De mellomstore iPodanleggene

Publisert
Sist oppdatert

I mellomklassen har vi testet 4 anlegg. Her er det stor variasjon i løsningene, som spenner fra den velkjente firkantede Tivoli-radioen i iPod-matchende utgave til JBL sin svært spesielle ring-design.

Nederst i hver omtale finner du oppsummering og terningkast.

Les også: De minste anleggene
Les også: De største anleggene

Tvoli iPal

Dette er en velkjent sak og ingen nyhet, men nærmest en klassiker. Den er først og fremst en radio - og en utmerket sådan, men har også inngang for andre lydkilder.

Den har ingen dokk for plassering av iPod, så hvis du ønsker dette må du kjøpe en separat dokk. Apple har en egen dokk, men det finnes også alternativer fra andre produsenter.

De mellomstore iPodanleggene


Tilkoblingen er med en 3.5" stereo jack som følger med. Den kobles til hodetelefonuttaket på iPod eller en hvilken som helst annen spiller og plugges inn i AUX inn på iPal. Det er også en hodetelefonkontakt bak på iPal, men det er altså en utgang for hodetelefoner, for å høre på iPal radio (eller en tilkoblet iPod).

De mellomstore iPodanleggene


Det er ingen tonekontroller på iPal, bare en radiobånd-velger og volumkontroll.

iPal drives med en oppladbar batteripakke som varer i opptil 16 timer. Denne pakken kan skiftes ut, men det er mer en serviceoperasjon enn et vanlig batteribytte og krever verktøy. Skal du på langtur i strømløse omgivelser kan du altså ha med ekstra oppladete batteripakker.

Lydkvalitet

Anlegget byr på velkjent Tivoli-lyd, som er spesielt god på stemmegjengivelse. Dette gjør den utmerket till radio, men også til mye musikk. Allsidigheten er derimot ikke like imponerende, det blir for mye mellomtone til at den fungerer like bra til alle typer musikk og lydbilder.

Lydnivåaet målte vi til 80 dB, som er det svakeste av alle deltakerne i testen. Dette er ikke noe å skamme seg over, siden det er en mono-enhet, med en enslig høyttaler som skal ta seg av jobben.

Konklusjon

Tivoli Pal er en populær klassiker, som fornyet markedet for portable radioer. De finnes i tusener av hjem, også i denne testerens. iPal-utgaven har en farge som er tilpasset den klassiske iPod, men ellers er det samme anlegget som alle andre Pal-radioer.

Siden det er en mono-enhet har den innebygde begrensninger når det gjelder lydopplevelse. Til bakgrunnsmusikk når man holder på med annet fungerer det utmerket, særlig på musikk hvor sang og tekster er i fokus, men for å lytte med oppmerksomhet til musikalske detaljer blir det ikke like stas.


JBL Radial Micro

Dette er den mest oppsiktsvekkende høyttaleren i testen, med god margin. Designet ligner ikke på noe annet lydutstyr vi noen gang har sett, og vi har sett en del...

Å beskrive den er vanskelig, her er det uten tvil på plass med et bilde:

De mellomstore iPodanleggene


Høyttalerne er plassert på sidene, det er 4 elementer totalt. Forsterkeren er på 2 x 10 watt.

Betjeningen skjer med fjernkontrollen eller de to blanke knappene på hver side av dokken, som øker eller senker volumet.

De mellomstore iPodanleggene


Tilkoblingene på baksiden har lydinngang å koble til både andre lydkilder, videoutgang til skjerm eller TV og USB til PC/Mac.

Dette er en stasjonær enhet siden den ikke kjører på batteri (men den er praktisk å bære i bøylen sin...)

Den veier en halvkilo og er 20 cm i diameter. På det bredeste nederst måler den 9 cm.

Lydkvalitet

Også dette anlegget har tydelig JBL-signatur i lyden, med stor klarhet i mellomtone og diskant. Bassgjengivelsen er også bra i forhold til størrelsen, det er god dynamikk, med en viss komprimering ved høyere nivåer. Dette gjør at anlegget ikke går i ubehagelig vreng ved fullt pådrag.

Det eneste ankepunktet er at det blir litt for smalt lydbilde på grunn av designet.

Konklusjon

JBL Radial Micro er et meget spesielt anlegg med utfordrende design, vi synes det er stilig. Lydkvaliteten er god, formatet er kompakt og egenskapene gjør at det kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. Minus for ikke batteridrift.


Creative Playdock i500

Creative har forsøkt å matche de tradisjonelle iPod-designet sett forfra og i fargevalg, men fra siden og bakfra er den mer klumpete, med buet bakside og behagelige avrundete hjørner. En "hule" på baksiden fungerer som håndtak når du skal bære anlegget med deg.

Anlegget er det klart største i denne prisgruppen, og inneholder en sub-bass med bassport på baksiden i tillegg til de to fronthølyttalerne. Dette gir en bedre bassgjengivelse, men gir ikke alltid et bedre lydbilde, den kan bli litt "tungt i sessen".

På toppen finner vi et stort hjul for volumkontroll, noe vi liker bedre enn pluss og minus-knapper.

De mellomstore iPodanleggene


På baksiden finner vi tilkobling for lyd inn, hodetelefoner, utgang for video/lyd (AV) og strøm. Det er også en egen volumkontroll for sub-bassen.

De mellomstore iPodanleggene


Lydkvalitet

På grunn av sub-bassen har dette anlegget langt dypere bass enn de andre systemene i klassen. Likevel leverer det ikke så mye vellyd som utseendet og konstruksjonen skulle tilsi. Det er først og fremst problemer med mellomtonen, og anlegget grøter seg til på omtrent samme lydstyrke som de andre i klassen. Da hjelper det ikke om det rister med i bånn.

Konklusjon

Anlegget er stort og har muligens et litt spesielt utseende som vi ikke falt for, men det er en smaksak. Det spiller dypt, men ikke så pent, til tross for sub med separat volumkontroll.

Det praktiske forøvrig er på plass, bortsett fra USB-tilkobling for fullverdig dokking til en PC/Mac.


Logitech PureFi Anywhere 2

Dette anlegget er lavt og bredt og ikke spesielt dypt. For å ikke velte er det to føtter på undersiden som vippes ut og støtter opp anlegget.

Det er 2 høyttalere på hver side, som er plassert ved siden av hverandre. Dette gir et påtagelig bredere lydbilde enn det de andre små anleggene byr på.

De mellomstore iPodanleggene


Anlegget er tydelig beregnet på reisebruk, det ligger i navnet ("Anywhere"), konstruksjonen og at det følger med et praktisk futteral med lommer til strømforsyning, fjernkontroll og en ekstra dokk-adapter slik at du kan huse for eksempel en iPod eller iPhone hvis du har begge deler (mange har det).

I motsetning til (nesten) alle de andre anleggene har Logitech valgt å installere en fast oppladbar batteripakke. Her er du nødt til å ha med deg laderen hvis du skal være lenge borte og spille mye. Brukstiden er oppgitt til 10 timer.

Når anlegget er koblet til stømadapter lades også iPoden som står i.

Vi liker egentlig denne løsningen. Vanlige batterier blir dyrt i lengden, og oppladbare trenger som regel egen lader. Den optimale løsningen har imidlertid iPal (se over).

Tilkoblingene er beskjedne, her er det bare en lydinngang.

De mellomstore iPodanleggene


Lydkvalitet

Som vi har nevnt er plasseringen av høyttalerne tatt ut i bredden på dette anlegget. Det gjør at stereobildet blir bedre, spesielt fordi diskanthøyttalerne sitter ytterst. Diskant er den mest retningsbestemte delen av lydbildet, dermed blir breddeeffekten større.

I tillegg er lyden svært balansert, klar og luftig samtidig som bassen blir tydelig, om enn ikke like fyldig som på et større anlegg.

Lydnivået var imponerende uten at volum gikk på beskostning av renhet, noe som vitner om bra balanse mellom effektpåtrykk og høyttalerkapasitet.

Konklusjon

Hvis man er ute etter et reisevennlig iPodanlegg er Logitech PureFi Anywhere 2 utmerket. Det er kompakt, lett og vellydende og lett å pakke i futteralet som følger med. Som permanent hjemmeanlegg er det ikke like egnet på grunn av manglende tilkoblingsmuligheter.

Lydkvaliteten er på topp i denne klassen.


>> Les videre: De største anleggene

>> Les også: De minste anleggene

Tilbake til testforsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer