De feteste grafikkortene sommeren 2003

Grafikkortene blir som alltid raskere og raskere, og det er lett å miste oversikten. Vi har testet og sammenlignet noen av toppmodellene akkurat nå, og her er vår rapport!

Publisert
Sist oppdatert

Grafikkort

  1. Asus GeForce 3 Ti 200
  2. De feteste grafikkortene sommeren 2003
De feteste grafikkortene sommeren 2003


Som vanlig er det ATI og NVIDIA som kjemper om tronen i samtlige segmenter av grafikkortmarkedet. ATI har den siste tiden fått en meget sterk posisjon, takket være de nyeste Radeon-brikkene. NVIDIA klarte derimot å bomme ganske kraftig med sin forrige satsning, GeForce FX 5800, som ikke levde opp til forventningene. Nå er de imidlertid tilbake med FX 5900, som er en langt bedre løsning.

Vi prøvde tre grafikkort i en kraftig testmaskin (3 GHz Pentium 4 - 800 MHz FSB, med 1 GB DDR-RAM og nytt Intel-hovedkort med 8x AGP). Kortene vi har testet er utstyrt med brikkene GeForce FX 5900 Ultra med 256 MB DDR RAM, GeForce FX 5900 med 128 MB DDR RAM samt ATI Radeon 9800 Pro med 128 DDR RAM. Vi hadde dessverre ikke en 256 MB-utgave av Radeon-kortet tilgjengelig, men vi kommer tilbake til dette kortet senere.

La oss først sammenligne de råe spesifikasjonene på disse kortene. NVIDIA fokuserer nok en gang på ren kraft, med 450 MHz klokkehastighet på prosessoren, og 850 MHz på minnet. Den totale minnebåndbredden er på 27,2 GB/s. ATIs løsning er mer elegant, med 380 MHz/680 MHz-klokkehastigheter og en litt mer begrenset minnebåndbredde. ATI har derimot satset mye på å optimalisere bildekvaliteten, med avansert antialiasing-løsning.

Hvem er raskest?

Vi foretok noen raske tester og målte kortene opp mot hverandre. En ting er i alle fall klart: Det er ikke lett å kåre en vinner.

Vi brukte blant annet 3DMark 2003. Dette programmet er meget kontroversielt, på grunn av mange påstander om innebygd juks i driverne til grafikkortene, som får kortene til å virke raskere med programmet. Diskusjonen endte med at Futuremark, selskapet bak 3DMark 2003, slapp patch 330, som skal eliminere alle optimaliseringer i grafikkortdriverne. Det er også denne versjonen vi brukte i våre tester.

For å sjekke ytelsen i et ekte spill, brukte vi Unreal Tournament 2003. Dette spillet er blant de mest relevante akkurat nå, da det er svært godt tilpasset den aktuelle generasjonen av maskinvare.

Til slutt prøvde vi den gamle traveren Quake III: Arena. Selv om spillet begynner å bli temmelig utdatert, er det fremdeles et godt verktøy for å sjekke forskjellene kortene i mellom. Og for noen hastigheter vi oppnådde!!

Klikk her for gjennomgang av GeForce FX 5900 Ultra

Klikk her for gjennomgang av GeForce FX 5900 128 MB

Klikk her for gjennomgang av ATI Radeon Pro

Klikk her for oppsummering

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer