PC-tilbud august 2018

De beste PC-tilbudene til skolestart 2018

I disse dager er tusenvis av skoleelever og studenter på jakt etter ny PC. Her er nettbutikkenes beste tilbud i prisklassen som bør passe de aller fleste.

VINNER: Denne PC-en får du for 3.795 kroner akkurat nå. Det er etter vår mening det beste tilbudet for studenter og skoleelever. Illustrasjon: HP/Dinside
VINNER: Denne PC-en får du for 3.795 kroner akkurat nå. Det er etter vår mening det beste tilbudet for studenter og skoleelever. Illustrasjon: HP/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka starter høstsemesteret på de fleste videregående skoler, høgskoler og universiteter. Samtidig bugner nettbutikkene av PC-tilbud i alle prisklasser, men som alltid viser det seg at ikke alle er like gode.

Derfor har vi tatt en ny runde i de store nettbutikkene, på let etter spesielt gode tilbud i budsjettklassen - slik at du skal slippe å gjøre bomkjøp. Nok en gang har vi konsentrert oss om PC-er til under 4.000 kroner, og har denne gangen landet på seks forskjellige PC-er som koster mellom 3.499 og 3.999 kroner.

I denne prisklassen finner du stort sett modeller som egner seg til hverdagslige PC-oppgaver, inkludert skolearbeid, sosiale medier, film og musikk - med andre ord: Perfekt til studenter og skoleelever.

Seks PC-er

Her er modellene vi har valgt ut, etter å ha trålet butikkene:

Dustinhome.no: Lenovo V110. 15,6". Pris: 3.690 kr
Elkjop.no: HP 14-ck0805.no. 14". Pris: 3.795 kr
OPPDATERT: Nytt parti ankommet Elkjøp, samme maskin, bedre trådløst nettverkskort, samme pris til 31. august
Komplett.no: Acer Aspire ES1-523 15,6". Pris: 3.990 kr
Multicom.no: Lenovo V110 15,6". Pris: 3.495 kr
Netonnet.no: Lenovo 320-15IKBN. 15,6". Pris: 3.990 kr
Power.no: Medion S6219. 15,6". Pris: 3.999 kr

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenlikning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Men først: Her er bilder av alle PC-ene i tilfeldig rekkefølge. Trykk på dem for å se dem i stort format (alle bildene er fra produsenten):

Og her ser du også en sammenlikning av PC-ene i tabellform. Trykk i høyre hjørne for stort format:

De beste PC-tilbudene til skolestart 2018

Hva betyr forskjellene i spesifikasjonene?

Selv om PC-ene koster omtrent det samme (og to av dem heter det samme), er det noen til dels store forskjeller som er verdt å merke seg. I de neste avsnittene skal vi gå gjennom maskinvaren punkt for punkt, slik at du får en forståelse av hva som er viktig å vite om.

Skjerm: Alle PC-ene, med unntak av modellen som selges hos Komplett, har skjermer med matte overflater, noe som betyr minimalt med reflekser - uansett miljø. PC-en fra Komplett har en blank skjermoverflate, som kan gi en følelse av bedre kontrast - men som samtidig vil være mer utsatt for (uønskede) reflekser.

Størrelsen varierer fra 14 til 15,6 tommer, som er de to mest vanlige størrelsene akkurat nå - men tre av skjermene har vesentlig høyere oppløsning. Det gjelder modellene fra Elkjøp, NetOnNet og Power. Det betyr først og fremst skarpere bilde og finere raster enn på de andre, noe som absolutt er en fordel.

Panelet på de fleste PC-er i denne prisklassen, er av typen TN, som ikke gir de beste fargene og kontrastene når de betraktes fra skrått hold. PC-en fra Elkjøp er derimot utstyrt med et panel av typen IPS, som både sikrer bedre farger, kontrast og lysstyrke fra alle vinkler. Les mer om forskjellene i denne artikkelen.

Prosessor: Prosessoren i PC-en er den enkeltkomponenten som normalt betyr mest for PC-ytelsen. Vi anbefaler vanligvis PC-er med Intel Pentium eller Core i-prosessor. Har du svært enkle brukskrav, kan du klare deg med en PC med Intel Celeron-prosessor, men da må du forvente en del venting i litt mer krevende situasjoner.

Dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene vi har valgt ut - basert på gjennomsnittet av alle ytelsestester som er tatt hos Passmark.com:

De beste PC-tilbudene til skolestart 2018

Som du ser, er det PC-en fra Elkjøp som har den kraftigste prosessoren - nyeste generasjon fra Intel, og forskjellen mellom denne og Celeron-prosessoren på PC-en fra Multicom er temmelig stor. Vi anbefaler PC-er med disse prosessorene kun dersom du har svært enkle behov og ikke bryr deg om at du må se timeglasset i tide og utide.

Minne: 4 GB RAM er å regne som et minimum på en Windows 10-PC i 2018. Aller helst bør PC-en ha det dobbelte eller mer, litt avhengig av hva du tenker å bruke den til. Skal du kjøre mange programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse når du veksler mellom dem, vil minnemengden spille en rolle. Det samme gjelder hvis du jobber med svært tung grafikk og lange, krevende dokumenter med mye grafisk innhold - blant annet.

De fleste PC-ene har kun 4 GB i dette utvalget, med unntak av modellene fra Dustin Home og Komplett som har det dobbelte - 8.

Grafikk: Alle de seks PC-ene har grafikkbrikker som ekspederer alt av høyoppløst video uten særlige anstrengelser. Alle andre normale grafiske oppgaver vil de heller ikke ha noe problemer med, med unntak av tung 3D-grafikk (for eksempel i spill).

Merk at ingen av PC-ene er myntet på gaming, men PC-ene fra Komplett og Elkjøp kan nok håndtere litt eldre spill - i hvert fall med litt lavere oppløsning og detaljrikdom.

SSD/HDD: Fem av PC-ene leveres med SSD som lagringsmedium, mens én bruker en annen elektronisk variant, eMMC. I disse skjer alt elektronisk, som på et minnekort, i motsetning til den gamle harddisken - som nå er i ferd med å forsvinne helt fra vanlige PC-er.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Vi vil absolutt anbefale å velge en PC med SSD i 2018. eMMC (Power) er en enklere variant som normalt ikke har så høy ytelse som en SSD.

PC-ene fra Elkjøp og Komplett byr på dobbelt så stor lagringsplass som de andre, noe som er spesielt gunstig for deg som fyller PC-en med bilder, musikk, videoer og andre plasskrevende data. Til datalagring kan du uansett supplere med en ekstern harddisk eller minneplugg, som kobles til en ledig USB-port.

Optisk drev: Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da er det greit å vite at det kun er PC-en fra Multicom som har DVD-spiller innebygd. Færre og færre nye PC-er leveres nemlig med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov seinere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

USB-porter: USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut (og heter egentlig USB-A), men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-en NetOnNet har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier.

USB-C-porten her byr på en maksimalhastighet som er lik USB 3.0, men kan være dobbelt så rask på enkelte andre, ofte dyrere PC-er.

Trådløst nett: Fire av PC-ene støtter standarden 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Dette kan bety en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere. Kun PC-ene fra Elkjøp og Power mangler denne støtten, men har full støtte for de eldre 802.11b/g/n-standardene.

OPPDATERT 17.8: Fra Elkjøp har vi fått opplyst at har mottatt et nytt parti av HP 14, denne gang utstyrt med støtte for 802.11ac. PC-en er ellers identisk og selges til samme pris (3.795 kroner) fram til 31. august.

Kablet nett: Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000 Mbps på de fleste PC-ene her. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000 Mbps absolutt være en fordel. PC-en fra Power og muligens også Elkjøp, har en øvre begrensning på 100 Mbps.

Batteritid: I denne klassen er det sjelden man finner PC-er som har batteritider på mer enn ti timer, som regel ligger de på fire-seks timer. Dette stemmer også godt overens med våre egne tester, som baserer seg på videostrømming fra Internett.

Elkjøp oppgir at deres PC skal kunne holde det gående i inntil 12,5 timer, men viser samtidig til en videostrømmetest der batteriet var tomt etter 7,1 timer. Det er nok et langt mer realistisk tall for variert bruk - og absolutt et akseptabelt nivå i denne prisklassen.

Vårt PC-valg

Forrige gang vi presenterte en sammenlikning av PC-tilbud i 4.000 kroners-klassen, var til jul i 2017. Siden den gang har det skjedd påfallende lite - med tanke på hva du får for pengene. Et godt eksempel er Dustin Home - som kjører samme maskin til samme pris i august 2018 som i desember 2017.

BESTE PC-TILBUD: HP 14 fra Elkjøp
BESTE PC-TILBUD: HP 14 fra Elkjøp Vis mer

Det er imidlertid ett tilbud som skiller seg markant fra de andre, og det er HP 14 som du får hos Elkjøp for 3.795 kroner akkurat nå.

Den har den kraftigste prosessoren, godt med lagringsplass og med en høyoppløst skjerm basert på det beste skjermpanelet.

OPPDATERT: Elkjøp har fått inn et nytt parti av denne PC-en med støtte for 802.11ac trådløst nett. Den er ellers identisk med PC-en i oversikten. Dette er en tilbudspris som gjelder til 31. august. Normalprisen på denne PC-en er langt høyere.

Få også med deg våre ferske PC-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer