De første Windows 7-installasjonene

Vi har installert Windows 7 på en rekke maskiner, her er våre foreløpige erfaringer fra prosessen.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går, 6. august 2009, fikk DinSide Data tilgang til Windows 7 Build 6.1.7600.16385.win7_rtm.090713-1255, bedre kjent som den endelige versjonen av operativsystemet. Vi har allerede kjørt testinstallasjoner på flere av våre maskiner, og vi er generelt meget godt fornøyd med resultatet.

Svært god driverstøtte

Det har i nesten alle tilfellene ikke vært nødvendig å installere drivere i etterkant, alt var inkludert i installasjonen. Det er for øvrig vårt generelle inntrykk at Windows 7 (32-bits versjonen) har langt flere drivere innebygd til populær maskinvare enn hva forgjengeren, parantes-windowsen Vista hadde.

Også tilleggsutstyr, deriblant nyere multifunksjonsskrivere fra Canon og HP, trådløse og vanlige nettverkskort, skannere, webkameraer og grafikkort fungerte i alle tilfellene "rett ut av boksen" hos oss. Dette har aldri vært en selvfølgelighet i tidligere Windows-versjoner, men hvis våre erfaringer er gjengse, og mye tyder på det, vil dette gjøre livet lettere for systemadminstratorer som har ambisjoner om å oppgradere mange maskiner.

Vi har installert Windows 7 på maskiner basert på brikkesettene Intel i945, G31 og P35, samt AMD Nforce 5x, 6x og 7x-baserte maskiner. Grafikkortene omfatter flere Geforce 6x, 7x, 8x og 9x-seriene, samt ATI Radeon 3x og 4x-baserte kort.

Kun i enkelte tilfeller, og da alltid med maskinvare som er 4-5 år gammel eller eldre, har vi støtt på utfordringer. Et par eldre webkameraer fra Logitech støttes ikke overhodet, disse var heller ikke støttet i Vista. To trådløse nettverkskort fra 3Com og Cnet fikk vi til å virke med Vista-drivere.

Selve installasjonen har tatt fra 14 minutter på den raskeste maskinen (firekjernet AMD Phenom II-prosesor E905) til 30 minutter på de svakeste maskinene med Intel Atom-prosessor.

Det er imidlertid viktig å poengtere at det i mange tilfeller vil være en fordel å installere drivere som man laster ned direkte fra produsenten, også i Windows 7. Slike drivere kan ofte by på mer ytelse og bedre funksjonalitet.

Også på minibærbar

En av maskinene fra sistnevnte kategori, er en Acer Aspire One, blant de mest populære minibærbare på markedet, og en maskin som fortsatt selges med Windows XP. Til vår store positive overraskelse kjører Windows 7 minst like bra på denne relativt beskjedne utrustede PC-en som det aldrende Windows XP.

Men for å installere Windows 7 på en maskin som ikke er utstyrt med DVD-leser, må man kjenne til et smart USB-tips. Du kan nemlig installere operativsystemet fra en oppstartbar minneplugg (eller minnekort) med mer enn 2,5 GB ledig plass.

Her forteller vi deg hvordan du gjør det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer