Chromebook

Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen

I mange av Norges kommuner har elever hver sin Chromebook, inkludert tjenester fra Google. Datatilsynet vil vite hva Google gjør med all informasjonen.

CHROMEBOOK: Flere norske skoler leverer ut Google Chromebook til sine elever – nå granskes bruken. Foto: Google
CHROMEBOOK: Flere norske skoler leverer ut Google Chromebook til sine elever – nå granskes bruken. Foto: Google Vis mer
Publisert

Google tilbyr for eksempel skylagring, apper, operativ­system og epost. Informasjonen om hva skoleelevene bruker tiden til på nett, utgjør store mengder data. Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon sier til Bergens Tidende at sider ved dette kan være problematiske.

– Google er et av verdens mest verdifulle selskaper. Forretningsideen deres er å samle inn data om brukerne. Da er det klart at vi i langt større grad burde ha diskutert hvilken rolle dette selskapet skal ha i norsk skole, sier Thon.

Fram til nå har det vært hver enkelt kommunes jobb å vurdere risikoen ved å ta i bruk ulike tilbud og systemer, men Datatilsynet undersøker nå hvordan dataene om norske barn blir brukt.

Mottar klager fra foreldre

Datatilsynet har fått inn klager fra foreldre som stiller spørsmål ved bruken.

Også det irske datatilsynet undersøker Google, og en rapport fra åtte europeiske forbrukerorganisasjoner viser hvordan selskapet sporet brukerne døgnet rundt uten lovlig samtykke.

Ansvarlig for Google Educations produkter i Nord-Europa, Gráinne Rietveld, skriver i en epost at Google gjerne svarer på Data­tilsynets spørsmål.

Saksøkes i USA

Samtidig som Google granskes i Norge, har statsadvokaten i delstaten New Mexico i USA, Hector Balderas, gått til søksmål mot Google der han hevder at selskapet krenker personvernet til studenter som bruker gratis Chromebooks. Det skriver The Verge.

– Studentenes sikkerhet bør være førsteprioritet til hvilket som helst selskap som tilbyr tjenester til barna våre, spesielt i skoler. Å spore studentdata uten foreldrenes samtykke er ikke bare ulovlig, det er også farlig, og vi vil holde ethvert selskap ansvarlig hvis de kompromitterer sikkerheten til barn i New Mexico, sier Balderas i en uttalelse.

Google har så langt ikke kommentert søksmålet i New Mexico.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer