Dell Inspiron 500M

Både Packard Bell, Acer og Zepto imponerte oss med sine ferske Centrino-baserte bærbare toppmodeller. Nå har vi også testet Dells første bidrag i klassen – en toppspekket Inspiron 500M. Kan den måle seg mot de andre?

Publisert
Sist oppdatert
Dell Inspiron 500M


Centrino er en samlebetegnelse på et nytt brikkesett, ny Pentium M-prosessor og trådløst (WLAN) nettverk fra Intel. Teknologiene er spesielt strømgjerrige, uten at det går på bekostning av ytelse. Du kan lese mer om teknologien i denne artikkelen.

Dells første Centrino-PC bærer navnet Inspiron 500M. Fra nettbutikken til Dell kan du selv skreddersy modellen og konfigurere den i tråd med dine behov. I skrivende stund koster den enkleste konfigurasjonen rundt 12.500 kroner inkl mva. Eksemplaret vi har testet er derimot en toppspekket utgave med blant annet den raskeste Pentium M-prosessoren og største harddisken som er tilgjengelig, og da blir også prisen deretter; nesten 22.500 kroner inkl mva.

Da får du riktig nok med en grei programvarepakke som inkluderer Microsoft Works 7.0 og Norton Antivirus.

Kompakt og lett

Kabinettet skiller seg ut, både i forhold til tidligere Dell-maskiner vi har testet, og andre Centrino-PCer. Det er brukt plast fra innerst til ytterst, og det gir et litt mindre solid inntrykk enn metallkabinettene fra Packard Bell, Acer og Zepto. Finishen er heller ikke fullt så lekker, den virker litt gammeldags syes vi. Men bærbarheten er det ingen ting å si på, maskinen er relativt kompakt (høyde: 30.8 mm, bredde 315 mm og dybde 259.4 mm), og vekten er behagelige 2,4 kg.

Dell Inspiron 500M


Det sitter altså en 1,6 GHz Pentium M-prosessor i maskinen, men den kan også leveres med 1,3, 1,4, og 1,5 GHz-utgaver. Bare her er det et prisgap på over 6.000 kroner fra den billigste til den dyreste. Våre ytelsesmålinger viser at 1,6 GHz-prosessoren yter omtrent som en 2,2 GHz Pentium 4M-prosessor. Ingen grunn til å rynke på nesen over lav klokkehastighet, med andre ord.

Standard er 256 MB DDR-minne, vår maskin ble levert med 512 MB (maksimum er 1 GB). I en begrenset periode får du faktisk 512 MB minne uten ekstra kostnad fra Dell. Det kan lønne seg, for den integrerte grafikkløsningen (Intel 82852/82855 Extreme) stjeler i utgangspunktet 64 MB av internminnet. Harddisken er romslig; 60 GB er for øyeblikket maks av hva som kan presses inn på 2,5” disker.

Kommunikasjon i høysetet

I tillegg til innebygd WLAN og 10/100 Mbit nettverksstøtte, kan maskinen kommunisere trådløst via Bluetooth og iR-port. Innebygd modem finnes også. Av andre tilkoblinger finner du VGA-utgang, TV-utgang, lydutgang og mikrofon, 1 stk PCMCIA-plass, parallellport, standard seriellport og 2 stk USB2.0-porter. Inspiron 500M er den første Centrino-baserte PCen vi har sett med parallellport og standard seriellport; vi antar at de fleste ville ha ønsket seg et par ekstra USB-porter i stedet. Og hvor er FireWire-porten? For første gang på lenge har vi testet en bærbar PC uten FireWire.

Vi synes parallellport og standard seriellport burde vært erstattet av to ekstra USB-porter.
Vi synes parallellport og standard seriellport burde vært erstattet av to ekstra USB-porter. Vis mer


For øvrig er PCen utstyrt med en kombinert DVD-leser/CD-brenner, noe som nærmest er å regne som standard på bærbare PCer i de fleste prisklasser nå.

Dell Inspiron 500M kan kobles til dokkingstasjon via kontakten på undersiden.


Skjermen måler 14,1”, og oppløsningen er på 1.400 x 1.050 punkter. Det synes vi er greit, men det blir kanskje litt smått for enkelte. Da kan det være greit å vite at maskinen kan leveres med XGA-skjerm (1.024x768 punkter), og du sparer da samtidig 4-500 kroner.

Tastaturet er helt greit, med logisk plassering av spesialtaster. Det er litt mykt midt på, noe som gir et litt billig preg, men tastene virker faste og gir god respons. Over tastaturet sitter en av/på-knapp som reagerer litt tregt – og her er ingen hurtigtaster som er vanlig å finne på bærbare PCer.

Proprietært

Alt i alt greie løsninger – men vi finner grunn til å nevne at Dell har en proprietær nettstrøm-løsning som innebærer spesialkabler som ikke er å få kjøpt i vanlige butikker. På denne måten sikrer Dell seg at du må handle gjennom dem hvis du skulle miste kabler/strømforsyning. Vi liker det ikke.

Dell har valgt en særdeles proprietær nettstrømløsning.
Dell har valgt en særdeles proprietær nettstrømløsning. Vis mer


Les mer - ytelse, karakterer og konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer