Dazzle 150 - VHS direkte til MPEG via USB 2.0

Vil du gjerne overføre VHS-samlingen din til MPEG2 og brenne DVD? Med denne boksen fra Dazzle får du god hjelp, siden konverteringen skjer underveis. Det kan du spare mye tid på. Men blir resultatet bra nok?

Dazzle 150 - VHS direkte til MPEG via USB 2.0
Publisert
Sist oppdatert

Mange leker med tanken på å overføre samlingen av VHS-kassetter, Hi-8 eller andre analoge formater, til DVD eller VideoCD som kan spilles av i DVD-spilleren i stua. Her finnes det svært mange løsninger, fra helt enkle USB-løsninger til avanserte PCI-løsninger med dedikert maskinvare.

Dazzle har mange løsninger for overføring av forskjellige videoformater. Vi har nylig sett på en USB 1.1-basert løsning, som var kortleser i tillegg til å støtte digitalisering og overføring av analog video i middels kvalitet.

Oppløsningen var låst på 352 x 288 punkter, som er VideoCD-format. Dette tilsvarer omtrent VHS-kvalitet. Du kan lese vår minitest her.

Dazzle 150 - VHS direkte til MPEG via USB 2.0
Dazzle 150 - VHS direkte til MPEG via USB 2.0


Men Dazzle tilbyr også en mer avansert løsning, som heter Video Creator 150. Denne støtter USB 2.0 og dette åpner for overføring av video i langt bedre kvalitet.

Boksen

Selve boksen er i karakteristisk Dazzle-design, smalt og høyt. Man får assosiasjoner til visse moderne hoteller når den settes på foten som følger med. På denne modellen er foten i gummi, av en eller annen grunn. Det gjør den mindre stødig enn de plastvariantene vi har sett på de andre boksene. Men boksen kan selvsagt også ligge flatt.

På baksiden finner vi både inn og utganger for koaks og S-video pluss lyd på phonokontakter. Det er en USB kontakt og kontakt for den eksterne strømforsyningen. Her er det altså ikke tilstrekkelig med det USB leverer av strøm.

Installasjon

Installasjon av driver og programvare gikk helt etter oppskriften.

Programvaren er Pinnacle Quick Start, som er en variant av Pinnacle Studio 8 som vi har testet tidligere.

Når du skal overføre video har du i tre faste muligheter og en variabel. Alle er MPEG, og de tre faste er for VCD/MPEG1 i 352 x 288 og 1150 Kb/sek, SVCD/MPEG2 i 481 x 576 og 2400 Kb/sek og DVD/MPEG2 i 720 x 576 6000 Kb/sek.

Det tredje valget er fritt fram mellom alle elementene i de tre ferdige instillingene, pluss fritt valg av båndbredde for å justere forholdet mellom kvalitet og spilletid.

I bruk

For å sjekke kvaliteten koblet vi til de analoge utgangene på vårt DV-kamera til inngangene på Dazzle-boksen. Så overførte vi opptakene i beste kvalitet av de tre ferdige innstillingene, som altså er komaptibelt med DVD.

De samme opptakene hadde vi tidligere overført til Studio 8 direkte fra DV-kameraet via FireWire på en annen PC, og konvertert i farta til det samme MPEG2-formatet. Dermed kunne vi sammenligne de to opptakene side ved side, på to identiske skjermer. Veldig praktisk for å sjekke kvaliteten.

Dazzle 150 - VHS direkte til MPEG via USB 2.0


Og den var nærmest identisk.

Maskinvare vs programvare?

At kvaliteten var så lik skyldes først og fremst at det er kodingen til MPEG2 som påvirker materialet langt mer enn at det skjer et par ekstra konverteringer mellom analog og digital underveis.

Men den programvarebaserte MPEG2-kodingen i Studio 8 er ikke lenger spesielt imponerende. Her er det andre løsninger som er langt bedre, både i forbindelse med maskinvarebaserte TV-løsninger fra Hauppauge og Pinnacle og i programvare.

Dazzle 150 bruker maskinvarebasert MPEG2 enkoding, og vi ble ærlig talt ikke imponert over denne. Det var tydelige artifakter, med streker og lurvete bilder ved raske bevegelser. Dette er også den programvarebaserte konverteringen i Studio 8 plaget av i samme grad.

Kompatibelt

Siden det leveres ferdig MPEG2 ville vi gjerne teste om maskinvaren fungerte med andre programmer.

Men det gikk dårlig.

Verken Windows Movie Maker eller Nero fungerte. Begge rett og slett krasjet hvis vi forsøkte å velge Dazzle 150 som kilde da vi skulle overføre video.

Vi lastet selvsagt ned de aller siste versjoner og oppdateringer av drivere, DirectX osv. osv. Men til ingen nytte.

Konklusjon

Denne løsningen fungerte greit hvis vi tar utgangspunkt i det som ligger i pakken. Men vi stiller litt høyere forventninger til løsninger i denne prisklassen, som er rundt 2 000 kroner.

At en maskinvare for konvertering av video ikke fungerer sammen med annet enn den programvaren som følger med, det er heller ikke så attraktivt.

Det finnes flere konkurrerende løsninger, vi kommer til å teste flere av disse i nær framtid.

Dazzle distribueres av Multimedia Ekspress as.

[Ugjyldig objekt (debatt)]
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer