macOS Monterey

De beste nye Mac-funksjonene

Slik blir oppdateringen som lanseres om kort tid.

MACOS MONTEREY: I høst lanseres en ny versjon av macOS, som blant annet inneholder en visuell oppdatering av Safari. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MACOS MONTEREY: I høst lanseres en ny versjon av macOS, som blant annet inneholder en visuell oppdatering av Safari. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveld rettes søkelyset mot Apple, som ifølge ryktene skal lansere nye MacBooker og kanskje en og annen overraskelse. Samtidig forventer vi å få vite mer om lanseringsdatoen for macOS Monterey, som tar overfor Big Sur i løpet av høsten - kanskje allerede i løpet av denne uka.

Tidligere i sommer slapp Apple en betautgave av macOS Monterey til utviklere, men siden juli har vanlige brukere hatt muligheten til å teste det nye operativsystemet.

Under har vi samlet noen av de beste nyhetene som kommer i macOS Monterey når det lanseres nå i høst.

Bedre vindushåndtering

Er det én ting jeg virkelig savner fra Windows, er det bedre håndtering av sidestilte vinduer. Enn så lenge er opplevelsen i Windows 11 mye bedre, mener nå jeg, men macOS Monterey ser ut til å være et løft fra Big Sur.

Blant nyhetene er at du enkelte kan bytte ut en av de sidestilte appene med en annen. La oss si du jobber i Safari og Word og ønsker å bytte ut Word med Mail. Da kan du trykke og holde på den grønne sirkelen og deretter trykke for å bytte ut appen.

Bedre kontroll av sidestilte apper i macOS. Endelig! Foto: Skjermdump
Bedre kontroll av sidestilte apper i macOS. Endelig! Foto: Skjermdump Vis mer

Du kan også velge å ha menylinja synlig når du kjører en eller flere apper i fullskjerm.

Quick Note

macOS, iOS og iPadOS har allerede den populære Notater-appen, men den nye Quick Note-funksjonen tar det til et nytt nivå.

Quick Note, eller hurtignotat som det heter på norsk, spretter opp når du fører musepekeren nederst i høyre hjørne. Trykk på appen og så åpnes den midt på skjermen. Her kan du legge til tekst, tabeller, lister og også lenker.

Quick Note er en av de beste nyhetene i macOS Monterey. Foto: Skjermdump
Quick Note er en av de beste nyhetene i macOS Monterey. Foto: Skjermdump Vis mer

Ønsker du notere litt fra en nettartikkel du leser, kan du åpne Quick Note, legge til tekst og så lenka så du enkelt finner den igjen.

En ekstra kjekk detalj, er at hvis du besøker den artikkelen eller nettsiden igjen, vil hurtignotatet sprette opp i hjørnet nederst til høyre som en liten påminnelse.

Hurtignotater fungerer også i iPadOS 15.

Universal Control

Har du installert macOS Monterey-betaen har du sikkert lagt merke til at en av de kuleste funksjonene, nemlig Universal control, ikke er å finne.

Enn så lenge er det fortsatt usikkert om Universal control lanseres samtidig med macOS, eller om det kommer ved en senere dato.

Med Universal control kan du styre flere enheter direkte fra Macen. Alt du trenger å gjøre er for eksempel å sette en iPad rett ved siden av Macen, og så kan du bare bevege muspekeren over til iPad-skjermen og betjene den direkte med tastaturet og mus/styreflate på Mac. Du kan dessuten dra og slippe filer direkte mellom enhetene, og opp til tre samtidige enheter er støttet.

Apples Universal control minner faktisk en god del om Logitech Flow.

Se video av hvordan Universal control fungerer under.

Til høsten blir Universal Control en av nyhetene i MacOS Monterey, som lar deg styre en iPad om du setter den ved siden av datamaskinen. Vis mer

FaceTime

Apple er kjent for å holde mange av tjenestene sine kun tilgjengelig på egne enheter – så derfor får du ikke iMessage på Android – men myker stadig litt opp.

I macOS Monterey kan både Android- og Windows-brukere bli med på FaceTime-samtaler. FaceTime-brukere kan opprette samtalelenker som andre kan koble seg på via nettleseren, slik at også de med Android og Windows kan delta.

En annen nyhet i FaceTime, er portrettmodus som gjør bakgrunnen uskarp, på samme måte som du sikkert har gjort på Teams, Zoom eller lignende i løpet av hjemmekontoråret for å skjule rotet bak deg.

Denne funksjonen blir kun tilgjengelig på MacBooker med Apples egen brikkesett, M1, og ikke Intel-maskinene.

Snart kan du gjøre bakgrunnen uskarp i FaceTime på Mac. Foto: Apple
Snart kan du gjøre bakgrunnen uskarp i FaceTime på Mac. Foto: Apple Vis mer

SharePlay

FaceTime får også en funksjon kalt SharePlay der du og vennene dine kan se på samme innhold, for eksempel en film eller serie, mens dere snakker over FaceTime.

Det fiffige her er at videoen synkroniseres slik at alle ligger likt og hvis én setter filmen på pause, så skjer det også hos de andre.

Blant støttede tjenester er Dinsey+, Paramount Plus og HBO Max.

macOS Monterey får FaceTime SharePlay. Foto: Apple
macOS Monterey får FaceTime SharePlay. Foto: Apple Vis mer

Shortcuts for Mac

Avhengig av hvem du spør, er Snarveier-appen (eller Shortcuts) til Apple blant deres favoritter. I høst kommer den til Mac og macOS Monterey slik at brukere kan opprette snarveier og automatiseringer også på Mac.

I macOS vil Snarveier-appen blant annet ha støtte for Spotlight og Finder.

Snarveier i macOS Monterey. Foto: Skjermdump
Snarveier i macOS Monterey. Foto: Skjermdump Vis mer

Bedre «ikke forstyrr»

Lei av varsler som spretter opp når du ikke ønsker dem? I macOS Monterey kan du sette opp og aktivere fokusprofiler avhengig av hva du gjør på maskinen og hvilke varslinger du ønsker å få.

For eksempel kan du ha en jobb-profil der du kun vil ha varsler fra jobb-appene du bruker, som Outlook og Slack, mens varsler fra Messenger forblir stille.

Snart får du bedre kontroll over varslinger. Foto: Apple
Snart får du bedre kontroll over varslinger. Foto: Apple Vis mer

Forbedret AirPlay på Mac

macOS Monterey-brukere kan se frem til bedre AirPlay 2-støtte når operativsystemet lanseres i høst. Da blir det nemlig mulig å kringkaste innhold fra iPad, iPhone og en annen Mac til en annen Mac.

Dette kan for eksempel være kjekt hvis du skal kjøre en PowerPoint på en storskjerm. Er hovedmaskinen en kompatibel Mac, kan du kjøre AirPlay av presentasjonen fra din Mac til hovedmaskinen.

Under kan du se MacRumors demonstrere AirPlay i macOS Monterey.

Safari oppgraderes

Safari får en stor visuell oppgradering, blant annet med et mindre adressefelt, nettere faner og muligheten for å gruppere dem. Det er ikke bekreftet hvor store endringene blir, for etter de første betaene var misnøyen blant enkelte såpass stor at Apple har gjort noen justeringer til nyeste, skriver The Verge.

Og det er jo en av grunnene til at selskaper kjører betaer, slik at de kan få tilbakemeldinger fra brukerne underveis og gjøre tilpasninger deretter.

Slik ser Safari ut i den nyeste betaen. Legg merke til fanefargen som følger fargen til nettstedet.

Tilbakestilling av Mac

Å tilbakestille datamaskinen din er kanskje noe du ikke gjør så ofte. Men det forekommer enten du skal videreselge den, fikse feil eller fordi man sender testprodukter i retur – som er stort sett da vi i Dinside bruker den funksjonen.

Endelig enklere tilbakestilling av Mac. Forhåpentligvis får du sjeldent bruk for det. Foto: Skjermdump
Endelig enklere tilbakestilling av Mac. Forhåpentligvis får du sjeldent bruk for det. Foto: Skjermdump Vis mer

Vi er neppe alene å mene at det er litt knot å tilbakestille en Mac: ta en omstart av maskinen, åpne Disk Utility, formatere disken og så reinstallere macOS.

Heldigvis blir dette enklere i macOS Monterey, som får en dedikert «slett alt»-knapp under Systemvalg.

Andre nyheter

Som portrettmodus i FaceTime, er det også flere kommende nyheter som blir eksklusive til MacBooker med M1-brikka (samt nye versjoner).

Det gjelder nyheter som:

  • Apple Maps: 3D-globus som gjør at du kan utforske byer som London, New York, Los Angeles og San Fransisco i 3D.
  • Live Text: Du kan enkelt hente ut skrift i bilder i Safari, Bilder og Quick Look.
  • Siri: Mer naturlig tekst til tale – støtter nå også norsk – kommer. Det er også ubegrenset diktering rett på PC-en.

Ikke alle får

Selv om du per i dag har den siste versjonen, Big Sur, er det imidlertid ikke sikkert at du kan oppgradere til Monterey nå i høst.

På sine nettsider har nemlig Apple listet opp hvilke produkter som kan kjøre Monterey.

Disse kan oppgradere

I tabellen under ser du dem kontra hva som er kravet for Big Sur, angitt med årstall for da maskinen var ny (vi har uthevet teksten der det er endringer):

Er du usikker på hvilken modell du har, kan du trykke på eplet øverst i venstre hjørne og velge «Om denne maskinen».

På det neste skjermbildet får du opp hvilken modell du har og når den er fra.

MODELLNAVN: Du finner det ved å klikke på eplet. Foto: skjermdump.
MODELLNAVN: Du finner det ved å klikke på eplet. Foto: skjermdump. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer