De beste mediespillerne

Skal du bruke datamaskinen til å se video eller høre musikk trenger du en god avspiller. Her er de beste alternativene.

Publisert
Sist oppdatert

Internett og den moderne datamaskinen har totalt forandret måten mange av oss skaffer og bruker musikk og video. DVD-spilleren er satt på loftet og samler støv med CD- og DVD-samlingen, bestefars sveivegrammofon og andre antikviteter. I stedet ligger alt av musikk og film i digitalt format på hjemmeserveren.

Fra den kan lyd og bilde spres rundt til de som vil se og høre - til Squeezeboxen, stue-PC-en, mors Mac, fars iPod og juniors spill-PC.

For løsningene der datamaskinen brukes til å høre musikk eller se film kreves det egnede avspillere, og på det punktet er det en god del å velge i.

Først og fremst har vi de komplette, store mediespillerene. Disse har gjerne som mål å kunne spille av det meste, og kommer med tilleggsfunksjonalitet som støtte for brenning eller ripping av CD-er, synkronisering mot bærbare mediespillere og oppkobling til nettbutikker der du kan kjøpe musikk og film.

De beste mediespillerne

  1. Video og musikk


I tillegg kommer den integrerte bibliotekfunksjonaliteten som gjør at du får oversikt og enkelt kan søke i samlingen, lage spillelister med favorittmusikken og så videre.

Ulempen med disse løsningene er at de gjerne er store og tungdrevne. Siden de favner om såpass mange områder mangler de også ofte avansert funksjonalitet vi finner på de mer spesialiserte avspillerene.

Har du mediefiler av et litt spesielt format kan det også hende du får problemer, ettersom støtten utover de vanligste formatene kan være begrenset.

En del foretrekker derfor å bruke dedikerte avspillere for best resultat med video og musikk.

Vi har derfor delt denne artikkelen i to deler - og dedikerte løsninger for musikk og video finner du på den neste siden. Men vi starter med de store alt-i-ett-programmene.

Windows Media Player (WMP)
Bruker du Windows har du helt sikkert også vært borti eller kanskje allerede bruker WMP, siden denne ligger inne som standard avspiller i operativsystemet. Microsofts forsøk på å holde oss til sin egen programvare har etter hvert blitt god og funksjonsrik, men har fremdeles god konkurranse.

De beste mediespillerneDen siste utgaven av WMP er versjon 11, og vil du vite mer om den kan du sjekke ut vår omtale her. Men merk at vi testet en betaversjon av spilleren, og at de fleste funksjonene er forbedret siden den gang.

Finnes for Windows og Mac OS, og kan lastes ned her.

De beste mediespillerne


iTunes
Dette er Apples svar på Windows Media Player 11 (eller var det kanskje omvendt?). Uansett er iTunes en svært populær spiller, ikke minst blant de som har iPod ettersom den brukes til å synkronisere musikksamlingen og oppdatere spilleren. Den gir også direkte adgang til iTunes Store, som mange bruker til å handle musikk og laste ned podcasts.

Vår omtale av iTunes 7 begynner å bli litt lang i tenna, men kan likevel være verd en titt.

Er du allerede en ivrig bruker vil du kanskje heller lese om hvordan du får mest mulig ut av programmet.

iTunes er tilgjengelig for Mac OS og Windows, og kan lastes ned fra Apples hjemmesider.

RealPlayer
Denne avspilleren kan vel ikke akkurat omtales som den mest populære, men her er det også mange gamle synder som spiller inn. RealPlayer var - i Internetts barndom - faktisk en av de mest populære spillerne, men ble etter hvert lesset ned av reklame, adware og annen styggedom, mens konkurrentene fikk bedre produkter.

Interessant nok er RealPlayer i dag kanskje mest kjent for å kunne spille av video på mobiltelefoner.

Den siste versjonen av RealPlayer fortjener likevel å nevnes i dette selskapet, og har flere tiltalende egenskaper, blant annet å kunne lagre nettvideo direkte til harddisken (selv om det er flere muligheter akkurat der). Les vår omtale.

RealPlayer får du for Linux, Mac OS og Windows - og en del andre OS. Programmet er tilgjengelig på Reals hjemmesider.

Songbird
Vi liker undervurderte Songbird, fordi vi liker gratis og ikke minst uavhengige løsninger. Mens de andre spillerne gjerne pusher sitt eget format (WMP har WMA og WMV, Apple har Quicktime, RealPlayer har RM), er Songbird et fritt alternativ, og kan utvides med hundrevis av add-ons. Vi omtalte dette programmet allerede for snart halvannet år siden og var fulle av lovord da.

De beste mediespillerneI mellomtiden har programmet gått fra versjon 0.2.5 til 0.6.1 - og da snakker vi om seriøse forbedinger! De har for eksempel lagd sitt eget alternativ for å "bla" i album, kjent som CowerFlow fra iTunes.

Det aller beste er at Songbird finnes for alle de tre store - Linux, Mac OS og Windows.

De beste mediespillerne

WinAmp
Alle med en viss fartstid med datamaskiner vil ha vært borti eller hørt om WinAmp. For undertegnedes del var dette spilleren som ble brukt da den aller første MP3-låten (i mitt tilfelle) ble spilt på en fest i det herrens år 1996.


Den gangen var WinAmp en selvfølge for å kunne spille av musikk på PC-en, i ettertid har populæriteten gått opp både opp og ned.

I det siste har har utviklerne likevel fått en god del på plass, og WinAmp-fans fra hele verden har satt pris på versjon 5, som igjen har brakt programmet frem i lyset. Vår omtale finner du her.

WinAmp er som navnet hinter til kun for Windows, og kan lastes ned fra www.winamp.com.

>>> Klikk deg videre til de mer spesialiserte programmene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer