Derfor blir 2022 et veldig spennende år for smarthus

De kuleste nyhetene til smarthuset ditt

Smarte støvsugere og munnbind eller kjøkkenkran uten håndtak ...

ROBOTSTØVSUGER: Den nye modellen til Roborock kan tømme seg selv, og har en dokk som både fyller på vann og vasker moppen. Foto: Produsenten
ROBOTSTØVSUGER: Den nye modellen til Roborock kan tømme seg selv, og har en dokk som både fyller på vann og vasker moppen. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smarte støvsugere og munnbind, kjøkkenkraner uten håndtak og sensorer som varsler deg hvis noen knuser et vindu i boligen din – det skorter ikke på spennende smarthusnyheter under teknologimessa CES i Las Vegas, som avholdes denne uka.

Smarthusmarkedet vokser i stor fart, og i år blir det ekstra interessant å følge med på nyhetene. Da lanseres nemlig standarden Matter som skal sørge for at flere av de smarte produktene snakker sammen. Alle produkter med Matter-stempel skal etter planen fungere sømløst sammen, og rundt 200 selskaper har registrert seg som deltakere.

Deriblant giganter som Apple, Google, SmartThings (Samsung), Signify (Philips Hue), Huawei, Ikea og Assa Abloy (Yale Doorman).

En ny type innbruddssensor

Amazon er også på den lista, og selskapet har en rekke smarte produkter under merkevaren Ring. Under CES introduserer Ring en ny sikkerhetssensor som varsler deg hvis noen knuser en rute i boligen din.

Ring Alarm Glass Break Sensor festes ikke direkte på vinduet, men i nærheten av det og bruker mikrofoner for å oppdage lyd fra knust glass. Sensoren skal være i stand til å gjenkjenne vindusknusing på opptil 7,62 meter, og bruker AI-teknologi for å skille mellom dette og klirrende nøkler og liknende for å hindre falske alarmer, ifølge Ring.

Sensoren lanseres i midten av februar.

Ring Alarm Glass Break Sensor varsler deg hvis et vindu i boligen din blir knust. Foto: Ring
Ring Alarm Glass Break Sensor varsler deg hvis et vindu i boligen din blir knust. Foto: Ring Vis mer

En helt annerledes lyspære

Det første steget mange tar inn i smarthusverden, er å kjøpe smarte lyspærer, som kommer i en rekke former og utgaver. Blant annet en oppladbar lyspære fra Ikea som også kan fungere som en lommelykt.

Smarthusprodusenten Sengled har tenkt i litt andre baner og forsøker seg med å koble smart belysning sammen med smart helse.

Sengled Health Monitoring Bulb er ikke bare en lyspære. Nei, på ingen måte. Den kan også spore hjerterytmen og søvnen din, men også kroppstemperaturen, og dette ved hjelp av radarer.

På nåværende tidspunkt er det kanskje litt vanskelig å se nytteverdien i en lyspære som kan dette, men produktet er fortsatt under utvikling, så Sengled har mer tid på å overbevise oss.

Introduserer man en lyspære som kan spore hjerterytme og søvn, fortjener man nok en CES-utmerkelse. Foto: Sengled
Introduserer man en lyspære som kan spore hjerterytme og søvn, fortjener man nok en CES-utmerkelse. Foto: Sengled Vis mer

Fullkroppsskanneren

Vi holder oss litt til i helsesfæren, men det neste produktet har ingenting med lyspærer å gjøre. Tidligere Nokia-eide Withings har i lang tid hatt fokus på smart helse, og under CES debuterer selskapet en ny kroppsvekt, kalt Body Scan.

Som navnet avslører, gjør Body Scan mer enn å måle vekta og fett- og muskelprosenten din. Den kan også registrere og vurdere nerveaktivitet, kardiovaskulær helse og alder og måle segmental kroppssammensetning, skriver selskapet i en pressemelding.

Kroppsvekta, eller skanneren om du vil, har et uttrekkbart håndtak som inneholder en rekke sensoren som brukes for å skanne kroppen.

I pressemeldingen skriver Withings at Body Scan forventes å være på markedet i andre halvdel av 2022, med en veiledende pris på 3390 kroner. Produktet er avhengig av CE/FDA-godkjenning før det kan bli tilgjengelig for salg.

Withings Body Scan kan måle mer enn badevekta di. Foto: Withings
Withings Body Scan kan måle mer enn badevekta di. Foto: Withings Vis mer

Gjør «alt» selv

Er det ett smarthusprodukt det er stor interesse for om dagen, så er det robotstøvsugere. Det er jo tross alt behagelig å få en dings til å ta seg av renholdet hjemme, selv om vi anbefaler å ta fram moppen og støvsugeren innimellom, og Xiaomi og Ecovacs ønsker å gjøre det enda mer komfortabelt for oss.

Under CES avduket de hver sin robotstøvsuger, Roborock S7 MaxV Ultra og Deebot X1 Omni, hvis dokkingstasjon kan vaske den tilhørende moppen og fylle på robotstøvsugerens vanntank. Robotstøvsugerne vil naturligvis også tømme støvbeholderen direkte i dokkingstasjonen.

Det eneste du dermed trenger å gjøre, er å fylle på vanntanken med vann og tømme dokkingens støveholder fra tid til annen. Så blir det jo interessant å se hvordan det fungerer i praksis.

Dokken Roborock S7 MaxV Ultra kan både vaske moppen og fylle på vanntanken. Foto: Produsenten
Dokken Roborock S7 MaxV Ultra kan både vaske moppen og fylle på vanntanken. Foto: Produsenten Vis mer

Smarte kjøkken og bad

Og apropos renhold. Det amerikanske selskapet Kohler, som har spesialisert seg på å gjøre baderom smarte, er klar med en takhengende kjøkkenkran som styres via en liten Bluetooth-enhet.

Tanken bak Kohler Purist Suspend er å gi kjøkkenbenken en renere overflate ved å flytte krana opp i taket. Det ser i det minste spektakulært ut.

Kohler har også et «tappe-sett» og en digital ventil som sørger for at du kan fylle opp badekaret til din foretrukne temperatur og vanndybde. Ikke nok med det. Og ja, settet gjør det mulig å både fylle og tømme badekaret.

Du kan styre settet enten med stemmekommandoer, i Kohlers Konnect-app eller med en tilhørende fjernkontroll.

Ja, du ser riktig. Kjøkkenkrana er takhengt. Foto: Kohler
Ja, du ser riktig. Kjøkkenkrana er takhengt. Foto: Kohler Vis mer

Hub-en Samsung-brukerne venter på

Ikke alle av disse smart produktene er annonsert for Norge. Ett av dem er Samsungs smarthus-dashbord for SmartThings. Samsung Home Hub er noe mange SmartThings-brukere har ventet på, men enn så lenge er den bare annonsert for Sør-Korea.

På huben får du rask og enkel oversikt over de tilknyttede smarthusproduktene dine, og systemet skal være i stand til å vise deg den informasjonen det tror du trenger, ved hjelp av kunstig intelligens.

Samsung Home Hub består av en 8,4-tommers stor skjerm og en dokkingstasjon. Huben har mikrofoner og høyttalere slik at den kan lytte til stemmekommandoer.

Den lanseres først i Sør-Korea i mars, og seinere i flere markeder.

Samsung Home Hub er nok noe flere SmartThings-brukere har venta på. Foto: Samsung
Samsung Home Hub er nok noe flere SmartThings-brukere har venta på. Foto: Samsung Vis mer

Smart hunde- og katteluke

Smarthuset skal ikke bare gjøre livet mer behagelig for menneskene som bor i det, men også dyrene skal få en bedre hverdag. Undertegnedes katt har gått i vinterdvale og ligger stort sett bare på de varme baderomsflisene, så en kan jo lure på om de trenger noe mer.

Men jo da. Selskapet MyQ står klare med Pet Door Portal, som er en smart hunde- og katteluke. Har du savnet muligheten for å fjernstyre hundeluka?

Vel, nå kan du det. MyQ Pet Door Portal har også kamera for videostrømming og både mikrofon og høyttaler med støtte for toveiskommunikasjon, som i hvert fall vi katteeiere vet egentlig bare er enveiskommunikasjon.

Dette er noe så spennende som en smart hundedør. Foto: MyQ
Dette er noe så spennende som en smart hundedør. Foto: MyQ Vis mer

Og hva er prisen på en smart dyreluke? Jo, den starter på 3000 dollar, som tilsvarer rundt 26 500 kroner med dagens kurs. Det får være opptil enhver hunde- og katteeier om den er verdt prisen ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer