Skolestart 2020

De beste PC-tilbudene

Vi har plukket ut fem modeller du bør vurdere dersom du har begrenset PC-budsjett.

MEST FOR PENGENE: Det var spesielt ett PC-tilbud som skilte seg ut positivt denne gangen. Foto: produsenten/dinside.no
MEST FOR PENGENE: Det var spesielt ett PC-tilbud som skilte seg ut positivt denne gangen. Foto: produsenten/dinside.no Vis mer
Publisert

Denne uka starter mange på skole og studier igjen, og behovet for ny PC har meldt seg hos mange. Tradisjonen tro har vi trålet nettbutikkene på jakt etter gode PC-tilbud til skolestart, og nok en gang har vi konsentrert oss om budsjett-modeller til under 4.000 kroner.

Vi har satt denne grensen fordi 4.000 bør være innenfor et typisk studentbudsjett, og de beste tilbudene i dette prisleiet gir deg mer enn nok ytelse til typiske skoleoppgaver, bildebehandling, strømming og annen nettaktivitet.

Fem modeller

Her er modellene vi har plukket ut og vurdert i august:

Dustinhome.no: Lenovo V145. Pris: 2890,-
Elkjop.no: HP 14. Pris: 3995,-
Multicom.no: Lenovo V130. Pris: 3990,-
Netonnet.no: Lenovo V130. Pris: 3990,-
Power.no: Acer Aspire 3. Pris: 3999,-

I tabellen under har vi sammenlignet spesifikasjonene på samtlige fem PC-er (klikk øverst til høyre for å se tabellen i full størrelse):

De beste PC-tilbudene

Prisene varierer mer enn vi hadde sett for oss - det skyldes at modellen fra Dustin.no ble satt ned fra 3690 til 2890 omtrent samtidig som vi hentet inn tilbud. Dermed varierer prisene fra 2890 til 3990 kroner.

Her ser du bilder av alle modellene. Klikk på dem for å se dem i stor størrelse, med tekstbeskrivelser.

Vurdering av maskinene

Dette er modeller som er myntet på lett bruk, det er ikke disse du velger om du er opptatt av gaming, grafisk konstruksjon og tunge kalkulasjoner. Merk også at samtlige, med unntak av PC-en fra Elkjøp, er modeller som enten har vært lenge i markedet eller benytter maskinvare som har vært lenge på markedet. Det behøver uansett ikke å være noe stort ankepunkt.

Samtlige har enten 14 eller 15,6 tommer skjermer, alle har TN-paneler, som betyr at lysstyrke og farger kan endre seg avhengig av hvordan du betrakter den. HP har riktignok merket sin TN-skjerm SVA, som her står for standard viewing angle. Merk videre at PC-en fra Power har lav skjermoppløsning. Det betyr at detaljrikdom og skarphet ikke kan forventes å være så god som på de andre.

Alle fem leveres med 8 GB arbeidsminne, noe som er tilstrekkelig for «alt» av normalt PC-arbeid. Power og Elkjøp byr på 256 GB lagringsplass, det dobbelte av de andre. Liker du å ha mye videoer, bilder og musikk liggende lokalt på PC-en, blir 128 GB raskt i snaueste laget.

Nettverkshastigheten er sikret ved at alle støtter Wi-Fi 5 (802.11ac). PC-en fra Elkjøp støtter i tillegg Wi-Fi 6, som byr på enda høyere teoretisk hastighet på trådløsnettet. Den samme maskinen er samtidig den eneste som mangler støtte for kablet nett.

Som nevnt innledningsvis er samtlige myntet på lett bruk, men det er likevel ganske store forskjeller på prosessorene - en av de viktigste faktorene for opplevd ytelse. Passmark-testene sier mye om hva du kan forvente, og i diagrammet under har vi illustrert styrkeforholdet mellom dem, basert på tester av tusenvis av PC-er med samme prosessorer:

Illustrasjon: Dinside
Illustrasjon: Dinside Vis mer

Som du ser, er prosessoren i PC-en fra Elkjøp den klart kraftigste, mens prosessoren i den meget rimelige PC-en fra Dustin, er så svak at den vil takle tyngre oppgaver langt dårligere. Resultatet blir mer venting og forsinkelser.

Vårt valg

VINNER: HP 14 fra Elkjøp koster 3.990 kroner, og gir mest for pengene akkurat nå.
VINNER: HP 14 fra Elkjøp koster 3.990 kroner, og gir mest for pengene akkurat nå. Vis mer

Denne gangen er det liten tvil om hvilken maskin som gir mest for pengene. Den enkle forklaringen er at den aktuelle PC-en tidligere har kostet vesentlig mer, men nå selges til redusert pris en periode.

HP 14 fra Elkjøp har den kraftigste prosessoren, er den eneste med den nye USB-C-porten, Wi-Fi 6-støtte, bakbelyst tastatur og fingeravtrykkleser. Det er samtidig den letteste maskinen, og er det klart beste PC-tilbudet vi har funnet i denne klassen i august.

Få også med deg denne testen av kraftigere PC-er til skolestart (+):

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer