De idiotiske Facebook-tabbene

Det finnes bruk, det finnes misbruk og det finnes rene tåpeligheter.

MÅ BARE OPPDATERE STATUSEN: Fort gjort, men det kan betale seg å tenke gjennom hva du legger ut, og hvem som får se det. Foto: Colourbox.com
MÅ BARE OPPDATERE STATUSEN: Fort gjort, men det kan betale seg å tenke gjennom hva du legger ut, og hvem som får se det. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Takk gud for Facebook! Jeg fant i alle fall ut at du er en bedragersk gris før bryllupet!Hevngjerrig italiensk kvinne etter at hun fant Facebook-bilder av forloveden i tett omfavnelse med kvinnebryster som ikke hørte henne til.


Det kan være smart å lære seg å bruke Facebook-opplysningene effektivt. Da kan man nemlig både avsløre sleipe svindelforsøk og falske Facebook-sider. Med noen enkle grep kan du også hindre snoking i skattetall via Facebook og sørge for at bare de du vil slippe inn i fjesboklivet ditt faktisk får se hva du legger ut her.

Her er eksempler som viser hvor viktig det er å ha kontroll på hva du legger ut på sosiale nettverkstjenester.

Jobb og nettverk er ikke nødvendigvis to sider av samme sak

Et mye diskutert tema nå er hva norske arbeidstakere faktisk kan skrive på nettverkstjenester som Twitter og Facebook. Kommentator Elin Ørjasæter er blant dem som har tatt opp dette i media.

Her er et eksempel fra norsk arbeidsliv. En ansatt som gikk hardt ut mot egen sjef på Facebook, måtte tåle både skriftlig advarsel og oppklaringsmøte med sjefen.

Også den amerikanskje Twitter-brukeren som rakket ned på kommende arbeidsgiver fikk litt å slite med i etterkant. I mange land er oppsigelsesvernet relativt svakt, og det finnes flere eksempler på ansatte som har mistet jobben etter å ha kommet med negative karakteristikker av arbeidsgiver.

Ikke gjør dette, om du vil beholde jobben

Tyver og idioter

Hva med deg?

Har du lagt ut ting på sosiale nettverk som du i ettertid har angret på? (Avsluttet)
Nei, jeg er svært påpasselig(66%) 1516
Er ikke aktiv i slike nettverk(24%) 558
Ja, dessverre har det skjedd(9%) 216
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det har ikke manglet på advarsler omkring at din adferd på Facebook kan bidra til å eksponere deg på uheldige måter. For eksempel kan tyver lett finne ut at løsttastende personer er på ferie og at hjemmet står åpent for visitt.

På den annen side har vi sett eksempler på dumme tyver som i praksis har avslørt seg selv ved bruk av sosiale nettverk. En av mange slike historier gjelder en 19-åring fra USA som ble avslørt etter innbrudd. Hvordan? Jo, i følge Mashable sjekket han Facebook-kontoen sin før han forlot huset med to diamantringer, og glemte i tillegg å logge ut.

Myndighetene har forøvrig åpent fortalt at sosiale nettverk og informasjon på nett brukes til å avsløre privatøkonomisk snusk.

Les også: Se hva de skriver om deg

Poket - ble arrestert

Poking er en måte å si hei på på Facebook. Sikkert omtrent like irriterende som "nudge" på MSN messenger. Og ikke bare irriterende. En kvinne fra Tennessee er tiltalt for brudd på besøksforbud overfor en annen kvinne etter å ha poket henne. Pokingen ga henne en tur i varetekt, og hun risikerer i tillegg fengselsstraff.

Heldigvis finnes det også eksempler på det motsatte. Tenåringen Rodney Bradford ble omtalt over hele verden etter at han faktisk slapp unna fengsel og rettssak for ran, etter at hans Facebook-oppdatering ga ham alibi.

Farlig for forholdet

En italiensk kvinne som nær stod på kirketrappen for vielsen, fant ut at forloveden hadde kost seg litt vel mye med en annen kvinnes avkledte frontparti. Og hun fant det selvfølgelig ut på Facebook. Kvinnen som i italienske medier kun ble identifisert som Valeria A. avblåste vielsen med forloveden Antonio M. Og i tillegg hengte hun ut synderen i den riktig gammeldagse formen for gapestokk - i form av plakater som var å se over hele Roma, med bilde fra mannens profil.

Takk gud for Facebook! Jeg fant i alle fall ut at du er en bedragersk gris før bryllupet! var kvitteringen fra Valeria A. og de 548 gjestene som var ventet i bryllupet.

En undersøkelse fra Sverige viste at åtte prosent sier at de bruker Facebook for å spionere, og samlivseksperter ser ikke bort fra at bruken av sosiale nettverk kan skape trøbbel på hjemmefronten.

De som lover for mye?

Bryson Wallace er mannen som står bak siden der han hevder han vil skifte navn til Megatron dersom han får 100.000 tilhengere. Foto: Facebook
Bryson Wallace er mannen som står bak siden der han hevder han vil skifte navn til Megatron dersom han får 100.000 tilhengere. Foto: Facebook Vis mer


Undommen José Romero fra Ecuador lovte muligens alt for mye. Han sa han skulle tatovere 151 Pokemon på ryggen om gruppen hans fikk en million medlemmer. Gruppen er allerde oppe i over 617.000 medlemmer, og Romero skal ha gått i dekning og har stengt sin personlige Facebook-profil.

Så gjenstår det å se om mannen som nå i følge Facebook-profilen heter Bryan Wallace, faktisk vil holde det han lover i gruppen han har opprettet: - Om 100.000 melder seg på, vil jeg endre navn til Megatron.

Les også: Tjen penger på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer