De ubegripelige feilene...

Publisert
Sist oppdatert

Mange skriver til datadoktoren og forteller at PCen krasjer hele tiden. Uten å fortelle noe særlig mer, så spør de Datadoktoren hva det kan komme av.

Det er mildt sagt svært vanskelig å svare på slikt...

En PC med operativsystem er et svært komplisert produkt. Det er uten sammenligning den mest kompliserte gjenstand vi bruker, både på jobb og privat.

Derfor er det ofte umulig å finne enkle løsninger på slike problemer, fordi løsningen er begravet i et enormt nettverk av funksjoner som er knyttet sammen. Og dette forandres hele tiden mens PCen kjøres.

Her er uansett noen enkle tips når PCen ikke oppfører seg slik du forventer:

Installer på nytt

Ofte hjelper det å installere operativsystemet på nytt, oppdatere til de siste driverne for all maskinvare, og oppdatere programvaren du bruker. Hvis du har Windows XP eller Me kan du bruke systemgjenopprettingsfunksjonen, og dermed gjenopprette PCen slik den var før den begynte å krasje.

Hold rent

Det kan være lurt å åpne PCen innimellom, rense den for støv og skitt, og ta ut og sette inn igjen både kort, minnemoduler og kabler.

Komponentfeil

Det kan også være feil på komponenter, for eksempel kan minnemoduler være ustabile. Dette gir helt ubegripelige feil som ikke synes å ha noen sammenheng med bruksmønsteret.

Strømmangel

Mange har også stappet for mye tilleggsutstyr inn i PCen, slik at strømforsyningen ikke klarer å levere stabil nok strøm i alle situasjoner. Da må du kjøpe en større strømforsyning, de fleste går om hverandre. En moderne PC med kraftig prosessor bør ha 300W strømforsyning eller mer.

Varme

Varme er all elektronikks verste fiende, sørg for at det er god ventilasjon inne i og rundt PCen.

Sjekk tidligere besvarte spørsmål

Husk at du også finner en oversikt over alle besvarte spørsmål (hundrevis) fra datadoktoren, på denne siden. Bruk deretter søkefunksjonen i nettleseren din (søk på side) og søke etter nøkkelord (for eksempel minne), for å finne besvarte spørsmål om det aktuelle emnet.

Lykke til!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer