De beste PC-tilbudene august 2016

Skolestarten nærmer seg for hundretusenvis av skoleungdommer, og tradisjonen tro har vi trålet nettbutikkene på leting etter gode PC-tilbud.

SJU TILBUD: Har du mellom 3.000 og 4.000 kroner å bruke på ny PC, har vi funnet noen trygge kjøp til deg. Ett av tilbudene er etter vår mening et halmstrå bedre enn de andre. Foto: DINSIDE
SJU TILBUD: Har du mellom 3.000 og 4.000 kroner å bruke på ny PC, har vi funnet noen trygge kjøp til deg. Ett av tilbudene er etter vår mening et halmstrå bedre enn de andre. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange data- og elektronikkbutikker har skolekampanjer i disse dager. Da skrus gjerne prisene på aktuelle PC-modeller ned, for å selge flest mulig før skolestart. Mange av disse PC-ene ligger i prisleiet 3-4.000 kroner. Vi har gjort grundige undersøkelser i en rekke nettbutikker, og valgt ut det PC-tilbudet vi mener er det beste i denne prisklassen, i sju av dem.

I denne artikkelen tar vi for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å plukke ut en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

LES OGSÅ: Vi trenger en ny generasjon PC-er

Vårt utvalg

Samtlige av de sju PC-ene har skjermer på 15,6 tommer, som gjerne omtales som normalklassen. Det er ofte disse som gir den beste balansen mellom pris og ytelse. Seks av de sju er utstyrt med Intel Core i-prosessor - som vi absolutt vil anbefale foran enklere prosessorer som Celeron, Pentium og Atom. Den siste er utstyrt med prosessor fra konkurrenten AMD.

Her er PC-ene vi har valgt ut, prisene er gjeldende 10. august 2016:

Dustin.no: Lenovo B50-50. Pris: 3.490 kroner
Elkjop.no: HP 15-ay087no. Pris: 3.495 kroner
Expert.no: HP 15-ay038no. Pris: 3.489 kroner
Lefdal.com: Lenovo Ideapad 110. Pris: 2.995 kroner
Komplett.no: Asus X540LA. Pris: 3.995 kroner
Multicom.no: Dell Vostro 3559. Pris: 3.887 kroner
Netonnet.no: HP 250 G4. Pris: 3.390 kroner.

Bilder av PC-ene:

Uansett hvilken av disse du skulle velge, ender du opp med en PC som byr på egenskaper som bør dekke en vanlig skoleungdoms behov, hva angår skolearbeid, sosiale aktiviteter, nettsurfing, musikk og film. Men det er noen forskjeller mellom dem, som du tydelig ser i denne tabellen - vel og merke hvis du trykker på lenken under den for å se den i full størrelse:

//www.media.allerinternett.no/bilde_db/l/92/813692.png>Klikk her for å se tabellen i full størrelse (åpnes i nytt vindu)
//www.media.allerinternett.no/bilde_db/l/92/813692.png>Klikk her for å se tabellen i full størrelse (åpnes i nytt vindu) Vis mer


Hva betyr forskjellene?

Skjerm: Etter en periode der nesten alle skjermene i forbrukersegmentet var blanke, ser vi at flere og flere går tilbake til matt overflate. Det sørger for mindre refleksjoner når lysforholdene er vanskelige. Det blanke belegget kan imidlertid sørge for noe bedre kontrast.

Merk videre at kun én av PC-ene har skjerm med full HD-oppløsning. Det gir skarpere bilder og plass til mer informasjon i skjermen. For de fleste er dette en klar fordel.

Prosessor: Prosessoren er den komponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Vi har derfor bevisst valgt ut PC-er som har relativt raske prosessorer. Noen forskjeller er det, og dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene vi har valgt ut:

De beste PC-tilbudene august 2016


Som du ser, er forventet snittytelse en god del høyere på PC-ene fra Expert og Multicom enn de andre, noe som blant annet kan være merkbart under store kalkulasjoner og beregninger, men mindre merkbart under vanlig, variert bruk.

Grafikk: Grafikkortet bestemmer blant annet hvor kjapt bilder, videoer og 3D-grafikk tegnes opp på skjermen. Ingen av disse PC-ene egner seg spesielt godt til gaming, men spill med enkel grafikk og eldre titler bør ikke være noe problem. Alle takler dessuten alt av videomateriale i 1080P (full HD) og mest sannsynlig også 4K uten særlige anstrengelser. Diagrammet under viser at det er noen forskjeller mellom PC-ene på 3D-ytelse, uten at dette behøver å bety så mye for vanlig PC-bruk:

De beste PC-tilbudene august 2016


Styrkeforholdet er ganske likt som i prosessormålingene.

RAM: 4GB er nærmest å regne som minimum i dag, spesielt hvis du kjører flere programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse. 6-8 GB er ofte å foretrekke. Merk at de fleste PC-ene her kan oppgradere minnet i etterkant, og det koster normalt bare noen hundrelapper å doble minnet fra 4 til 8 GB.

SSD/HDD: Flere og flere PC-er leveres med SSD istedenfor harddisk som lagringsmedium. I en SSD skjer alt elektronisk, som på et minnekort, mens en harddisk har mekaniske plater som snurrer rundt i høy hastighet. Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Harddisker er billigere og kommer som regel med høyere kapasitet, så her må du vurdere hva som er viktigst for deg.

Hva med deg?

Hvor mye er det greit å bruke på ny PC? (Avsluttet)
3000-5000 kroner(25%) 862
Mer enn 12.000 kroner(19%) 658
5000-7000 kroner(18%) 632
7000-9000 kroner(14%) 478
9000-12.000 kroner(14%) 477
0-3000 kroner(8%) 257
Kommer ikke til å bruke mer penger på PC(2%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Optisk drev

Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da kan det være smart å velge en PC med optisk drev, fra Dustin, Komplett, Multicom eller Netonnet. Hvis ikke, kan du bare droppe det. Færre og færre nye PC-er leveres med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov senere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

Skjermutganger
Nesten alle PC-ene leveres med digital HDMI-utgang. Det betyr blant annet at de enkelt kan kobles til TV-en. Kun Dell Vostro fra Multicom leveres med kun en analog VGA-utgang. Det er fordi denne PC-en først og fremst er myntet på bedriftsmarkedet, der VGA fortsatt er viktig mange steder, blant annet for tilkobling til projektor.

Bluetooth
Samtlige PC-er har støtte for Bluetooth 4.0. Det betyr at du kan koble til mobilen din for å overføre data, eller koble til trådløse høyttalere enkelt og greit. PC-en fra Elkjøp støtter Bluetooth 4.2, som byr på raskere datahastigheter og bedre sikkerhet.

USB-porter
USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut, men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-en fra Komplett har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier. Les mer her.

Trådløst nett
De flese PC-ene støtter standardene 802.11b, g og n. Enkelte støtter også 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter, og er en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere.

Kablet nett
Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000Mbps på PC-ene fra Dustin, Komplett og Multicom. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000Mbps absolutt være en fordel.

OS
Samtlige PC-er leveres med Windows 10 Home, med unntak av PC-en fra Multicom, som leveres med Pro-utgaven. Det er noen forskjeller mellom dem, blant annet har Pro-utgaven innebygd støtte for å bli fjernstyrt, kryptering og domenepålogging. For vanlige hjemme/skolebrukere har dette som regel mindre betydning.

Batteritid
PC-ene fra Elkjøp og Expert er klare vinnere på batteritid, med rundt 8 timer med variert bruk. Merk imidlertid at dette er basert på produsentens egne målinger, og det kan være variasjoner i forhold til opplevd batteritid. Våre målinger baseres på videostrømming fra Internett, og stemmer ofte godt overens med produsentenes tall.

Vårt valg

PC-tilbudet fra Elkjøp er etter vår mening det beste i klassen 3-4.000 kroner akkurat nå.
PC-tilbudet fra Elkjøp er etter vår mening det beste i klassen 3-4.000 kroner akkurat nå. Vis mer


Basert på en teoretisk sammenligning mellom de forskjellige PC-tilbudene, mener vi at PC-en som gir aller mest for pengene, er HP 15-ay087no fra Elkjop.no. Den er den eneste som er utstyrt med full HD-skjerm, og byr for øvrig på godt med minne, best oppgitt batteritid og støtte for trådløse AC-nett. Merk imidlertid at tilbudet er av begrenset varighet, det utløper 13. august.

OPPDATERT: Elkjøp har nå satt opp prisen på maskinen til 4.495 kroner. Den er imidlertid fortsatt tilgjengelig til 3.495 kroner hos Lefdal.com

NB! Husk også at prisene kan variere mye over tid, og det er ganske typisk at det skjer endringer i prisene etter at vi publiserer disse gjennomgangene. Vi anbefaler deg derfor å sjekke uavhengige prissammenligninger som prisguide.no og prisjakt.no for å finne best pris på den PC-en du ønsker deg.

Kjenner du til flere gode PC-tilbud?
Del dem med andre lesere i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ:
Ferske PC-tester på Dinside
Nye PC-er helt uten reklame

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer