Del 3: Flere muligheter med VST

Musikkproduksjon med Audacity kan nå nye høyder med hjelp av VST-effekter. Vi viser deg noen av de bedre gratis-effektene, og gir eksempler på hvordan de kan brukes. Av Jan Frode Haugseth

VST-effekter utgjør noe av de mest virkelighetstro digitale effektene som finnes, samtidig som de utnytter datamaskinens CPU og minne for å prosessere signalet. Slik kan de brukes med alle typer lydkort.

VST-effekter må ikke forveksles med VST-instrumenter (VSTi). Dette er virtuelle instrumenter som kan spilles av ved hjelp av f.eks. et keyboard som er koblet til PC-en.

Ulike typer effekter

Det finnes mange ulike typer effekter. Noen av de mer interessante for hobbygitaristen er f.eks. virtuelle gitarforskere, som kan gi en tørr kassegitarlyd både et snev av rørforsterkerlyd eller vreng, alt etter hva man måtte ønske seg.

VST-effektene kan manipuleres både trinnløst og ved å skrive inn presise verdier, akkurat som på de fleste av effektene som følger med Audacity. Det kan være lurt å prøve seg fram og høre litt, man kan fjerne effektene igjen med Ctrl-Z.

Eksemplene våre er tatt opp med en akustisk gitar, og så kjørt gjennom en rørvarmer og Boogex. Hvis lydkilden hadde vært en elektrisk gitar hadde sluttresultatet gjennom den virtuelle forsterkeren blitt enda bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer