Det er ikke spurt om kosthold i undersøkelsen.

Les også: Kjører villmann etter videospill

Flere er totalavholds
Tallene viser heller ingen store forskjeller i forhold til alkoholkonsum mellom de som ofte spiller dataspill, de som spiller litt og de som aldri spiller.

Når det gjelder totalavhold er det imidlertid en liten forskjell. 24 prosent av de som spiller mye sier de ikke drikker, mot 19 prosent av de som ikke spiller.

- Dette tror jeg har å gjøre med at de som spiller mye, ofte er opptatt er av å gjøre det godt når de spiller. Da er ikke alkohol noe som vil hjelpe dem, sier Torill Mortensen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda.

Når det gjelder planer for utdanning vises det også en viss forskjell. Av de som spiller ofte planlegger 44 prosent å gå på universitet eller høgskole, mot 58 prosent av de som aldri spiller.

- Forklaringen på dette er sannsynligvis at det er litt flere barn av foreldre som selv ikke har høy utdanning som spiller mye, sier Mortensen.

Ingen grunn til bekymring
Mortensen mener undersøkelsen er spennende.

- Jeg er glad for at noen faktisk har stilt disse spørsmålene som alle uttaler seg veldig generelt om uten å ha dekning for det. Dessuten er Sverige et land vi kan sammenligne oss med på de fleste områder, også dette, mener hun.

Men i rapporten skriver styrelsen:

"(...) Det er dog viktig å konstatere at noen resultater fra forskning om effekter av dataspill hittil ikke har blitt publisert i Sverige, kunnskapen er dermed mangelfull".

Mortensen er blant dem som mener det ikke er noen grunn til bekymring.

- Stort sett har spillere de samme problemer som alle andre mennesker. Men det er litt lett å blåse det opp litt ekstra når det kommer et nytt medium der det er noe nytt og fremmed involvert, sier hun.

Les også: Ned i vekt med dataspill

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer