August 2019

De beste PC-tilbudene

Skole og studiestart nærmer seg, og det er på tide med ny PC for mange. Vi har trålet forhandlerne på jakt etter gode tilbud, og her er våre anbefalinger!

MYE FOR PENGENE: En av PC-ene i oversikten vår imponerer med kraftig maskinvare til svært lav pris. Illustrasjon: Dinside
MYE FOR PENGENE: En av PC-ene i oversikten vår imponerer med kraftig maskinvare til svært lav pris. Illustrasjon: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lang tradisjon for å gi råd om PC-kjøp i Dinside – 20 år for å være nøyaktig.

I 1999 startet vi serien «Ukens billig-PC», der vi hver uke trålet fysiske data- og elektronikkbutikker i Oslo-området på jakt etter gode tilbud til under 10.000 kroner. Det var stasjonære PC-er den gang, av den svært enkle sorten, derav den «lave» prisen.

Det har skjedd ekstremt mye siden den gang, og i dag får du bærbare PC-er som er mange ganger kraftigere til en tredel av prisen.

De siste årene har vi konsentrert oss om bærbare PC-er, fortsatt med et fokus på økonomisegmentet. Og i august 2019 har vi nok en gang satt 4.000 kroner som pristak.

Hvorfor har vi gjort det? Jo - 4.000 bør være innenfor et typisk studentbudsjett, og de beste tilbudene i dette prisleiet gir deg mer enn nok ytelse til typiske skoleoppgaver, bildebehandling, strømming og annen nettaktivitet.

Seks PC-er

Her er modellene vi har plukket ut og vurdert i august:

Dustinhome.no: Lenovo V130 15,6". Pris: 3.999 kr
Elkjop.no: HP 14s 14". Pris 3.795 kr
Komplett.no: Acer Aspire 3 15,6". Pris: 3.990 kr
Netonnet.no: HP 14 14". Pris: 3.988 kr
Power.no: Asus Vivobook R543UA 15,6". Pris: 2.999 kr
Proshop.no: Lenovo V130 15,6". Pris: 3.990 kr

Som du ser, ligger samtlige modeller på priser mellom 3.000 og 4.000 kroner. Og det er gledelig å se at du får langt mer for pengene i år, enn på samme tid i fjor. Det handler blant annet om at både minneprisene og SSD-prisene har sunket betraktelig siden den gang.

I tabellen under har vi sammenlignet spesifikasjonene på samtlige seks PC-er. Trykk på tabellen for å se den i stor størrelse:

De beste PC-tilbudene

Her ser du bilde av alle seks PC-ene. Trykk på kollasjen for å se maskinene i stor størrelse.

De beste PC-tilbudene

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å kåre beste PC-tilbud på bakgrunn av disse vurderingene.

Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Skjerm: Alle PC-ene har skjermer med matte overflater, noe som betyr minimalt med reflekser - uansett miljø.

Størrelsen varierer fra 14 til 15,6 tommer, som er de to mest vanlige størrelsene akkurat nå - og for første gang har samtlige modeller full HD-oppløsning. PC-en fra Elkjøp har en skjerm med IPS-panel, som betyr at du kan forvente noe bedre innsynsvinkel på den enn på de andre. Les mer om forskjellene i denne artikkelen.

Prosessor: Prosessoren i PC-en er den enkeltkomponenten som normalt betyr mest for PC-ytelsen. Vi anbefaler vanligvis PC-er med Intel Pentium eller Core i-prosessor. Har du svært enkle brukskrav, kan du klare deg med en PC med Intel Celeron-prosessor, men da må du forvente en del venting i litt mer krevende situasjoner.

Dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene vi har valgt ut - basert på gjennomsnittet av alle ytelsestester som er tatt hos Passmark.com:

De beste PC-tilbudene

Som du ser, er det PC-en fra Elkjøp som har den kraftigste prosessoren - nyeste generasjon fra Intel, og forskjellen mellom denne og AMD-prosessoren på PC-en fra Netonnet er temmelig stor. Dette vil du merke best på tyngre oppgaver, for eksempel videoredigering, store kalkulasjoner og lignende, og mindre på lette oppgaver.

Merk også at den aller billigste PC-en i oversikten, fra Power, har en prosessor som havner på delt 2. plass (forrige generasjon fra Intel, med to kjerner).

Minne: 4 GB RAM er å regne som et minimum på en Windows 10-PC i 2019. Litt avhengig av hva du tenker å bruke den til, kan det være en fordel med 8 eller mer. Skal du kjøre mange programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse når du veksler mellom dem, vil minnemengden spille en rolle. Det samme gjelder hvis du jobber med svært tung grafikk og lange, krevende dokumenter med mye grafisk innhold - blant annet.

De fleste PC-ene har 8 GB i dette utvalget, med unntak av modellene fra Elkjøp og Power, som har 4 GB.

Grafikk: Alle de seks PC-ene har grafikkbrikker som ekspederer alt av høyoppløst video uten særlige anstrengelser. Alle andre normale grafiske oppgaver vil de heller ikke ha noe problemer med, med unntak av tung 3D-grafikk (for eksempel i spill).

Merk at ingen av PC-ene er myntet på gaming, men de kan fint håndtere litt eldre spill - i hvert fall med litt lavere oppløsning og detaljrikdom.

SSD/HDD: Samtlige PC-er leveres med SSD som lagringsmedium. I disse skjer alt elektronisk, som på et minnekort, i motsetning til den gamle harddisken - som nå er i ferd med å forsvinne helt fra vanlige PC-er.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Vi vil absolutt anbefale å velge en PC med SSD i 2019.

PC-ene fra Dustin og Proshop har SSD-er på 128 GB, mens konkurrentene tilbyr det dobbelte - også på den billigste fra Power. Det er noe å ta i betraktning, spesielt hvis du har for vane å fylle PC-en med bilder, musikk, videoer og andre plasskrevende data. Til datalagring kan du uansett supplere med en ekstern harddisk eller minneplugg, som kobles til en ledig USB-port - eller rett og slett bruke nettskyen.

Optisk drev: Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da er det greit å vite at det kun er PC-en fra Proshop som har DVD-spiller innebygd. Det er svært sjelden nyere PC-er leveres nemlig med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov seinere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

USB-porter: USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut (og heter egentlig USB-A), men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-en fra Elkjøp har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier.

USB-C-porten her byr på en maksimalhastighet som er lik USB 3.0, men kan være dobbelt så rask på enkelte andre, ofte dyrere PC-er.

Trådløst nett: Alle PC-ene støtter standarden 802.11ac. Det betyr høy hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Om du har bredbånd på over 100 megabit pr sekund, er dette en klar fordel.

I tillegg har alle støtte for Bluetooth, som gjør det enkelt å koble til trådløst utstyr - for eksempel hodetelefoner. Det er små variasjoner på hvilken standard de støtter (4.0 til 4.2), som i praksis er av mindre betydning.

Kablet nett: Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000 megabit pr sekund på de fleste PC-ene her. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000 Mbps absolutt være en fordel. Den letteste PC-en i oversikten, fra Elkjøp, mangler støtte for kablet nett. Dette kan man imidlertid få ved å kjøpe en overgang fra USB til ethernet, hvis behovet er der.

Batteritid: I denne klassen er det vanlig at batteritiden ligger på rundt 5-6 timer, men her er noen unntak. PC-ene fra Elkjøp og Netonnet har oppgitt batteritid på henholdsvis 12,5 og 10,5 timer. Det er svært gode tall, hvis de stemmer.

Også tidligere har Elkjøp oppgitt at HP 14 kan holde det gående i inntil 12,5 timer, men har også vist til en videostrømmetest der batteriet var tomt etter 7,1 timer. Det er nok et langt mer realistisk tall for variert bruk, tror vi - men det er uansett absolutt et akseptabelt nivå i denne prisklassen.

Vårt PC-valg

Alle de seks PC-ene gir deg mye for pengene, men det er spesielt to tilbud som skiller seg ut i positiv favør.

Power har det beste PC-tilbudet i august 2019 ...
Power har det beste PC-tilbudet i august 2019 ... Vis mer

Først må få trekke fram Asus-en fra Power, som koster 2.999 kroner. Vi har aldri tidligere sett en såpass kraftig og velutstyrt PC til under 3.000 kroner, så dette er muligens tidenes beste PC-tilbud til denne summen.

... men må finne seg i å dele førsteplassen med Elkjøp.
... men må finne seg i å dele førsteplassen med Elkjøp. Vis mer

Har du imidlertid 750 kroner ekstra, får du hos Elkjøp oversiktens aller kraftigste PC, som også har best oppgitt batteritid, lavest vekt og er eneste PC som kommer med USB-C-port denne gangen.

Eneste åpenbare ulempe med disse to, er minnemengden, som er 4 GB mot konkurrentenes 8. Det er imidlertid ikke nok til å frarøve disse PC-ene stempelet Beste PC-tilbud i august 2019.

NB! Merk at en del av tilbudene kan ha priser som kun gjelder en begrenset periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer