De lastet ned de ti mest populære

…og så ble PC-en fylt opp med søppel.

POPULÆRT: Bare den siste uka har hundre tusenvis lastet ned gratisprogrammer fra download.com. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
POPULÆRT: Bare den siste uka har hundre tusenvis lastet ned gratisprogrammer fra download.com. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes tonnevis av gratisprogrammer til PC og Mac, og selv om de fleste av dem har en offisiell hjemmeside det går an å laste dem ned fra, finnes det også mange nettsteder som samler opp gratisprogrammer som tilbys for nedlasting.

Skjønt, gratisprogrammer er ikke det det en gang var. For noen år tilbake skrev vi støtt og stadig artikler om gratisprogrammer på Dinside, og den gangen var de faktisk gratis – uten liten skrift.

Nå til dags er det blitt mer og mer vanlig at programmene også kommer med andre, uønskede programmer innbakt (fordi utviklerne da får betalt av denne tredjeparten), og holder man ikke tunga rett i munnen, kan man fort ende opp med en ny verktøylinje, en ny startside, en ny standard søkemotor, falske sikkerhetsprogrammer eller andre ting man egentlig ikke ville ha i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Slik fjerner du Java

Lastet ned de ti mest populære fra download.com

Redaksjonen i Howtogeek bestemte seg for å gjøre et eksperiment: De lastet ned de ti mest populære Windows-programmene fra nettstedet download.com; kanskje den mest populære siden av alle.

I følge Download.com selv, tar de ikke i mot programmer som installerer uhumskheter på brukerens maskin, og følgelig burde eksperimentet være helt trygt.

Howtogeek tok et par forbehold: De lastet ikke ned mer enn ett antivirusprogram (å ha flere kjørende samtidig gjør ofte at de mistenker hverandre for å være virus), og de tok en «mannen i gata»-tilnærming der man bare klikker seg igjennom installasjonen uten å endre på ting som er krysset av som standard.

Den største trusselen nå: Tar filene dine som gisler

Det begynte greit nok …

Avast antivirus var første post på programmet, og med på kjøpet ble Dropbox installert, som jo er anerkjent tjeneste som mange bruker – ikke det verste å «få med på kjøpet», selv om man egentlig ikke hadde tenkt seg det i utgangspunktet.

GREI START: Med mindre man huker det bort, installeres også Dropbox når man installerer Avast; en tjeneste vi tross alt varmt kan anbefale. Foto: HOWTOGEEK
GREI START: Med mindre man huker det bort, installeres også Dropbox når man installerer Avast; en tjeneste vi tross alt varmt kan anbefale. Foto: HOWTOGEEK Vis mer


Verre ble det på det neste programmet, KMPlayer. Her klikker man seg igjennom det man tror er brukervilkår, og dermed blir det installert både det ene og det andre, blant annet Spigot, som tar over en del funksjonalitet i nettleseren, PC Cleaner-programvare som skal rydde opp i Windows-registeret og Search Protect; nok et stykke søppel man ikke vil ha på maskinen.

Til slutt endte installasjonen med at alt hang seg opp der de oppdaget nok et program som tok over nettleseren:

That’s right, we’ve installed one non-antivirus app from CNET Downloads so far, and we’ve been presented with three browser hijackers and one fake registry cleaner.

LES NØYE: Det ser ut som vanlige brukervilkår, men her takker man ja til å installere uhumsk programvare som tar over sentrale funksjoner i nettleseren.
LES NØYE: Det ser ut som vanlige brukervilkår, men her takker man ja til å installere uhumsk programvare som tar over sentrale funksjoner i nettleseren. Vis mer


789 «feil»

PC Cleaner-programvaren startet automatisk og fant 789 «feil» med maskinen som burde fikses. Dette til tross for at eksperimentet startet med en helt ren Windows-installasjon.

Deretter baller det på seg med popupvinduer, programmer som ikke blir lastet ned fordi Avast (antivirusprogrammet) gjør jobben sin, andre uønskede programmer (Advanced system care, IOBit Malware Fighter …)

Og det ender opp i totalt kaos. Det ene programmet etter det andre skriker om at ett av de andre programmene gjør noe de ikke får lov til, reklame spretter opp her og der, nettleseren vil ikke en gang starte og maskinen blir i praksis helt ubrukelig.

Hele historien finner du hos Howtogeek.

KAOS: Dette er bare noe av det som ble installert på maskinen som følge av at Howtogeek lastet ned de ti mest populære gratisprogrammene fra download.com.
KAOS: Dette er bare noe av det som ble installert på maskinen som følge av at Howtogeek lastet ned de ti mest populære gratisprogrammene fra download.com. Vis mer


Så hva skal man gjøre?

Nettstedet har postet en oppfølgerartikkel der de har gått igjennom de mest populære nedlastingssidene, og det ser ikke ut til at de andre er noe bedre.

Vil du laste ned et gratisprogram bør du med andre ord finne den offisielle nettsiden og holde tunga veldig rett i munnen når du installerer programmet slik at du får krysset vekk det du ikke vil ha med på kjøpet.

KJEKK: Ninite lar deg huke av en rekke gratisprogrammer, for så å installere alle – uten uønsket vedheng.
KJEKK: Ninite lar deg huke av en rekke gratisprogrammer, for så å installere alle – uten uønsket vedheng. Vis mer


En tjeneste vi liker godt i vår redaksjon er Ninite. Her kan du huke av programmene du ønsker å installere, trykk install og resten går av seg selv. Og det beste av alt: Alle uønskede vedheng er luket bort for deg, så du får bare det du ber om.

Et godt tips er også å installere Unchecky, som automatisk oppdager når et gratisprogram vil dytte på deg noe ekstra, slik at det automatisk fjerner de nødvendige kryssene for deg.

Har du kjøpt ny PC følger det ofte med en del «crap» på kjøpet – det tar PC Decrapifier seg av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer