De største PC-irritasjonene

KOMMENTAR: Det er mye man kan irritere seg over i PC-verdenen, her er et lite utvalg.

Publisert
Sist oppdatert

Teknologi er læren om teknikker, og teknikk betyr rett og slett praktiske ferdigheter når du skal løse oppgaver. Om det er å spille jazz på Hammond B-3 orgel, strikke en genser, skrive programvare eller designe praktiske løsninger; har du ikke teknikken inne blir det ikke noe greie på det.

I dag bruker vi svært avanserte tekniske løsninger til oppgaver som før ble løst med langt enklere midler, men som var langt mer arbeidsintensive og tidkrevende. Likevel er det stadig en del av løsningene som svikter på helt elementære områder og skaper irritasjon.

Her har jeg samlet et lite personlig utvalg:

De største PC-irritasjonene

1: Strømadaptere til bærbare PC-er

De bærbare blir stadig mindre og lettere, og det er bra. Men det er en viktig del av pakka som ikke henger med, vi snakker om strømforsyningen. I dag brukes bare svitsjede stømforsyninger, det brukes ikke lenger tunge transformatorer. Dermed er selve strømforsyningen en lett liten boks.

Men i enden sitter det svært ofte en diger kontakt til en vanlig IEC-3 kabel. Dette er samme kabelen som brukes på apparater som trekker opptil 2500 watt mens en typisk strømforsyning bruker 60 watt - vi snakker om overdimensjonering av rang. Selve ledningen er av plast og er som regel ikke lett bøyelig før den er 50 grader varm (bortsett fra Apples strømkabler som er ultra-myke uansett). På enden sitter det et digert jordet støpsel, gjerne i vinklet utgave, som ikke får plass i stikkontakten fordi det sitter en kladas av en strømforsyning til et annet apparat i kontakten ved siden av.

Det finnes en alternativ nettkabel som en del produsenter har tatt i bruk. Det er samme type som har blitt brukt i barbermaskiner i alle år. Den er lett, tynnere og kontakten får plass overalt. Billigere er den også.

Men det er ikke alt. Hvorfor skal man ha løs ledning? Da må man pakke sammen strømforsyningen og nettkabelen hver for seg, og du risikerer å glemme eller miste den.

De største PC-irritasjonene


Dell har hatt en praktisk løsning på dette. Den er ikke spesielt pen, men den er praktisk. Strømledningen er av den tynne typen har en vinklet kontakt som sitter i selve strømforsyningen. Denne har buede ender og en kant rundt, så du kan snurre kablene rundt. Så sitter det en diger strikk på siden som du tar rundt og trer over en pigg. Vips så har du en tight pakke som ikke snor seg inn i alle andre ledninger og stash man har i PC-bagen.

Andre leverandører har en strips med borrelås festet i svakstrømskabelen ut av strømforsyningen, det er bedre enn ikke noe, men ikke helt i mål. Heller ikke Apple har løst dette, selv om de har en løsning som gjør at du kan sette strømkontakten rett i strømforsyningen. Ledningen til Mac'en må du surre rundt, og det er ingen måte å feste denne på.

De største PC-irritasjonene

2: Blanke overflater

Dette er en moteretning som har rådet noen år. Det ser heldigvis ut til at den er på vei ut. Apparatet - om det er en bærbar, en skjerm eller en TV - ser pent ut når det ligger i esken, men i det du tar det ut får det klart synlige fingermerker. Det ser altså møkkete ut etter noen sekunder, og det skjer uansett om du pusser det hele tiden. Løsningen er å gå med hvite hansker eller velge et apparat med en annen finish.

De største PC-irritasjonene

3: Blanke skjermer

Skjermer med blanke overflater, også kalt kontrastbelegg, går igjen på både bærbare og skjermer til stasjonære PCer. Det gir inntrykk av dypere farger, og kan være flatterende på en del bilder og film. Det blir omtrent som å skru opp bass og diskant på lydanlegget, det blir ikke riktig, men det låter "bedre".

Til mesteparten av det undertegende driver med på PC gir kontrastbelegget derimot en dårligere brukeropplevelse, med mørkere skjerm og rare kanter på tekst i visse vinkler.

Men det største problemet er alle refleksene. Alt som er av lys over hodehøyde i sittende stilling speiler seg i skjermen. Ut fra loven om tings iboende faenskap skjer dette alltid der hvor du har færrest muligheter til å endre på plassering av deg, maskinen eller lyskilden uten at det skaper nye problemer.

I gamle dager da alle skjermer var av glass og "naturlig" blanke, fantes det spesielle silkebelegg man kunne kjøpe og lime på skjermflaten for å få bort refleksene...

De største PC-irritasjonene

4: LCD feil vei

Vi har kommentert det tidligere, men gjentar det gjerne, de aller fleste LCD-skjermer på bærbare som selges i dag har en butt betraktningsvinkel. Du kan ikke avvike mye fra å stirre rett på før deler av farger eller kontrast forsvinner. Til sidene er det derimot ikke noe problem.

På TV-er er det vel og bra, men på bærbare burde det vært omvendt! Nå må du justere vinkelen på skjermen for selv å se skjermbildet, mens sidemannen ser det like godt uansett.

Løsningen hadde ganske enkelt vært å snu panelet 90 grader. Vi har lovet to is til den første produsenten som gjør noe med dette :-)

De største PC-irritasjonene

5: Harddisk festebraketter

Har du en stasjonær PC som skal få nye disker oppdager du ofte at det trengs noen spesielle typer braketter eller gummiforinger som skal skrus fast med spesialskruer for å feste diskene. Disse finner du selvsagt ikke fler av, om de fulgte med er usikkert, de sitter i hvert fall ikke i maskinen.

Alle disker er like utvendig, hvorfor ikke tilpasse disk-brønnene i maskinen til diskene UTEN spesielle remedier, slik at det bare er å sette dem rett inn? Skal det støydempes så kan jo dette gjøres i rammen utenfor slik at brukeren bare kan trekke ut og sette inn disker. Uten dikkedarier.

De største PC-irritasjonene

6: Festeskruer på VGA/DVI-plugger

Festeskruene på pluggene som sitter i skjermer og bak på PC har fått store skruknotter slik at man slipper å bruke skrutrekker for å feste eller løsne dem. Men disse skruene fungerer jo som de perfekte mothaker og tar med seg alt som er av kabler når du skal trekke fram ledningen.

Heldigivs er man i ferd med å gå over til andre typer kontakter, som HDMI og DisplayPort. Da forsvinner problemet.

De største PC-irritasjonene

7: Opp ned på USB

USB er en ypperlig oppfinnelse, de gamle serie- og parallellportene var noe herk. Men pluggen ser lik ut på liltt avstand, så når du bøyer deg bak en PC og skal sette den inn er den oftere snudd feil vei enn den riktige.

Hadde alle plugger hatt et tydelig symbol på hva som er opp og ned, som du kunne kjenne med fingrene, hadde det vært langt enklere når man ligger med hendene oppunder skrivepulten bak PCen og ikke ser noen ting.

Alle USB-kontakter er montert slik at kontaktflatene peker nedover og skjøten på metallkappen rundt pluggen skal være under. Men dette er ikke så lett å se eller huske.

De største PC-irritasjonene

8: Feil USB-kontakt

I Windows opplever vi stadig at det er viktig hvilken kontakt du plugger en USB-enhet inn i. Setter du inn et apparat i en annen kontakt må alt installeres på nytt, selv om driverfilene ligger på PCen.

Dette burde naturligvis vært løst langt mer elegant ved at operativsystemet først sjekket om denne enheten allerede var installert på en annen port og så bare endret portnummer internt. Det burde ikke være spesielt komplisert. Og ja - det begynner å bli bedre på nyere enheter, men vi er fortsatt langt unna målet!

De største PC-irritasjonene

9: Oppstartsrutiner på PC og OS

At PCer må sjekke at de er i orden og at alt er som det var hver eneste gang de slås på er bortkastet dødtid og et irritasjonsmoment.

Siden 99,999% av alle oppstarter går helt greit burde det være standard at slik sjekking er et alternativ, ikke at man regner med at det er feil og dermed må alt sjekkes. Det er tross alt ikke flymaskiner vi snakker om.

Det samme gjelder operativsystemet. At det skal bygges opp en masse kompliserte strukturer ved hver oppstart er bortkastet, i og med at det nesten aldri ikke har skjedd noe viktig siden sist.

Standard burde vært at maskinen startet fra en speilfil av hele strukturen som ble lastet inn fort og greit. Ved oppdatering av programvare og drivere måtte denne selvsagt oppdateres. Men ikke hver eneste gang.

De største PC-irritasjonene

10: Programinstallasjoner

At programmer ikke kan flyttes fra en disk til en annen uten videre er enda et irritasjonsmoment. Det finnes jo programvare til slikt, men det er mange problemer med disse. Dessuten går de som regel vanvittig tregt, og/eller i vasken.

En hovedmappe med undermapper til hvert program - ferdig med det.

Hva mener du?

Er det spesielle ting i dataverdenen du irriterer deg over? Hva vil du endre? Bruk debatten under for å lufte din frustrasjon!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer