Fem PC-er til under 4.000 kroner

De beste PC-tilbudene til jul 2018

Vi har vurdert fem PC-er og funnet vår favoritt.

ÅRETS SISTE: Vi har vurdert PC-tilbud fra fem leverandører, og kåret en vinner i budsjettklassen. Illustrasjon: Acer/DInside
ÅRETS SISTE: Vi har vurdert PC-tilbud fra fem leverandører, og kåret en vinner i budsjettklassen. Illustrasjon: Acer/DInside Vis mer
Publisert

Mange er godt i gang med forberedelsene og flere har nok gjort seg ferdig med gavehandlingen før julen for alvor tikker inn. Er du en av dem som ikke har kommet helt i mål riktig ennå, kan denne guiden være nyttig, enten du er på utkikk etter en gave til noen andre eller ønsker å glede deg selv med en liten gave.

I år som i fjor har vi derfor trålet de største nettbutikkene for å finne de beste PC-tilbudene få uker før jul, og som tidligere har vi holdt oss til PC-er i prisklassen under 4.000 kroner. Denne gangen koster et par av dem faktisk ganske mye mindre.

Dette er bærbare PC-er som har lave spesifikasjoner og er i hovedsak myntet på skolebruk og liknende. Det betyr at de ikke er beregnet til spilling annet enn noe enklere Windows-spill. Ønsker man dette, kan det være lurt å sjekke ut vår PC-test der vi sammenlikner tre spill-laptoper til under 9.000 kroner.

Fem PC-er

Dette er modellene vi har valgt ut:

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Dette er PC-ene:

Windows 10 og Chrome OS

Utvalget av maskiner i denne prisklassen er ikke det største, men vi fant flere interessante PC-er vi kan anbefale. I år har vi også tatt med en Chromebook som kjører Googles Chrome OS og også en PC med AMD-prosessor, for variasjonens del. Samtidig er utvalget av AMD-maskiner blitt betydelig større det siste året.

Av produsenter har vi valgt ut to fra Acer, to fra Asus og én fra Lenovo. Det er også disse selskapene som har flest PC-er i prisklassen vi sjekket.

Skjerm: Tre av PC-anbefalingene har en stor skjerm på 15,6 tommer mens den siste har en litt mindre på 14 tommer. Det skyldes enkelt og greit at Power ikke hadde noen PC-er på 15,6 tommer inne på nettlager da denne saken ble skrevet og at Chromebooken også har en mindre skjerm. To av skjermene har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, som er et absolutt minimum i disse dager, og de resterende tre har full-HD-skjermer (1920 x 1080 piksler) som er vår klare anbefaling.

Prosessor: Prosessoren i PC-en er den enkeltkomponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Til normalt bruk anbefaler vi vanligvis PC-er med Intel Pentium eller Core i-prosessor, men i denne prisklassen finner man sjeldent datamaskiner med disse prosessorene.

Acer Extensa EX2540 har faktisk en Intel Core i3-prosessor og er desidert kraftigst av de fem PC-ene vi sammenlikner. I databasen til ytelsesverktøyet Passmark får Core i3-brikken over 3.000 poeng, noe som er langt bedre enn konkurrentene som ligger mellom 1.000 og 1.900 poeng.

Mange er uansett ikke avhengig av en slik prosessor, og kan også få en grei opplevelse med for eksempel Intel Celeron eller AMD E hvis man har lave brukskrav.

Minne: Her kan vi gjenta mye av det vi har nevnt tidligere, nemlig at 4 gigabyte (GB) er et absolutt minimumskrav når det gjelder arbeidsminne. 4 GB er faktisk mindre enn man finner på flere av dyreste smarttelefonene med Android.

Vi anbefaler at man vurderer å gå for en PC med 8 GB minne. Blant disse fem er det kun Asus VivoBook som leveres med så mye minne, men merk at flere av modellene kan oppgraderes med mer minne. Det er for øvrig ikke mulig på Acer Chromebook som maksimalt kan ha 4 GB.

Grafikk: Som nevnt over, er ingen av disse PC-en beregnet på spilling. Man kan spille enkle Windows-titler og spill i nettleseren, men ikke stort mer enn det. «Fortnite» er dermed utelukket.

Felles for disse PC-ene er at de har et grafikkort som er integrert i prosessoren. Denne typen grafikkløsninger finner man som regel i rimeligere PC-er, men også dyrere maskiner hvor fokuset er batteritid, lav vekt og slank utforming fremfor best mulig ytelse.

SSD-/HDD-lagring: Vi har valgt å styre unna PC-er med tradisjonelle harddisker. Det skyldes først og fremst at det begynner å bli vanskelig å få tak i, i tillegg til at SSD-ene gir en såpass mye bedre opplevelse enn i de mekaniske snurrediskene.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Vi vil absolutt anbefale å velge en PC med SSD i 2017. eMMC (Power) er en enklere variant som normalt ikke har så høy ytelse som en SSD.

Chromebooken og Asus-maskinen med AMD-prosessor er begge utstyrt med 64 GB lagring mens de resterende 3 har 128 GB. For Chromebookens del bør det holde fordi man lagrer alt i nettskyen og er dermed ikke avhengig av å ha mye lagring lokalt.

USB-porter: USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut (og heter egentlig USB-A), men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker.

I tillegg til denne USB-kontakten kan det også være lurt å velge en PC med den fremtidsrettede kontakten USB-C. Fordelen med USB-C er at bruksområdene er mye større enn ved vanlig USB. For eksempel kan den brukes til lading (hvis PC-en støtter det), rask dataoverføring og tilkobling til ekstern skjerm. Fremover er det ikke utenkelig at USB-C også tar over for lydkontakten 3,5 mm.

Trådløst nett: Dette er selvsagt et must i 2018, spesielt hvis man er mye på farten og ikke har en PC som kun står i ro på et skrivebord. Hva trådløst nett gjelder, bør man forsikre seg at PC-en støtter nettet minst 802.11ac. Navnene kan være litt forvirrende, men heldigvis blir det bedre neste år.

Batteritid: Her er den klare vinneren Acer Chromebook som ifølge produsenten skal klare hele 12 timer brukstid. Til sammenlikning har for eksempel den kraftige Acer Extensa en oppgitt batteritid på 6,5 timer. For mange vil dette være nok, men folk flest ønsker nok best mulig batteritid.

Merk at tallene er produsentenes anslag og er basert på interne tester. Det vil dermed være forskjeller fra brukeren faktisk opplever, og kan være både dårligere og bedre enn de oppgitte tallene.

Vårt PC-valg

Valget stod mellom Asus VivoBook fra Netonnet og Acer Extensa fra Komplett. Begge er utstyrt med store full HD-skjermer på 15,6 tommer, med 128 GB SSD-lagring og greit med tilkoblingsmuligheter. Prisen er også mer eller mindre identisk: 3970 kroner for VivoBook og 3990 kroner for Extensa.

Acer Extensa blir vår anbefaling.
Acer Extensa blir vår anbefaling. Vis mer
  • Det som taler i favør Acer-maskinen er en mye kraftigere Intel Core i3-prosessor mens VivoBook kjører «kun» på en Intel Celeron.
  • Det som taler for Asus VivoBook er 8 GB minne mot Acers 4 GB. Da er det greit å vite at det er mulig å oppgradere Acer Extensa med opptil 16 GB minne. Å oppgradere prosessoren er nemlig ikke mulig på noen av PC-ene.

Dermed er det Acer Extensa fra Komplett som stikker av med Beste PC-tilbud-stempelet i denne oversikten.

PS. Hvis det frister med Chrome OS, er Acer Chromebook 14 fra Elkjøp et naturlig valg å teste ut. Prisen spesielt gjør denne maskinen til et attraktivt valg blant PC-er i denne klassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer