Multiromhøyttalere

De beste alternativene til Sonos

Sonos er kanskje det meste kjente, men konkurrentene kan være vel så bra.

MULTIROM: Denon Home er et attraktivt alternativ til Sonos’ multiromhøyttalere. Foto: Denon
MULTIROM: Denon Home er et attraktivt alternativ til Sonos’ multiromhøyttalere. Foto: Denon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du spør noen om hvilket høyttalersystem for multirom du bør velge, vil du mest sannsynlig få som svar at det er Sonos du bør gå for.

Sonos er uten tvil den mest kjente aktøren i denne bransjen, og er blitt svært populære ved å tilby et gjennomført økosystem, med støtte fra en rekke strømmetjenester, som er enkelt i bruk. Enkeltheten og hvor sømløs opplevelsen er, er kanskje det vi liker best med Sonos’ multiromløsning.

Den seneste uken har det herjet rundt Sonos etter at selskapet varslet at flere eldre produkter ikke lenger vil motta oppdateringer, noe som har ført til at det renner inn med produkter på Finn.no. Senere har selskapet beklaget seg overfor kundene og lovet å komme med feilrettinger og sikkerhetsoppdateringer på eldre produkter, men flere har allerede begynt å se etter alternativer til Sonos’ multiromssystem.

Under kan du lese om fire alternativer til Sonos, som vi mener er spesielt aktuelle.

Bluesound

Støtter: Bluetooth, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, AUX inn.

Vi starter med Bluesound, et søsterselskap av den kjente, kanadiske forsterkerprodusenten NAD, som nærmest kan matche Sonos produkt for produkt.

Bluesound Pulse 2i-serien. Foto: Bluesound
Bluesound Pulse 2i-serien. Foto: Bluesound Vis mer
Høyttalere Sonos Bluesound
LitenSonos OnePulse Flex 2i
MellomstorPlay:3*Pulse Mini 2i
StorPlay:5Pulse 2i
LydplankePlayBar**Pulse Soundbar 2i
BasshøyttalerSubPulse Sub

*Play 3 er ikke lenger i salg
**Sonos selger også lydplanken PlayBase

Bluesound kan blant annet skilte med støtte for høyoppløst lyd, såkalt Hi-Res Audio med maksimal oppløsning på 24-bit/192 kHz. Det betyr at du kan spille av musikkfiler med en bitrate på hele 9216 kbps, til sammenlikning er en MP3-fil på maksimalt 320 kbps og CD-er 1411 kbps.

Noe av det vi liker best med Bluesounds minste, nemlig Pulse Flex 2i, kontra Sonos One, er at den har hurtigvalgknapper på toppen. Disse kan du konfigurere til spillelister eller radiostasjoner, slik at du ikke behøver å ta frem mobilen din og åpne en app for å spille av musikk.

Flere av Audio Pro og Denons høyttalere har også slike hurtigvalgsknapper.

I tillegg til at samtlige modeller støtter Bluetooth, har blant annet Mini 2i to-veis-funksjonalitet. Det betyr at du kan sende Bluetooth-lyd fra mobilen din til høyttaleren, men også strømme lyd fra høyttaleren til Bluetooth-hodetelefoner.

Audio Pro

Støtter: Bluetooth, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, AUX inn.

Et utvalg av Audio Pros multiromhøyttalere. Foto: Audio Pro
Et utvalg av Audio Pros multiromhøyttalere. Foto: Audio Pro Vis mer

Svenske Audio Pro er en forholdsvis ny aktør i denne bransjen, men har gjort seg bemerket med solid lydkvalitet, og det uten at prislappen er noe høyere.

I sin portefølje har Audio Pro et godt utvalg høyttalere, fra mindre til større varianter og en basshøyttaler. Enn så lenge består ikke sortimentet av en lydplanke, men til gjengjeld selger Audio Pro dedikerte fronthøyttalere for TV-stua, som utvilsomt leverer bedre stereoopplevelse enn hva en lydplanke kan.

Audio Pro A36 er solide fronthøyttalere for hjemmekinoen. Foto: Audio Pro
Audio Pro A36 er solide fronthøyttalere for hjemmekinoen. Foto: Audio Pro Vis mer

Lydekspertene i What Hi-Fi skryter uhemmet av Audio Pro, og spesielt med tanke på prisen er de svenske multiromhøyttalerne et godt alternativ til Sonos – hvis du ikke har behov for en lydplanke.

Ellers er det greit å være obs på at Audio Pro A10, tilsvarende Sonos One, ikke er IP-sertifisert for bruk på våtrom. Mange liker å ha høyttaler på badet, men det bør du unngå med Audio Pros minste.

Denon Home

Støtter: Bluetooth, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, AUX inn.

Her er den nye Home-serien til Denon. Foto: Denon
Her er den nye Home-serien til Denon. Foto: Denon Vis mer

Som Bluesound har Denon gjort mye for å «etterlikne» Sonos’ oppsett med alt fra den minste høyttaleren til basshøyttaler og lydplanke.

HEOS 1 og 3 er alternativene til Sonos One og Sonos One SL, den mellomstore HEOS 5 og store HEOS 7 er tilsvarende Sonos Play:3 og Play:5, mens det i tillegg finnes både basshøyttaler og lydplanke.

Frem til nå har Denon solgt multiromløsningen gjennom navnet HEOS by Denon, men fremover er det Denon Home som gjelder.

Enn så lenge har Denon lansert tre produkter i Home-serien: Home 150 (liten bordhøyttaler), Home 250 (mellomstor) og Home 350 (stor). Og disse er selvsagt fullt kompatible med HEOS-produktene.

En ting som gjør Denon, Bluesound og Audio Pro ganske interessante alternativer til Sonos, sånn sett bort ifra lydkvaliteten, er produktene både har Bluetooth og lydinngang i tillegg til å fungere over WiFi. Enn så lenge er det kun Sonos Move som har Blueooth-støtte og kun eldre modeller har kablet lydinngang.

Bose SoundTouch

Støtter: Bluetooth, Spotify Connect, AUX inn.

Vi må heller ikke glemme Bose, som også er store i dette segmentet. Bordhøyttalerne SoundTouch 10, 20 og 30 følger Sonos-høyttalerne produkt for produkt, i tillegg har Bose flere alternativer i Smart Home-serien, som Home Speaker 300 og 500, en lydplanke, basshøyttaler og surround-høyttalere. Samt en portabel modell.

Merk at SoundTouch 10 er på vei ut av sortimentet, men du finner fremdeles høyttaleren i flere norske nettbutikker.

Prismessig befinner Boses system seg i det øvre sjiktet, noe som gjør de andre alternativene mer aktuelle.

Bose SoundTouch 30, 20 og 10. Foto: Bose
Bose SoundTouch 30, 20 og 10. Foto: Bose Vis mer

Noe av det vi liker best med Bose, er hurtigvalgknappene på høyttalerne. Det kan vi ikke gjenta nok ganger, og er noe som er et stort savn på Sonos-systemet. Et ekstra pluss er at flere av modellene også har skjerm, slik at du kan se hva som spilles av.

Ellers er det et stort pluss at Bose har et såpass omfattende utvalg av multiromhøyttalere.

Per dags dato har ikke Bose støtte for Apple AirPlay 2, men flere modeller vil få det i nærmeste fremtid. Blant dem er SoundTouch 10, 20 v3 og 30 v3. På selskapets støtteside kan du lese mer om AirPlay 2-støtten.

Google Home

Støtter: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect.

Kanskje ikke en direkte konkurrent til Sonos, men ønsker du et enkelt multiromsystem er Google Home et interessant alternativ. Ettersom Google Home-høyttalerne har Chromecast innebygd, kan de enkelt kobles sammen – også med TV-er og andre smarte produkter.

En fordel Google Home har over de andre produktene vi har listet opp her, er at du ikke behøver å kjøpe produkter fra én produsent. Du kan starte musikken på en Google Home-høyttaler og kringkaste den til andre Chromecast-høyttalere som er koblet til samme nettverk.

Ankepunktet er jo den at lydmessig er det stor variasjon blant Home-produktene, og Googles egne Home-høyttaler – foruten Home Max – er enn så lenge ikke i samme klasse som de nevnte alternativene.

Her kunne vi for så vidt også nevnt Amazon Alexa og tilhørende høyttalere, men enn så lenge er det kun Google Assistent som forstår norsk.

Hvilket system foretrekker du og hvorfor? Bruk debatten nederst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer