CES 2020:

Dell krymper og forstørrer

Klare med 13,4 tommer bærbar i en 11-tommers innpakning.

MYE SKJERM: Nye Dell XPS 13 har fått vesentlig smalere skjermkant nederst, og dermed fått plass til en 16:10-skjerm i et mindre kabinett enn på forgjengeren. Foto: DELL
MYE SKJERM: Nye Dell XPS 13 har fått vesentlig smalere skjermkant nederst, og dermed fått plass til en 16:10-skjerm i et mindre kabinett enn på forgjengeren. Foto: DELL Vis mer
Publisert

Neste uke er det nok en gang duket for Computer Electronics Show (CES) i Las Vegas - verdens største og viktigste teknologimesse, og Dinside kommer til å være til stede i Las Vegas hele uka for å gi deg ferske nyheter og inntrykk fra teknologiens verden.

Gammel kjenning i ny innpakning

PC-produsenten Dell er blant de første som har lettet litt på sløret i forkant av messen, og bekrefter at de kommer til å vise fram en redesignet utgave av premium-modellen XPS 13. Trofaste lesere av Dinside vil kanskje huske modellnavnet fra en rekke tester på Dinside, faktisk testet vi den første utgaven for hele åtte år siden.

Nytt i årets utgave av denne klassikeren, er enda litt større skjerm i en enda litt mindre innpakning. Nå dekker skjermen 91,5 prosent av overflaten, takket være at kanten nederst har blitt vesentlig krympet.

Denne endringen har gitt plass til en skjerm på 13,4 tommer, mot 13,3 tommer som er «normalen» i klassen. Det betyr videre at skjermen har fått et 16:10 bredde-høydeforhold, mot forgjengerens 16:9. Denne detaljen er viktig, fordi den medfører mer plass i høyden, noe som kommer til nytte i nær sagt alle sammenhenger - med unntak av filmer og serier i 16:9-format.

Klikk i høyre hjørne for større bilde (Foto: Dell)
Klikk i høyre hjørne for større bilde (Foto: Dell) Vis mer
Klikk i høyre hjørne for større bilde (Foto: Dell)
Klikk i høyre hjørne for større bilde (Foto: Dell) Vis mer

Som en 11-tommer

I forhold til forrige generasjon XPS 13, som vi gav terningkast 6, er skjermstørrelsen økt med 6,8 prosent, mens kabinettet er krympet med 2 prosent, ifølge Dell. Vi har ikke fått de eksakte målene, men ifølge Dell skal de ytre målene være typiske for en 11-tommer.

Webkameraet, som tidligere satt under skjermen, er nå flyttet til toppen - noe som erfaringsmessig gir en mye bedre vinkel mot ansiktet. Skjermen skal for øvrig være 25 prosent mer lyssterk enn på forgjengeren.

IKKE BRA: Webkamera nederst på skjermen gir en veldig skrå vinkel mot ansiktet, noe som fremhever dobbelthaker. Heldigvis er kameraet flyttet til toppen i årets XPS 13. Foto: B. Loftås
IKKE BRA: Webkamera nederst på skjermen gir en veldig skrå vinkel mot ansiktet, noe som fremhever dobbelthaker. Heldigvis er kameraet flyttet til toppen i årets XPS 13. Foto: B. Loftås Vis mer

På innsiden sitter en 10. generasjon Intel Core-prosessor, inntil 32 GB minne og inntil 2 terabyte SSD. Batteritiden skal ligge på rundt 19 timer med variert bruk, skal vi tro Dell.

Høyreiste konkurrenter

Trenden med smale rammer rundt skjermen er ikke noe nytt, men de fleste konkurrentene har en bredere kant i nedre del av skjermen enn det årets utgave av Dell XPS 13 har. Det er imidlertid flere modeller som byr på enda mer plass i høyden.

Vi tenker da på modeller som har skjermer med 3:2 bredde-høydeforhold, som er spesielt egnet til dokumentbehandling, video- og bilderedigering, nettsurfing med mer. Våre favoritter her er Microsoft Surface Laptop og Huawei Matebook X Pro.

Dinside kommer med flere nyheter fra CES i dagene som kommer. Følg med!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer