Seks PC-er mellom 3.500 og 4.000 kroner

De beste PC-tilbudene til jul 2017

Det har gått fire måneder siden siste prissammenligning av budsjettvennlige PC-er. Nå har vi tatt en ny runde i nettbutikkene, og funnet vår favoritt.

MYE FOR PENGENE: De er færre, men de beste PC-tilbudene er fortsatt gode en uke før jul. Illustrasjon: Dinside
MYE FOR PENGENE: De er færre, men de beste PC-tilbudene er fortsatt gode en uke før jul. Illustrasjon: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare noen få dager igjen til julaften, og nettbutikkene håper å få tømt mest mulig av lageret sitt før et nytt år og ikke minst varetellingen. Har det ført til noen spesielt gode PC-tilbud? Både ja og nei, viser årets siste PC-oversikt.

Vi har nemlig tatt en ny runde i de store nettbutikkene, på let etter spesielt gode tilbud i budsjettklassen. Nok en gang har vi konsentrert oss om PC-er til under 4.000 kroner, og har denne gangen landet på seks forskjellige PC-er som koster mellom 3.490 og 3.995 kroner.

I denne prisklassen finner du stort sett enkle PC-er som duger til hverdagslige PC-oppgaver, inkludert skolearbeid, sosiale medier, film og musikk, og kan i så måte også være en aktuell julegave for mange.

Seks PC-er

Her er modellene vi har valgt ut:

Dustinhome.no: Lenovo V110. 15,6". Pris: 3.690 kr
Elkjop.no: Lenovo 320 (Intel). 15,6". Pris: 3.995 kr
Komplett.no: Lenovo 120S. 14". Pris: 3.490 kr
Lefdal.com: Lenovo 320 (AMD). 14". Pris: 3.495 kr
Netonnet.no: Asus X541NA. 15,6". Pris: 3.990 kr
Power.no: Asus E403NA. 15,6". Pris: 3.499 kr

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Men først: Her er bilder av alle PC-ene. Trykk på dem for å se dem i stort format (alle bildene er fra produsenten):

Og her ser du også en sammenligning av PC-ene i tabellform. Trykk i høyre hjørne for stort format:

De beste PC-tilbudene til jul 2017

Hva betyr forskjellene i spesifikasjonene?

Selv om PC-ene koster omtrent det samme (og hele fire er fra én og samme produsent), er det noen til dels store forskjeller som er verdt å merke seg. Vi har valgt en favoritt fra våre preferanser, men det kan hende du vil foretrekke en annen - ut fra det som er viktig for deg. Mer om det i oppsummeringen nederst.

Skjerm: Alle PC-ene, med unntak av modellen som selges hos Power, har skjermer med matte overflater, noe som betyr minimalt med reflekser - uansett miljø. Det er etter vår mening udelt positivt. Asus-en fra Power har et blankt belegg som kan gi bedre kontrast, men da må du også belage deg på mer refekser.

Størrelsen varierer fra 14 til 15,6 tommer, som er de to mest vanlige størrelsene akkurat nå - men tre av skjermene har vesentlig høyere oppløsning. Det gjelder modellene fra Elkjøp, Lefdal og Netonnet. Det betyr først og fremst skarpere bilde og finere raster enn på de andre, noe som absolutt er en fordel.

Panelet på samtlige er av typen TN, som ikke gir de beste fargene og kontrastene når de betraktes fra skrått hold. Det er bare noe du ofte bare må akseptere i denne prisklassen.

Prosessor: Prosessoren i PC-en er den enkeltkomponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Til normalt bruk anbefaler vi vanligvis PC-er med Intel Pentium eller Core i-prosessor. Har du svært enkle brukskrav, kan du klare deg med en PC med Intel Celeron-prosessor, men da må du forvente en del venting i litt mer krevende situasjoner.

Dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene vi har valgt ut - basert på gjennomsnittet av alle ytelsestester som er tatt hos Passmark.com:

De beste PC-tilbudene til jul 2017

Som du ser er det PC-en fra Elkjøp som har den kraftigste prosessoren, og forskjellen mellom denne og de to Celeron-prosessorene fra Netonnet og Power.no er temmelig stor. Vi anbefaler PC-er med disse prosessorene kun dersom du har svært enkle behov og ikke bryr deg om at du må se timeglasset i tide og utide.

Minne: 4 GB RAM er å regne som et minimum på en Windows 10-PC i 2017. Aller helst bør PC-en ha det dobbelte eller mer, litt avhengig av hva du tenker å bruke den til. Skal du kjøre mange programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse når du veksler mellom dem, vil minnemengden spille en rolle. Det samme hvis du jobber med svært tung grafikk og lange, krevende dokumenter med mye grafisk innhold - blant annet.

De fleste PC-ene har kun 4 GB i dette utvalget, med unntak av modellene fra Dustin Home og Netonnet som har 8.

Grafikk: Alle de seks PC-ene har grafikkbrikker som ekspederer alt av høyoppløst video uten særlige anstrengelser. Alle andre normale grafiske oppgaver vil de heller ikke ha noe problemer med, med unntak av tung 3D-grafikk (for eksempel i spill).

Merk at ingen av PC-ene er myntet på utstrakt gaming, men PC-ene fra Elkjøp og Lefdal kan nok håndtere noen av de litt mer krevende spillene, i hvert fall hvis du går ned på oppløsning og detaljer i spillinnstillingene.

SSD/HDD: Fire av PC-ene leveres med SSD istedenfor harddisk som lagringsmedium, mens én bruker en annen elektronisk variant, eMMC. I disse skjer alt elektronisk, som på et minnekort, mens en harddisk har mekaniske plater som snurrer rundt i høy hastighet.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Vi vil absolutt anbefale å velge en PC med SSD i 2017. eMMC (Power) er en enklere variant som normalt ikke har så høy ytelse som en SSD.

Harddisker er billigere og kommer som regel med høyere kapasitet, så her må du vurdere hva som er viktigst for deg. Kun én PC leveres med harddisk, Lenovoen fra Elkjøp. Den har til gjengjeld svært god plass (1 terabyte).

Til datalagring kan du uansett supplere med en ekstern harddisk eller minneplugg, som kobles til en ledig USB-port.

Optisk drev: Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da er det greit å vite at det kun er PC-en fra Dustin Home som har DVD-spiller innebygd. Færre og færre nye PC-er leveres nemlig med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov senere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

USB-porter: USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut (og heter egentlig USB-A), men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-ene fra Elkjøp, Komplett, Netonnet og POwer har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier.

USB-C-portene i dette utvalget byr på en maksimalhastighet som er lik USB 3.0.

Trådløst nett: Fem av PC-ene støtter standarden 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Dette kan bety en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere. Kun PC-en fra Netonnet mangler denne støtten, men har full støtte for de eldre 802.11b/g/n-standardene.

Kablet nett: Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000 Mbps på PC-ene fra Dustin, Elkjøp og Komplett. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000 Mbps absolutt være en fordel. De andre har en øvre begrensning på 100 Mbps, med unntak av PC-en fra Power; den mangler støtte for kablet nett.

Batteritid: PC-en fra Power er klar vinner på oppgitt batteritid, med rundt 14 timer med variert bruk, mens PC-en fra Komplett har oppgitt batteritid på 8,5 timer. De andre ligger rundt 4-5 timer. Merk imidlertid at dette er basert på produsentens egne målinger, og det kan være variasjoner i forhold til opplevd batteritid. Våre målinger baseres på videostrømming fra Internett, og stemmer ofte temmelig bra overens med produsentenes tall.

Vårt PC-valg

Også i denne oversikten er det temmelig stor forskjell på hva du får for pengene i denne klassen. Det er også på det rene at det er færre gode tilbud nå enn tilfellet var i august. Kan du vente til over jul, er det erfaringsmessig store muligheter for at du får flere gode tilbud å velge mellom.

MEST FOR PENGENE: Elkjøp stikker av med "Beste PC-tilbud"-stempelet siste uka før jul
MEST FOR PENGENE: Elkjøp stikker av med "Beste PC-tilbud"-stempelet siste uka før jul Vis mer

Men enkelte tilbud skiller seg positivt ut, og best av alle liker vi Lenovo Ideapad 320 som selges hos Elkjøp for 3.995 kroner. Denne har den klart raskeste prosessoren og er ellers godt utstyrt. Den har også desidert størst lagringskapasitet med sin harddisk på 1000 GB, så får det heller være et ankepunkt at harddisker er generelt tregere enn SSD-er.

Merk at PC-en også selges hos Elkjøps søsterselskap Lefdal, til samme pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer