Last ned Facebook-profilen og se hva Facebook vet om deg

Datatilsynet: - Kan nok være en øyeåpner

Flere overraskes over hva Facebook vet om dem, når de får hele historien svart på hvitt. Slik gjør du det.

ENKELT: Det tar litt tid å laste ned Facebook-profilen sin, men det er ikke spesielt vanskelig. Og det er interessant å se nøyaktig hva Facebook vet om deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENKELT: Det tar litt tid å laste ned Facebook-profilen sin, men det er ikke spesielt vanskelig. Og det er interessant å se nøyaktig hva Facebook vet om deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er trendy å slette Facebook-profilen sin, etter Cambridge Analytica-skandalen. Og de som sletter profilen sin, får spørsmål om de vil laste den ned først.

Dermed har mange plutselig oppdaget en gammel Facebook-funksjon – å laste ned alt Facebook har lagret om deg, som Dinside skrev om allerede i 2010.

Og nå som flere laster ned profilene sine, har flere oppdaget ting de ikke ante at Facebook visste om dem. Blant annet at Facebook kan sitte på alle telefonkontaktene deres – som Dinside skrev om i 2015.

- Å laste ned Facebook-profilen sin kan nok være en øyeåpner for mange, sier juridisk seniorrådgiver Bård Soløy Ødegård i Datatilsynet til Dinside.

- Ikke alle vet hvor mye som blir lagret om dem, og da får man det svart på hvitt.

GAMMEL FUNKSJON: Å laste ned Facebook-profilen sin har vært en mulighet siden 2010, og du finner den nederst i innstillingene dine. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GAMMEL FUNKSJON: Å laste ned Facebook-profilen sin har vært en mulighet siden 2010, og du finner den nederst i innstillingene dine. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Last ned Facebook-profilen

Å laste ned Facebook-profilen din er ikke gjort i en håndvending, da det er snakk om mye data som Facebook først må gjøre klar til nedlasting. Men det er heldigvis ikke spesielt komplisert.

Slik laster du ned Facebook-profilen din:

 1. På datamaskinen, gå til facebook.com, trykk på pila øverst til høyre og velg innstillinger (eller bare følg denne lenka).
 2. Nederst på den første siden, «generelle kontoinstillinger», finner du «last ned en kopi av dine Facebook-data». Trykk på den.
 3. Trykk på «start mitt arkiv». Du vil da få en e-post av Facebook om at du har bedt om å få laste ned profilen din.
 4. Etter omlag 20 minutter får du en e-post til, om at arkivet er klart for nedlasting. Ved å følge en lenke, til samme sted som i stad, får du en ny knapp: «Last ned arkiv».
 5. Denne fører til nedlasting av en .zip-fil, som kan være flere gigabyte stor. Når den er lastet ned må du pakke den ut for å se på innholdet – noe både Mac- og Windows-maskiner som regel klarer uten ekstra programmer.

Etter denne ikke akkurat lynraske prosessen, sitter du dermed på en kopi av alt Facebook har lagret om deg.

MYE DATA: Her er hele vår Facebook-profil. Tusenvis av filer og over 3 GB avslører hvor mye om oss selv vi har overlatt til det amerikanske selskapet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYE DATA: Her er hele vår Facebook-profil. Tusenvis av filer og over 3 GB avslører hvor mye om oss selv vi har overlatt til det amerikanske selskapet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Se hvem Facebook mener du er

Selv fikk vi et arkiv på 5.122 filer med 3,1 GB data. Rubbel og bit, med andre ord, fra vi opprettet kontoen i 2007.

Her er noe av det du kan finne:

 • Ved å åpne «index.html» i nettleseren din får du oversikt over mye av innholdet. Først ut er all den tradisjonelle informasjonen om hvem du er, som fødselsdato, hvor du har jobbet, hvilke sider du liker og så videre.
 • Fanen «kontaktinformasjon» viser deg alle dine kontakter, som inkluderer telefonnumre fra mobilen din og e-postadresser. Vi ble selv overrasket for noen år tilbake da vi oppdaget at vi hadde gitt Facebook tilgang til våre telefonkontakter, og dette er en av tingene mange andre på nettet har reagert på.
 • Videre finner du vanlige ting som alt på tidslinjen din, videoer og bilder du har lagt ut, arrangementer du har deltatt på og alle meldinger. Inkludert alle «pokes» du har sendt.
 • Vennelisten din inkluderer blant annet alle venneforespørsler du har sendt, men ikke fått godkjent, og alle venneforespørsler du har fått, uten å godkjenne. Facebook tar også en råsjanse på hva slags demografisk gruppe du tilhører basert på vennelisten; selv lever vi visst et «established adult life».
 • Facebook gir deg også kopi av teknisk data, som alle «økter», passordendringer, og lagrede cookies, inkludert IP-adresser.
 • Under «annonser» kan du se hvilke emner Facebook antar du er interessert i, som angir hva slags annonser du får se. For vår del alt fra «democracy» til Paradise Hotel. Du får også se alle annonsene du har trykket på den siste tida.

I tillegg til metervis av ren tekst, inkluderer kopien alle bilder, GIF-er, klistremerker og videoer du noensinne har sendt eller lagt ut.

GAMLE NUMMER: Facebook sitter på en rekke telefonnummer og e-postadresser, som blant annet er hentet ned fra telefonen vår gjennom Messenger. Vi har selv godkjent dette, men ble overrasket da vi første gang oppdaget det selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GAMLE NUMMER: Facebook sitter på en rekke telefonnummer og e-postadresser, som blant annet er hentet ned fra telefonen vår gjennom Messenger. Vi har selv godkjent dette, men ble overrasket da vi første gang oppdaget det selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Både du og Facebook har ansvar

Dinside finner ingen store overraskelser i våre data. Pinligheter, absolutt, men ingenting vi ikke visste at Facebook visste.

Flere har reagert på at Facebook lagrer telefonnumre fra brukernes telefoner. Dette har vi allerede oppdaget og skrevet en artikkel om, og vi fant ut at vi selv hadde takket ja til dette på et tidspunkt.

Noen har også reagert på at Facebook lagrer metadata om anrop og tekstmeldinger fra folks mobiler. Facebook skriver i et ferskt blogginnlegg at dette også skal være noe Facebook har spurt om, og brukerne aktivt takket ja til.

- Om man blir overrasket over hva Facebook vet, er det grunn til å tro at folk bør bli flinkere til å faktisk lese hva de godtar?

- Man har et ansvar som kunde og forbruker for å være kritisk til det man godkjenner, starter Ødegård i Datatilsynet.

- Men det går begge veier: Man skal få informasjon på en forståelig måte og på et klart og enkelt språk, så man faktisk forstår hva man aksepterer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer