DAC til PC og stereo

De kan koste 240.000 kroner. Denne gjør samme jobb til 2.400

Gir musikk fra PC og Spotify et skikkelig løft.

NORSK VELLYD: Henry Audio-boksen lages i Tyskland, men er utviklet i Norge. Til 2.399 kroner leverer den lyd som kan hevde seg mot DAC-er til hundre ganger prisen. Foto: Tore Neset
NORSK VELLYD: Henry Audio-boksen lages i Tyskland, men er utviklet i Norge. Til 2.399 kroner leverer den lyd som kan hevde seg mot DAC-er til hundre ganger prisen. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først noen ord til den uinvidde: Hva i all verden er en DAC, og hvorfor trenger jeg det?

Kort fortalt står de tre bokstavene for Digital-to-Analog Converter, på norsk digital til analog-omformer.

Spotify, nettradio og det meste annet vi hører på kommer den digitale veien. Men vi trenger altså en dings som omformer disse digitale signalene til lyd som vi faktisk kan høre - den som kommer ut av høyttalerne eller hodetelefonene.

Komprimerer musikken

Små brikker som gjør denne omformingsjobben sitter i det aller meste av utstyret vi hører musikk på, både mobiltelefoner, musikkstrømmere og DAB-radioer.

På den digitale siden handler det bare om tall, så her har maskinvaren mindre betydning. Derimot kan formatet lyden serves i ha betydning. For eksempel har radiosystemene DAB og DAB+ fått mye kritikk for at mye data kuttes og lyden dermed blir nokså trist.

Det samme gjelder til dels også Spotify, som også tar vekk en del musikkdata for at folk med treg internettforbindelse ikke skal oppleve avbrudd i musikken.

Slik komprimering går ut over lyden. Det låter ikke riktig så bra som CD, selv om du bruker den høyeste kvalitetsklassen (320 kilobit pr. sekund).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer