Svindel på nett

De største digitale truslene

Her er svindelmetodene du bør passe deg for i 2021, ifølge NorSIS, som mener coronapandemien har gjort situasjonen verre.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NorSIS legger i dag fram sin rapport «Trusler og trender 2021», der de peker på hvilke svindelmetoder som vil være framtredende i år.

– Nasjonal sikkerhetsmyndighet konkluderte nylig i sin rapport «Risiko 2021» med at det digitale risikobildet er skjerpet og at pandemien har forsterket dette. Derfor er det spesielt viktig at både virksomheter og befolkningen kjenner til de vanligste digitale truslene og hvordan de kan beskytte seg, sier justis- og beredskapsminister, Monica Mæland i en pressemelding fra NorSIS.

Hun viser til at rapporten deres er et viktig bidrag for å øke kunnskapen hos befolkningen om digital sikkerhet.

NorSIS peker på blant annet løsepengevirus og kontokapringer som de største digitale truslene i år.

Coronasituasjonen påvirker

– Vi vet at ulike digitale angrep rammer små og store norske virksomheter nærmest daglig, sier administrerende direktør Lars Henrik Gundersen i NorSIS.

Han mener mange ikke prater høyt om at dette skjer, og at svindlerne dermed kan bruke de samme metodene om og om igjen.

– Derfor er ikke truslene vi løfter fram i vår rapport nye, men vi ser likevel at mange av dem har blitt langt større og mer utspekulerte. Det skyldes blant annet hjemmekontor og den annerledesheten som preger manges tilværelse om dagen, sier administrerende direktør Lars Henrik Gundersen i NorSIS.

Blant annet sier nesten halvparten av dem som jobber på hjemmekontor (47 prosent) at de ikke fått informasjon av sin arbeidsgiver om hvilke regler og rutiner som gjelder for digital sikkerhet på kontoret hjemme, ifølge en representativ undersøkelse som Næringslivets Sikkerhetsråd og NorSIS har fått gjennomført.

Svindel på nett: Metodene du bør passe deg for

I Norsis´rapport trekker de fram følgende svindelmetoder som de mener er spesielt aktuelle i 2021:

  • Løsepengevirus
  • Verdikjedeangrep
  • Svindel via phishing, faktura o.l.
  • Kontokapring

For å unngå at noen tar over kontoen din er god passordsikkerhet viktig, ifølge Norsis. Veldig mange bruker fortsatt passord som 123456. De påpeker at totrinnspålogging er den beste måten å sikre seg på.

Nylig omtalte også Dinside svindel der svindlerne benytter seg av personopplysninger i større grad. Både Datatilsynet og NorSIS tror man vil se mer av dette framover.

Telenor presenterte i februar i år de svindeltrendene de tror vil prege året, ikke minst etter at det ble innført nye krav til netthandel fra nyttår. Dermed tror Telenors sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch at man vil se mer målrettet «phishing», flere falske nettsider og butikker, kapring av brukerkontoer, nye former for identitetstyveri og mer investeringssvindel i året vi er inne i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer