De første Java-brikkene

Programmeringsspråket Java har vokst svært raskt og spiller allerede en viktig rolle, både på Internett og i mange andre applikasjoner, fra smartkort til stormaskiner. På Comdex viser Sun de første brikkene som kan kjøre Java-kode direkte.

I første omgang er Java-brikkene mest aktuelle for små elektronikk-enheter.
I første omgang er Java-brikkene mest aktuelle for små elektronikk-enheter. Vis mer
Publisert

Det er Sun som eier rettighetene til Java, og avdelingen "picoJava" hos Sun Microelectronics som står for de første Java-brikkene:

– Dette er et skikkelig gjennombrudd for oss, sier Fadi Azhari, som er picoJava-sjef hos Sun. For første gang kan vi kjøre Java direkte på silikon, uten å måtte gå omveien om minnekrevende programvare i form av JIT-kompilatorer.

Akkurat i tide

JIT står for "Just In Time", og en JIT-kompilator er i Java-sammenheng en programvare som oversetter Java-programmer fra Java byte-kode til maskinkode like før programmet skal kjøres.

Bruker du f.eks. en PC, har nettleseren din en innebygd JIT-kompilator. Javas byte-kode er den samme uansett maskinplattform, men nettleserens kompilator sørger for å oversette byte-koden til maskinkode som er tilpasset den enkelte plattformen.

Med en Java-brikke slipper man unna denne oversettelsen, som tar tid og legger beslag på både prosessor- og minneressurser. En Java-brikke utfører Java-koden direkte, på samme måte som en Intel-prosessor utfører instruksjoner som er skrevet i Intel maskinkode. Det innebærer også at kostnadene blir langt lavere – en kritisk faktor for mange typer forbrukerelektronikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.