De første Java-brikkene

Programmeringsspråket Java har vokst svært raskt og spiller allerede en viktig rolle, både på Internett og i mange andre applikasjoner, fra smartkort til stormaskiner. På Comdex viser Sun de første brikkene som kan kjøre Java-kode direkte.

I første omgang er Java-brikkene mest aktuelle for små elektronikk-enheter.
I første omgang er Java-brikkene mest aktuelle for små elektronikk-enheter. Vis mer
Publisert

Det er Sun som eier rettighetene til Java, og avdelingen "picoJava" hos Sun Microelectronics som står for de første Java-brikkene:

– Dette er et skikkelig gjennombrudd for oss, sier Fadi Azhari, som er picoJava-sjef hos Sun. For første gang kan vi kjøre Java direkte på silikon, uten å måtte gå omveien om minnekrevende programvare i form av JIT-kompilatorer.

Akkurat i tide

JIT står for "Just In Time", og en JIT-kompilator er i Java-sammenheng en programvare som oversetter Java-programmer fra Java byte-kode til maskinkode like før programmet skal kjøres.

Bruker du f.eks. en PC, har nettleseren din en innebygd JIT-kompilator. Javas byte-kode er den samme uansett maskinplattform, men nettleserens kompilator sørger for å oversette byte-koden til maskinkode som er tilpasset den enkelte plattformen.

Med en Java-brikke slipper man unna denne oversettelsen, som tar tid og legger beslag på både prosessor- og minneressurser. En Java-brikke utfører Java-koden direkte, på samme måte som en Intel-prosessor utfører instruksjoner som er skrevet i Intel maskinkode. Det innebærer også at kostnadene blir langt lavere – en kritisk faktor for mange typer forbrukerelektronikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer